Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 21. 09:18

Előremenekülés - itt a Windows Phone 8

Vadonatúj operációs rendszert küldött csatába a Microsoft tegnap délután. Az okostelefonokat célzó Windows Phone 8 modern és versenyképes funkciókkal érkezik és egységesíti a Microsoft szoftverportfólióját az okostelefonok, tabletek, notesz- és asztali gépek között. Ennek azonban ára van, a cég feladta eddigi felhasználóit.

Lerántotta a leplet okostelefonos operációs rendszerének új verziójáról a Microsoft. A Windows Phone 8 névre keresztelt rendszer megkapta a Windows RT kernelét, jelentősen kibővült a hardvertámogatás, megjelent az NFC támogatása és új fizetési platformot is kapott a rendszer. Kifogástalanná vált a VoIP hívások támogatása és újraszabták az innovatív Start képernyőt is. Rossz hír azonban, hogy a jelenlegi Windows Phone tulajdonosok nem részesülnek a frissítésből, csupán egyes kozmetikai funkciókat portol vissza számukra a Microsoft.

Átszabott felület

A Windows Phone egyik legerősebb eleme mindig az innovatív kezdőképernyő volt. Ezt a Microsoft is pontosan tudja, a Start képernyő funkcionalitását ezért csak kibővítették, nem rajzolták teljesen újra. A képernyő a jövőben három csempeméretet támogat majd, ezek között pedig a felhasználó ízlése szerint válogathat. A legkisebb méretű csempék gyakorlatilag alkalmazásikonokká egyszerűsödnek, de még ebben a méretben is tudnak állapotot, például az olvasatlan elemek számát jelezni. A közepes és nagy méretben pedig egyre nagyobb vásznat használhat az alkalmazás az információk megjelenítésére, ebben a Microsoft szabad kezet ad a fejlesztőknek. Eltűnik a menüből a jobb oldali fekete sáv, a csempék a jövőben a teljes képernyőfelületet kihasználhatják. Az új Start képernyő a jelenlegi Windows Phone készülékekre is elérhető lesz, a Windows Phone 8-cal egy időben esedékes 7.8 frissítés keretei közt.

Új szolgáltatások

A Microsoft nagy hangsúlyt fektetett a VoIP-hívások kezelésére is, az internetes infrastruktúrát használó telefonálás a hagyományos hívásokkal megegyező támogatást kap a rendszerben. Érdekesség, hogy a Microsoft által korábban felvásárolt Skype nem kap kedvezményezett státuszt, minden VoIP-szolgáltatás számára elérhetőek lesznek az új funkciók: az alternatív hívás beépül a névjegyzékbe, a tárcsázóba, képes teljes mértékben a háttérben futni, sőt, hívás közben a telefon egyéb funkciói is elérhetőek maradnak.

A Microsoft lecserélte az alapértelmezett térképalkalmazást is, a jövőben az összes Windows Phone-t futtató készüléken a Nokia NAVTEQ szolgáltatja a térképet a Microsoft Bing helyett. A Microsoft állítása szerint a váltás a térképes funkciókat használó alkalmazások számára transzparens lesz, az API-k azonosak maradnak és azok képességei sem változnak. A cég abban bízik, a váltással jelentősen kibővül a térképes adatbázis, a felhasználók semmilyen regressziót nem fognak tapasztalni

Közös szoftver

Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, a Windows Phone 8 megkapta a Windows NT kernel aktuális, Windows 8-ban használt verzióját s vele az operációs rendszer fontosabb szolgáltatásait is. Az azonos kernel használatát az tette lehetővé, hogy a Windows RT számára a Microsoft már  portolta ARM architektúrára az operációs rendszer központi elemeit, az azonos hardveres alapokat használó okostelefonok számára így csupán a kezelőfelületet kellett kissé átszabni. A platformok között egységes marad a kernelen kívül a fájlrendszer, médiakezelés, vezérlőprogramok és a biztonsági modell is.

A Windows Core néven emlegetett közös platform hozadéka, hogy egységesíti az alkalmazásfejlesztést a Metro felületű programok számára, a telefonra, tabletre vagy desktopra készülő alkalmazások között csupán a képernyőméret különbségeit kell figyelembe venniük a fejlesztőknek. A használható keretrendszerek között megjelent a natív alkalmazások lehetősége, a fejlesztők immár C és C++ könyvtárakat is használhatnak, SQLite és DirectX mellett. A szoftverház bejelentése szerint ezzel drámaian leegyszerűsödik a játékok portolása a telefonos platformra.

Kibővülő hardvertámogatás

A Windows Phone 8 az új kernelnek köszönhetően már jóval szélesebb hardveres portfóliót támogat, a gyártók keze tehát kevésbé lesz megkötve mint jelenleg. A Microsoft egyelőre egy- és kétmagos processzorokkal szerelt modelleket vár a piacra, de a rendszer akár 64 magot is képes kezelni. Érdemes megjegyezni, hogy az operációs rendszer egyelőre csak egyetlen rendszerlapkát támogat a Qualcomm "következő generációs" SoC-i formájában, ami az S4 sorozat második hullámát, a frissített GPU-val érkező Krait-magos lapkáit jelenti - tegrás, exynosos vagy Intel-alapú windowsos telefonra tehát egyelőre ne számítsunk.

Az új rendszer már három kijelzőfelbontást kezel, a jelenlegi WVGA (800x480 pixel) mellett WXGA (1280x768) és 720p felbontásokkal is boldogul. A jó hír, hogy a nagyobb felbontásokra a rendszer az összes alkalmazást automatikusan felskálázza, a tökéletességre törekvő fejlesztőknek azonban érdemes megnövelni a pixelgrafikus elemek felbontását. A Microsoft képviselői szerint a legolcsóbb telefonok számára elérhetővé akarták tenni a 640x480-as felbontást is, az eltérő képarány és a skálázás nehézségei miatt azonban letettek erről a tervről.

Az új kernel olyan régóta kért megoldásokat is támogat, mint a cserélhető SD-kártya. Erre a felhasználó képeket, videókat, zenét másolhat, de akár alkalmazásokat is telepíthet rá. Összehasoníltásképp: a Windows Phone jelenleg elérhető verziói az SD-kártyát nem hordozható médiumként kezelik, a kártya kivétele esetén az nem olvasható más eszközökben és a kártya nagyobbra cserélése is csak egyes gyártók eszközeivel működött. A Windows Phone 8 rendszerszintű NFC-támogatást is kap, amely támogatja az egyszerű adatátvitel mellett a fizetési rendszereket is. Mi több, a Microsoft saját fizetési platformot is épített az új rendszerbe - ezekkel külön cikkben foglalkozunk.

Inkompatibilis verziók

A Windows Phone 8 bejelentése azonban a jelenlegi Windows Phone-felhasználóknak nem jó hír. Telefonjaik képtelenek lesznek az új rendszer futtatására, ahogy a WP8 képességeit maximálisan kihasználó alkalmazások is elérhetetlenek lesznek számukra. A helyzet fordítva jobb, a Windows Phone 8-on az összes jelenlegi (mintegy százezer) alkalmazás futtatható lesz, ígéri a Microsoft.

A drasztikus lépés kényszeréért Redmond csak saját magát okolhatja. A Windows Phone hardvertámogatását az operációs rendszer bejelentése óta érdemben nem bővítették, a többmagos processzorok, modern GPU-k és nagyobb kijelzőfelbontások kezelésének hiányában a partnerek nem tudtak jövőbiztos telefonokat piacra dobni. A mindössze néhány hónapja elérhető Lumia sorozat specifikációi mindössze a processzor órajelében különböznek a Windows Phone legelső hullámának tagjaitól, az elavult hardver pedig képtelen futtatni a Windows Phone 8 vadonatúj kernelét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A lépés következményeit nehéz felmérni. A Microsoft pont azoknak a felhasználóknak fordított hátat, akik hittek a Windows Phone és a Microsoft sikerében és pénzükkel is a platformra szavaztak. Az egészen a közelmúltig egységes ökoszisztéma pedig ezzel három különböző darabra hullott, az olcsó, Lumia 610-hez hasonló telefonokra, a Windows Phone 7.5-7.8-at futtató modellekre és a Windows Phone 8-at használókra. Az upgrade hiánya azt is jelenti, hogy az új rendszer telepített bázisa nulláról indul, az új generációs alkalmazások által megcélozható készülékek száma tehát hosszú ideig kicsi marad.

Könnyű belátni, hogy ez a szegmentáció mind a felhasználók, mind a fejlesztők életét rémálommá teheti. Az egyszeri felhasználó számára a jövőben ugyanis ebben a hármas tagolásban el kell helyezni a készülékeket vásárlás előtt, amennyiben ez nem sikerül, a tájékozatlan vásárlási döntés nyomán szinte adott a frusztráció. A fejlesztők számára hatalmas dilemma, hogy az amúgy is vékony telepített bázissal rendelkező Windows Phone mely verzióját célozzák alkalmazásaikkal? A magasabb szintű képességek használata ugyanis drasztikusan szűkíti a potenciális felhasználók amúgy is alacsony számát, egyelőre tehát képtelenség lesz kihasználni a Windows Phone 8 fejlett eszközeit.

Ősszel...

A Microsoft nem volt hajlandó elárulni az új rendszer használó termékek piaci startjának időpontját, egyelőre csak az idei, őszi bemutatkozást említették. Első körben a Nokia, a Huawei, a Samsung és a HTC épít majd Windows Phone 8-as készülékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról