:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 13. 14:57

Megjelent a Visual Studio 2012

Az új iPhone mellett egy másik bemutatót is tartottak tegnap, a Microsoft hivatalosan is útjára indította új fejlesztői eszközét, a Visual Studio 2012-t. A termék a partnerek, az MSDN programban regisztált fejlesztők és nagyvállalatok számára már augusztus közepén elérhetővé vált, mától azonban kiskereskedelmi forgalomban is megvehető.

Egy nagyszabású, lila színekbe öltöztetett eseményen mutatta be a Visual Studio integrált fejlesztői környezet legújabb változatát és a .NET keretrendszer 4.5-ös verziójának végleges kiadását tegnap a Microsoft. A rendezvényt a weben keresztül a világon mindenhol követni lehetett, az előadások természetesen utólag is visszanézhetők a mintegy 60, az újdonságokat egyenként bemutató videóval együtt. A fejlesztői eszköz legfontosabb képességeit bemutató cikkünk itt érhető el.

Gyorsabban jönnek a frissítések

A VS2012 előzetesei a Windows 8 tesztváltozataival együtt frissültek az elmúlt hónapok során, a program már május végén elérte a Release Candidate, azaz kiadásra jelölt változatot, ami lényegében a kész, utolsó csiszolások és hibajavítások előtti állapotot jelenti. Ennek megfelelően a tegnapi bejelentés kevés újdonságot tartogatott azok számára, akik az előzetes verziókkal már szereztek tapasztalatokat.

Az új Visual Studio kapcsán a Microsoft legfőbb üzenete, hogy a Windows 8 új alkalmazásmodelljét és API-készletét kihasználó szoftverekhez erre van szükség. "Idén a Microsoft hatalmas mennyiségű új szoftverplatformot ad ki" - mondta S. Somasegar, a redmondi cég fejlesztői divíziójának vezére. "A Windows 8, a Windows Phone 8, a Windows Server 2012, a Windows Azure, a SQL Server, az Office 365 egyaránt lehetővé teszi számotokra hogy valóban vonzó alkalmazásokat hozzatok létre. És ennek központja a Visual Studio 2012 lesz."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A végleges verzió bejelentésén túl azért szolgált újdonságokkal is Somasegar. Kiderült többek között, hogy a Microsoft a jövőben fel fogja gyorsítani a Visual Studio fejlesztésének ütemét és a korábbinál sűrűbben jönnek a bugfixek mellett új funkcionalitást is kínáló frissítőcsomagok. Az első ilyen már egy ideje fejlesztés alatt áll és még az év vége előtt meg is fog jelenni, a meghívott fejlesztők már szeptemberben tesztelhetik az Update 1-et a Community Technology Preview program keretében, hangzott el tegnap.

Az első frissítés olyan újdonságokat tartalmaz mint a kiterjesztett Windows XP támogatás: C++ alkalmazás készítéséhez már nem szükséges a fejlesztőnek egy korábbi VS-verziót a gépén tartania. Emellett az elterjedt módszertanok közül a SCRUM mellett az agilis és a Kanban fejlesztéshez is jobban igazodik az Update 1, több tesztelési segédeszközt is kap (pl. cross-browser CodedUI, webes interfész a test case menedzsmenthez), valamint alkalmazás-életciklus menedzsment képességekkel bővül.

Felturbózott ingyenes verziók

Nem csak a "nagy" Visual Studio 212 rajtolt el tegnap, hanem az ingyenes Express változatok is, amelyek ugyanúgy alkalmasak a Windows 8 alkalmazások fejlesztésére és a Windows Store-ban is publikálhatók az ezekkel készült szoftverek. Érdemes tudni, hogy a Visual Studio 2012 Express for Windows 8 csak a WinRT API-ra írt, "metrós" programok létrehozására alkalmas, a Visual Studio Express 2012 for Windows Desktopot pedig a közösség nyomásra adta ki a cég, és értelemszerűen asztali szoftvereket lehet benne fejleszteni.

Míg a Visual Studio 2010 esetén külön Express csomagok voltak C++, C# és Visual Basic nyelvű szoftverek létrehozásához, addig az új Express for Windows Desktop változatban ezek már egy IDE részét képezik és a fejlesztők akár kombinálhatják is a nyelveket egy projekten belül. Az új Expressek a fizetős Visual Studióból megkaptak néhány eszközt unit teszteléshez és kódelemzéshez is, valamint integrálódnak a Team Foundation Serverrel, illetve az ingyenes Team Foundation Server Express 2012-vel is, ami legfeljebb öt fejlesztő közös munkáját támogatja.

A Visual Studio 2012 összes változata (Ultimate, Premium, Professional, Test Professional, Team Foundation Server) letölthető 30 napos próbaverzióban a Microsoft weboldaláról, ezeket egy ingyenes regisztrációval 90 napig lehet használni. A már telepített szoftvereket egy licenckulcs megvásárlásával később teljes verzióssá lehet fejleszteni, nincs szükség tehát törlésükre és a teljes verzió külön installálására. Ugyanitt elérhetők az ingyenes Express változatok is (Web, Windows 8, Windows Desktop, TFS) is, valamint a .NET 4.5 keretrendszer végleges verziója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról