Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 31. 14:10

Megadta magát a Firefox a H.264-nek

Hosszú kínszenvedés után a Mozilla mégis beleegyezett abba, hogy hozzáadja a H.264 videókodeket Firefox böngészőjéhez. Ehhez szükség volt a Cisco akciójára is, a cég szeretné, ha az iparág megállapodna a valós idejű kommunikáció szabványaiban.

A Cisco merész lépésre szánta el magát, tegnap bejelentett egy új kezdeményezést, aminek célja, hogy a H.264-et tegye meg alapértelmezett, egységes kodekké a webes valós idejű kommunikációs szolgáltatásokban. Ennek érdekében nyílt forrásúvá teszi a H.264 kodekjének implementációját és  bejelentett egy olyan plugint is, ami lehetővé teszi nyílt forrású projektek fejlesztőinek, hogy licencfizetés nélkül használják a H.264-et saját szoftverükben. Ennek az újdonságnak lett első használója a Mozilla a Firefox böngésző révén.

A Firefox korábban pont a H.264-gyel kapcsolatos licencdíj-követelések miatt nem építette be böngészőjébe a formátum támogatását. A Mozilla műszaki vezetője, Brendan Eich szerint 2014 első felében megjelenik a Firefox stabil verziójában a H.264, ami egyben azt is jelenti, hogy az eddig favorizált nyílt videóformátumokkal szemben teret nyer a Cisco megoldása. Viszont ez a változás nem csak a Mozillára, hanem az egész iparágra komoly kihatással lehet, meghatározva a hang- és videokommunikáció eszköz- és platformfüggetlenségét a jövőben.

Egységfront a Google ellen

A piaci szereplők közül kivétel nélkül mindenki egyetért abban, hogy a jövő a feljövőben lévő WebRTC szabványon alapszik majd, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen eszközön, bármilyen operációs rendszer alatt, bármilyen platformon lehessen videót lejátszani és rögzíteni. Az egységet csupán az bontja meg, hogy a szabvány mögé milyen videokodeket tegyen az iparág.

A Google természetesen saját megoldását javasolja a videótelefonálás alapvető technológiájaként. A VP8 ugyan nyílt és a használata jogdíjmentes, de a Google kezében van. Az Ericsson és a Cisco hosszú ideje a a H.264 mellett kardoskodnak, mivel a H.264 már jelenleg is széles körben elterjedt, a weben publikált videók nagy része eleve H.264 formátumban van. Ugyanakkor a Cisco huszárvágásának ellenére is több esetben fennmaradna a licencfizetési kötelezettség az MPEG LA irányába.

A Cisco egyrészt nyílt forrásúvá teszi a saját H.264 kodekjét, másrészt az összes elterjedt platformra szabadon elérhetővé teszi a bináris kódot, amelyet az alkalmazásfejlesztők saját szoftverükben használhatnak. A H.264 használatával járó licencdíjat a Cisco fizeti meg az MPEG LA számára, ami a jelenlegi licencelési környezetet figyelembe véve azt jelenti, hogy a felhasználók számára a H.264 ingyenes lesz. A Cisco üzenete a fejlesztők felé ugyan az, hogy ne aggódjanak, az ingyenesen letölthető modullal kapcsolatban bármilyen költség felmerülne, azt a Cisco közvetlenül fedezi.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cisco által közzétett bináris modul a gyártó, és nem a Mozilla szerverén "lakik" és onnan töltődik le a webböngészőt futtató gépre, automatikusan, amikor arra szükség van - kivéve, ha a felhasználó ezt valamiért letiltotta. Nagyjából ugyanaz fog történni, mint korábban a Flash esetében, csak annyi különbséggel, hogy a letöltést követően a frissítés már nem a felhasználó feladata lesz.

Ki streamel a végén?

A bejelentés időzítése nem véletlen persze, mindössze egy hét van hátra az Internet Engineering Task Force (IETF) soron következő üléséig, ahol a WebRTC munkacsoport újra összeül és megpróbál végleg pontot tenni a formátumkérdés végére. A Cisco úgy látja, hogy ezzel a gesztussal kimozdíthatja az állóháborút, természetesen a H.264 irányába.

Fontos szempont lehet a Mozilla elmozdulása is, hiszen a szervezet is fokozatosan közeledik a H.264 elfogadása felé az elmúlt években. Eredetileg teljes egészében elutasította az alapítvány a szabadalmakkal és licencdíjakkal gúzsba kötött formátumot, ami teljesen ellentétes volt az általuk hirdetett nyílt filozófiáival. Később azonban a mobil eszközökön való videólejátszásra mégis beengedte a kodeket, hiszen az Adobe kiszállt a mobilos és tabletes Flash-ből és kevés elfogadható alternatíva maradt. A Firefox Windowson futó verziója is kapott H.264-támogatást közvetve azáltal, hogy az operációs rendszer egy ideje már natívan támogatja a kodeket.

A jövő hétig bizonyára az is kiderül majd, hogyan reagál a H.264 legnagyobb ellenlábasa, a Google. Mivel a cég komoly erőforrásokat tett a VP8 fejlesztésébe, többek közt átállította a Hangouts szolgáltatását is erre H.264-ről, nem valószínű, hogy szó nélkül lemondana pozícióiról. A mérleg nyelve lehet a Microsoft is, ami egészen idáig azon az álláspontot volt, hogy a fejlesztő dönthesse el, hogy melyik kodeket használja. Sőt, olyan hangos is vannak az iparágon belül, amik az egész problémát átugorva egy következő generációs egészen új kodeket hoznának létre, ami tényleg mentes a szabadalmi kötelékektől, de közben hatékony és jó minőségű videostreamet képes adni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról