Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 18. 09:28

Office 2013: nyilvánosak az árak és a csomagok

Szokás szerint egy blogbejegyzésben tette közzé az Office 2013-mal kapcsolatos legfrissebb információkat a Microsoft. Már tudni, milyen csomagok érkeznek az irodai szoftverből és azt is, hogy mennyibe kerülnek majd.

Sok mindent lehet már tudni az Office 2013-ról és az érdeklődők nyár óta ki is próbálhatják a szoftver előzetesét. A Microsoft most nyilvánosságra hozta, milyen otthoni és kisvállalati változatok lesznek elérhetők és azokért mennyit kell majd fizetni.

Előfizetésre fel!

Noha a szoftver továbbra is megvásárolható a szokásos formában, az otthoni és kisvállalati felhasználók számára valószínűleg vonzóbb lesz az előfizetéses konstrukció. A kimondottan otthoni használatra szánt Office 365 Home Premium csomag tartalmazni fogja a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, a OneNote-ot, az Outlookot,  Publishert és az Accesst is, jár hozzá egy 20 gigabájtos online tárhely a SkyDrive-on, valamint minden hónapban 60 percnyi Skype-hívás. Ezért a csomagért évi 99 dollárt kér a Microsoft, ami elsőre soknak tűnhet, azonban fontos tudni, hogy ezért az árért egy háztartásban 5 PC-re vagy Macre érvényes az előfizetés.

A Home Premiumot alkalmazás-streaming segítségével is terjeszti a Microsoft. Az Office365 weboldalra bejelentkezve a felhasználó az Office-t telepítés nélkül használhatja, az éppen igényelt szoftver (pl. Word) streaming segítségével érkezik meg a gépére - külön telepítés nélkül, az ikonra kattintás után pár másodperccel más használható a program, amely közben a háttérben töltődik le. A megoldás előnye, hogy a felhasználónak egyáltalán nem kell foglalkoznia az Office frissen tartásával, patchek és update-ek telepítésével, a frissítést elvégzi a Microsoft, az előfizető csak azt veszi észre (ha észreveszi egyáltalán), hogy minden indításnál a legfrissebb verziót kapja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Office 2013 Home Premiumra elő lehet fizetni a neten, de üzletekben is kaphatók lesznek ilyen csomagok. Persze továbbra is lesz dobozos otthoni licenc, az Office 2013 Home & Student ára 139 dollár, ez a csomag csak a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot és a OneNote-ot tartalmazza, ahogy korábban is. Lesz egy 219 dolláros Home and Business nevű csomag is, amelybe a fentieken kívül bekerül az Outlook is. Hogy az előre megvásárolt, telepített, vagy az előfizetéses konstrukció éri meg jobban, az erősen függ a háztartásban használt PC-k számától, és attól, hogy az Office alkalmazásai közül melyekre van szüksége a vevőknek.

Kisvállalatoknak: Office 365 Small Business

Az otthoni felhasználókhoz hasonlóan a kisvállalatok számára is lesz előfizetéses konstrukció az Office 2013-ból, az Office 365 Small Business csomagot 1-10 fős cégeknek ajánlja a Microsoft. Ennek része az összes Office-alkalmazás (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access,  Publisher és Lync), egy felhaszáló pedig öt gépre is feltelepítheti őket. Az előfizető cégeknek jár egy 25 gigabájtos online Outlook postafiók, megosztott naptár, névjegykezelő és teendőlista (az Exchange online révén), valamint 10 gigabájt online tárhely, amely felhasználónként további 500 megabájttal bővül. A felhasználók a Lync szerveroldali komponensét is megkapják online szolgáltatásként az előfizetés ideje alatt, így akár HD videokonferenciát is tarthatnak, chatelhetnek és megoszthatják képernyőjüket egymás közt. A Small Businesst megvásárló vállalatok weboldalát emellett ingyen hosztolja a Microsoft és kapnak csoportmunka-teret is a SharePoint online révén.

Az otthoni Office 365 Home Premiumhoz hasonlóan itt is streamingalapú a terjesztés, tehát nincs szükség a komponensek frissítésére, patchelésére. Ennek a megoldásnak az előnye az is, hogy a felhasználók  akár teljesen idegen gépről is hozzáférhetnek a teljes Office-kliensekhez, ha valamilyen ok miatt a böngészőben futó Office Web Applications képességeinél többre van szükség, például bonyolultabb szerkesztési műveletekhez - ehhez elég egy böngészővel belépni Office 365 fiókjukba. Az Office 365 Small Business csomag ára évente 149 dollár felhasználónként. Persze a vállalatok is választhatnak hagyományos konstrukciójú Office 2013-at, nekik készült a Professional, amelynek része a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote, az Outlook, az Access és a Publisher. Ennek ára 399 dollár, és csak egy PC-re telepíthető.

Október 19-én indul a frissítési akció

Korábban már írtunk róla, hogy az Office 2013 megjelenéséhez közeledve az Office 2010 vásárlóknak akciót indít a Microsoft, amelynek keretében kedvezményesen válthatnak majd a legújabb verzióra. Azok a magánfelhasználók, akik október 19. után vesznek Office 2010-et (vagy Office 2011 for Macet), egy éves Office 365 Home Premium előfizetésre lesznek jogosultak ingyen és automatikusan, amikor az új verzió megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról