Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 2. 16:06

Hibás az új Android

Sokan epekedve várják, hogy hamar megérkezzen készülékükre az Android Jelly Bean legfrissebb verziója, de a Nexus 4 tulajdonosok tapasztalatai szerint egyáltalán nem hátrány néhány hónappal később sorra kerülni. Az új verzió állítólag hemzseg a hibáktól és gyakran lefagy.

Büszkén posztolták a Nexus tulajdonosok a screenshotokat, miután telepítették az Android 4.3 frissítést a készülékükre. A szájuk akkor görbült csak le, amikor kiderült, hogy az új verzió még távolról sem nevezhető stabilnak. Sokan számoltak be arról, hogy a készülék a frissítés telepítése óta gyakran lefagy, könnyen túlmelegszik, illetve a leggyakrabban említett problémák közt van a megdöbbentően gyors lemerülés is.

Annak ellenére vagy éppen azért, mert a Nexus 4 az első készülékek között volt, ami felkerült a frissíthető listára, a legtöbb probléma ezzel a modellel volt. A gyors merülés, fagyás és melegedés mellett igen sokan jeleztek olyan hibát, hogy induláskor, belépéskor egy végtelen ciklusba kerültek, a készülék nem kérte be a jelszót/PIN-t, így gyakorlatilag használhatatlan lett a mobil.

Az úttörők sorsa

Más felhasználók arról számoltak be, hogy az okostelefonjuk használhatatlanra lassult, míg megint mások arra panaszkodtak, hogy a multitouch képességét vesztette el a kijelző. Ritkán, de előfordultak adatvesztések, térerő problémák, illetve köddé vált alkalmazások is, de a ritka jelenségek nem feltétlenül biztos, hogy köthetőek a frissítéshez. A belépési problémák miatt viszont sokaknak gyári visszaállítást kellett végezni a telefonjukon, lemondva minden nem szinkronizált adatról.

A Google hivatalosan nem kommentálta az esetet, ha valóban problémák vannak az új ROM-mal, akkor azt valószínűleg egy hamarosan érkező gyorsjavítással orvosolják majd. Azoknak a felhasználóknak, akiknek még csak most érkezik a frissítés, érdemes várni pár napot vagy hetet, a 4.3-as verzió egyébként sem tartalmaz semmi olyan újdonságot, ami miatt érdemes lenne azonnal váltani. A beszámolók szerint egyébként a problémák egy részét megoldotta egy gyári visszaállítás, előfordulhat, hogy nem az új ROM-mal, csak a frissítési folyamattal vannak gondok. Előfordulhat, hogy a régi rendszerből túl sok hulladék maradt ott, amit a telepítő nem kezelt megfelelően.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Jelly Bean penetráció egyébként épp most ért egy komoly mérföldkőhöz, a legalább 4.1-es verziójú Androidot futtató készülékek aránya átlépte a 40 százalékot. Az eggyel korábbi, de dizájn szempontjából már szinte azonos 4.0 egy további 22,5 százalékkal szerepel a listában, és persze továbbra is tartja magát a 2-3 évvel ezelőtti csúcskészülékek, illetve az 1-2 éves középkategóriás modellek verziója a 2.3-as Gingerbread 33 százalékkal. Az itt ragadt modelleket már soha nem fogják a gyártók frissíteni, sok esetben a hardver nem is megfelelő a 4-es Android futtatására a kevés memória miatt. Mondhatni a Gingerbread az Android Windows XP-je. Az alkalmazáspiactereken aktívan vásárló közönség jelentős része viszont már 4.0 felett van, ami a fejlesztők/kiadók számára jó hír.

Nem-hivatalos 4.3 biztosan lesz

Akiknek a gyári Android sem elég rétegműfaj, azoknak sem kell szomorkodni, a CyanogenMod csapat bejelentette, hogy hamarosan érkezik a CyanogenMod 10.2, ami már az Android 4.3-ra épül, illetve a Paranoid Android csapattól is érkezett egy egyedi ROM “Nexus 4 Mako 4.3 JSS15J Preview” néven. A Samsung, HTC, Sony és LG háza tájáról azonban egyelőre még csak szándéknyilatkozat sem érkezett azzal kapcsolatban, hogy igyekeznek majd követni a verzióváltást.

A Google persze egy ideje már csökkentette a gyártóktól és mobilszolgáltatóktól való kitettségét, ugyanis minden fontosabb szolgáltatását kivette az Android rendszerből és külön alkalmazásként kezeli. Így ahhoz, hogy a Google mobilos univerzum megújuljon nem szükséges rendszert is frissíteni, hanem alkalmazásonként is megoldható. Az Android Jelly Bean 4.3 csekély számú újdonságait egy korábbi cikkünkben bemutattuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról