Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 6. 11:48

Beárazta a felhős HANA-t az SAP

Az SAP felhőszolgáltatások felé törekvésének fontos mérföldköve jött el szerdán, a vállalat hivatalosan is elindította a HANA Cloud Platformot, amely egy havi előfizetéses konstrukcióban igénybe vehető in-memory üzleti platform.

A felhasználók eddig is áthozhatták már megvásárolt HANA licenceiket, és használhatták azokat az SAP által biztosított infrastruktúrán, a német szoftvercég most azonban havi előfizetéses konstrukcióban is elérhetővé tette a HANA képességeit.

Aki nem emlékezne: a HANA (High-Performance Analytics Appliance) a Sybase felvásárlásából és technológiáinak integrálásával született in-memory rendszer, amely azt ígéri a felhasználóknak, hogy valós időben tanulmányozhatják a tranzakcionális és webes adataikat is, miközben elemzéseket futtathatnak rajtuk. Az adatok származhatnak adattárházból, OLAP rendszerből, relációs adatbázisból, szöveges, XML dokumentumokból, vagy a webről.

Helyben vagy felhőben

A HANA-t kezdezben hardvergyártó partnerekkel (pl. HP) közösen, helyben telepített megoldásként kínálta az SAP, azonban a német szoftvercég időközben a cloudok felé fordította stratégiáját. A vállalat elgondolása szerint a HANA sokkal könnyebben hozzáférhető előfizetéses konstrukcióban, ha nem igényel előzetes beruházást, telepítést,és persze hosszas konzultációt - a szolgáltatásként nyújtott informatika (* as a service) előnye, hogy a felhasználó egy önkiszolgáló felületen összeválogatja a neki szimpatikus komponenseket, bankkártyával fizet és már használhatja is.

"Az emberintenzív értékesítési folyamatok helyett, amikor megjelenik egy busznyi szakember és elad neked valamit, mára eljutottunk oda, hogy magad veszel meg mindent" - mondja Vishal Sikka, az SAP technológiai vezetője. Az SAP a HANA Cloud platformot "feldarabolta", az ügyfelek a különféle rétegekre önállóan is előfizethetnek, nem szükséges mindent egyben megvenniük. "Kicomagoltuk a HANA-T" - magyarázta Vikka "Nem kell megvenni az alapokat, megveheted csak a kiegészítő szolgáltatásokat."

Vishal Sikka

Platform, adatbázis, alkalmazás

A vállalattól háromféle csomag vásárolható. Az infrastruktúraszolgáltatás keretében tisztán a vasat biztosítja az SAP, ezt azoknak az ügyfeleknek érdemes megfontolnia, akik már rendelkeznek HANA licenccel. Négyféle hardverkonfigurációra lehet előfizetni, a legkisebb csomagban 128 gigabájt memória és 1,28 terabájt diszktárhely található havi 1595 dollárért, a legnagyobb csomag 1 terabájt RAM-ot és 10 terabájt háttértárat tartalmaz, és havonta 6495 dollárt kérnek érte. A hardverek természetesen a HANA futtatására minősített konfigurációk.

A második réteget a Cloud Platformban a DB Services jelenti, itt Base és Platform Edition közül választhatnak az ügyfelek. A DB Services tartalmazza gyakorlatilag az SAP HANA szoftvert, vagyis a memóriában működő adatbázist és analitikai platformot, a Base egyfajta alapkivitelként fogható fel, a Platformot pedig további képességekkel ruházta fel a cég, például térinformatikai adatok kezelése, szöveges keresés, prediktív analitikai könyvtár és a Hadoop-integráció lehetősége. A Base és Platform Edition az intrastruktúraszolgáltatáshoz hasonlóan négy-négy méretben kérhető, az árak havi 4500 és 30500 dollár között mozognak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A harmadik réteg az App Services, amely további szoftvereket és szolgáltatásokat tartalmaz, ilyen például a dokumentumtár, az SAP- és nem-SAP rendszerekhez történő kapcsolódás lehetősége, vagy az adminisztrációs képességek. Vásárolható fejlesztői verzió is, kis méretben, vagy éles környezetben szánt változat. Az árak havi 5900 és 34 ezer dollár között szórnak konstrukciótól és persze mérettől (128 GB- 1 TB) függően.

Ez nem csak az ERP-ről szól

Az SAP egyúttal új képességekkel is bővítette a HANA-t, megjelent a Genomic Analyser, amely a gyógyszeripar szereplői számára kínál in-memory feldolgozáson keresztül genetikai alkalmazások számára platformot. "Nem csak ERP van a világon" - mondta Sikka. "Itt a lehetőség, hogy napjaink legégetőbb problémái felett összedugjuk a fejünket."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról