Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 28. 12:56

Nexus cunami és szuperszemüveg a Google-től

A Google I/O a cég fejlesztői konferenciája, ami azt is jelenti, hogy megmérve az esemény arányait, kiderül, hogy az elmúlt egy évben mivel foglalkoztak a vállalat boszorkánykonyháiban és mit terveznek a jövőben. A hardver az új üdvöske.

A Google uralta a webet, de még ma is uralja a keresést, hirdetést és adatbányászatot. Közben megszerezte az okostelefonos világban is a zászlót, de a terjeszkedésnek mindig akadálya volt, hogy a gyártók fogságában élt a cég. Habár még mindig úgy tűnik, hogy a Google nem szeretne elsődleges funkcióban hardvergyártó lenni, az ugyanakkor biztos, hogy a korábbi referenciamodell szerepét túlnőtte a Nexus. Már nem csak az új szoftver bölcsőjeként funkcionál, hanem konkrét irányokat mutat a hardverpiacon is.

Az Android évek óta szenved a tabletpiacon. Az iPad mellett az egyetlen, nagyobb sikerre hivatott válasz a többiek részéről az Amazon Kindle Fire volt. Az iPad egységét egyszerűen nem tudta visszaadni a készülékgyártóból és operációs rendszer fejlesztőből álló széttört értéklánc. A Google operációs rendszere alkalmatlan volt az igazán jó tabletes élményhez, a gyártók meg egyáltalán nem értették, hogy mitől válik működővé a forma. Ez mostanra sem változott érdemben, talán csak annyit, hogy a Samsung közelebb került az igazsághoz az iPad üldözésével.

"7. parancsolat: minden állat egyenlő"

A Nexus 7-tel viszont új korszak kezdődhet (nem feltétlenül fog), hiszen a Google első alkalommal mondja azt, hogy kész a rendszer a tablethez is. Ezt meg is mutatja, neki is lódul egy kész termékkel a piacnak. Első ránézésre az Asus gyártásában készülő eszköz szép, igényes, ergonomikus, a szoftver pedig a szintén tegnap bemutatott Jelly Bean. Elvileg a recept tehát jó.

A hardver az Asus gyáraiban készül, specifikációit tekintve makulátlannak tűnik. A 340 grammos eszköz 7 hüvelykes képátlóval, 1280x800 pixeles felbontással érkezik, amit egy LED-es háttérvilágítású IPS LCD panel szolgáltat, Gorilla glass borítással. A burkolat alatt egy 1,3 GHz-es, négymagos, ULP GeForce-cal felvértezett Tegra 3 rendszer melegíti a hátlapot, illetve az alkalmazások futásához 1 GB memória áll rendelkezésre, a tároláshoz pedig gyárilag 8 vagy 16 GB belső tárhelyet lehet használni. A vásárlásnál jól meg kell gondolni, hogy elég-e a kisebbik változat kapacitása, ugyanis memóriakártya bővítési lehetőség nincs. Van viszont n-es szabványú Wi-Fi, A2DP Bluetooth és teljes NFC támogatás is, s mindezt egy 4325 mAh-s akkumulátor szolgálja ki. A pletykák szerint az USA-ban 200-250 dollárba kerül majd a Nexus 7, amihez még egy 25 dolláros Play Store kupon is jár majd.

A tablet mellett megjelenik még egy eszköz, ami már sokkal érdekesebb, ugyanis az Androidnak eddig idegen területre merészkedett a Google, a hálózati lejátszók piacára. Talán mégis volt értelme a Motorola felvásárlásnak, megjelent ugyanis a Nexus Q, ami a Google első otthoni hálózati lejátszója.

"A távolságot, mint üveg golyót, megkapod, óriás leszel, csak hunyd le kis szemed"

A Q valójában egy golyó, ami zenét játszik le és világít - fogalmazta meg velősen az Engadget. A Google definíciója szerint a Q egy közösségi streaming eszköz, ami elsőként használja a még tavaly bejelentett Android@Home szabványt. Az eszköz egyrészt mókás, ami a kinézetét illeti, biztosak lehetünk benne, hogy a hipszterek imádni fogják. Ami azonban sokkal fontosabb, a Q új kategóriát teremt. A Logitech Squeezebox által kijelölt irányt viszi sokkal tovább és sokkal magasabb szintre.

Az alapvetés a Nexus Q-nál, hogy egy háztartásban mindenkinek van androidos eszköze, így a golyót csak lerakjuk otthon, csatlakoztatjuk hozzá a hangszórókat és akár a TV-t is és mindenki a saját mobiljáról vagy tabletjéről irányíthatja a kütyüt. Lehet közös lejátszási listákat írni, illetve saját zenéket és videókat is lejátszhatunk az eszközzel. Sőt, a Q arra is képes, hogy egyszerre több eszközre küldjön ki streamet, így mehet egyszerre a mese, a sorozat  és a meccs is.

A kérdés egyből az, hogy vajon mekkora tárhely van benne? Nos, valójában nem érdekes, ugyanis a Q a cloudból táplálja magát és környezetét. A Google Play nálunk ugyan még csak appokat ad, de jobb helyeken már filmeket, zenéket, sorozatokat is. A rossz sávszélesség vagy akadozó kapcsolat persze megölheti az élményt, de San Franciscóban ez valószínűleg nem tűnik komoly problémának.

A Nexus Q egyébként azon túl, hogy Wi-Fi-vel kapcsolódik a hálózatra, kapott ethernet portot is, microHDMI és microUSB csatolót, S/PDIF csatlakozót, 2 hangfal kimenetet, ami előtt egy 25 W-os erősítő áll. És persze a Bluetooth és az NFC sem maradhat ki. Az eszközben egy kétmagos OMAP Cortex A9 processzor dolgozik, 1 GB memóriával és 16 GB NANDflash tárhellyel felszerelve. A globális specifikáció még változhat, ugyanis a Nexus Q-t nem csak az USA-ban tervezték, de ott is gyártják, ami talán magyarázza a 300 dolláros árat. Biztosan nem rohan majd mindenki érte a boltokba, viszont érdemes a kategóriára odafigyelni, hiszen az otthoni szórakoztató elektronika egy új korszakát jelenti. A hálózatról táplált, okostelefonról vezérelt, közösen használható médiacenter az új Hi-Fi.

A két kézzelfogható eszközön kívül az idei I/O még tartogatott egy igen ínyenc eszközt is, a Google Glass-t, a sci-fi filmeket idéző szemüvegszerű kijelzőt, ami a szemünk elé vetíti a plusz információkat, amire szükségünk van vagy épp nincs. Sergei Brin szerint ez a számítástechnika új form factora, az okostelefon és a tablet utáni világ következő lépcsője. Merész belegondolni, hogy a böngészés, navigáció vagy éppen a twitterezés, instagramozás mennyivel másabb dimenzió lenne, ha ahhoz nem egy pici kütyüt kellene nyomkodni. Látva a hangvezérlés fejlődését, simán elképzelhető, hogy egy ilyen fejre szerelhető eszközön egy gombot megnyomva máris az útra vetíthetjük, hogy merre kell kanyarodni, ha pedig látunk valami szépet, akkor az mehet is az Instagram megosztások közé, pont úgy, ahogy láttuk.

"Nézz mélyen a szemembe, tedd a kezed a farzsebembe, hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy labamba!"

Ha valaki szerint ez értelmetlen eszköz, akkor egyszerűen pörgesse vissza a gondolatait 10-20 évvel és próbálja megmagyarázni önmagának a notebookot, az okostelefont, a mobilinternetet vagy a közösségi oldalakat. A jelenlegi mobileszközök közös tulajdonsága, hogy egytől-egyig dedikált figyelmet kívánnak. A Glass célja nem az, hogy a felesleges időnket elüthessük vele, hanem az, hogy a feladatainkat strukturáltan, hatékonyan láthassuk el. Nem utolsó sorban pedig a Google jövőképe az, hogy az ő hirdetései jelenjenek meg az utcán is. Lehetséges, hogy ebben a formában még nevetséges a Glass, de maga a filozófia nagyon is érvényesnek tűnik.

A hardver még csak prototípus, de már most hatórás üzemidőt értek el vele, a beépített kamerával rögzíthetőek fotók és videók bármelyik pillanatban és ezek Wi-Fi továbbíthatóak is. Jelenleg ez nem egy termék, most még csak tesztelik, próbálgatják és ismerkednek a mérnökök a lehetőségekkel. Hasznos képesség lenne például az arcfelismerés integrálása, aminek köszönhetően nem kerülhetnénk egy konferencián vagy találkozón abba a kínos helyzetbe, hogy nem ismerünk fel valakit vagy csak elfelejtettük a nevét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mostani verzióból a Google tervez értékesíteni kísérleti darabokat, úgynevezett “Explorer Edition” formában 1500 dollárért, de ez inkább csak egy magas kerítés a leglelkesebb tesztelők kiválasztására. Folyamatosan próbálgatják majd a klasszikus Google alkalmazásokat, a levelezőt, a keresőt és sok-sok androidos appot is. Ha készen áll a Google egy nagyobb megmérettetésre, azt onnan fogjuk tudni, hogy reklámszponzorált verziót lehet majd venni 200 dollárért.

Tavaly a Google-t temette a szaksajtó, hiszen akkor nyilvánvalónak látszott, hogy a cég elvesztette a lendületét, amit a 2000-es évek elején szedett magára. Előfordulhat ugyan, hogy nem pénzügyileg jelent sikert ez az év, mindenesetre az okostelefon, a tablet, a lejátszó és a jövőszemüveg egy elég ütős hardver felhozatalnak tűnik. Ezt egészíti ki egyebek mellett a multimédiás Play, a fejlett térkép, a Knowledge Graph, a hangfelismerés és az egyre univerzálisabb és fejlettebb szoftver.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról