Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 21. 12:43

A Microsoft is az NFC-re szavaz

A Microsoft a WP8 bejelentéssel együtt letette voksát az NFC mellett, így már csak az iOS marad ki a sorból, minden más platform rástartolt a 2010-es évek új hype-jára. A Microsoft és a Nokia számára nem is volt más lehetőség, az NFC ennek az évtizednek a "Bluetooth"-a, aki villantani akar, nem maradhat ki.

A Microsoft bejelentés egyelőre szűkszavú volt az NFC-s elképzelésekkel kapcsolatban, de a legfontosabb részletek szerencsére kiderültek. Ami biztos, hogy a Windows Phone 8 teljes mértékben támogatja majd az NFC-s funkciókat, rendszerszinten kerül be a platformba a technológia, ahogyan az Android és Blackberry esetében is történt. A Microsoft viszont nem áll meg itt és a Google mintájára egy teljesen saját Wallet rendszert hoz létre, illetve szintén a trendeknek megfelelően biztonsági elemként a SIM-kártyát választotta.

Teljes paletta

A cég kommunikációja szerint az NFC támogatás nem merül ki az operációs rendszeren belül az aktív chip támogatásában, illetve az alapvető stringek értelmezésének képességében, hanem a fizetéshez szükséges biztonsági elemek is létrejönnek. Ennek első eleme egy mobil tárca létrehozása, aminek a funkciója a Google Wallethez és az iOS jövőbeni Passbookjához hasonlóan az, hogy az érzékeny és fontos adatok, mint például azonosítók, jelszavak, bankkártyák, kuponok és hűségkártyák, a megfelelő helyen, biztonságosan legyenek tárolva. Mindezt persze úgy, hogy a tranzakciókor egyszerűen elő is lehessen hívni azokat.

Nyilvánvaló, hogy minden egyes platform létrehozza a saját tárca alkalmazását, amit részeben a mobil saját memóriájával szolgál ki, részben pedig a SIM-kártya biztonsági rétegeit használja. A legalább 3-5 különböző megoldás talán zavaró lesz majd, de vélhetően a funkcionalitása ugyanaz lesz mindegyiknek, a felhasználók nem szenvednek hátrányt NFC-ben, ha egyik vagy másik okostelefon platformot választják.

Barátsággal jöttem!

A Microsoft esetében már most biztos, hogy a nagy kártyakibocsátók megoldásai (Visa, MasterCard, Amex, stb) mellett dedikált helye lesz a tagsági kártyáknak, kedvezmény- és hűségkártyáknak, illetve a kuponoknak is. Joe Belfiore, a Windows Phone Summit 2012-en hangsúlyozta, hogy a mobiltárca és az NFC-képesség nem úttörő akcióként jön létre, hanem minden eleme partneri megállapodásokat rejt a mobilszolgáltatókkal. A Microsoft nem akar versenyre kelni az operátorokkal a biztonságos NFC tranzakciókból jövő bevételekért. Ahogyan a Google, úgy a Microsoft sem vár direkt bevételeket ebből a csatornából, ellenben a mobilszolgáltatókkal és a pénzintézetekkel, akiknek a szeme előtt a mobilos fizetés monetizálása lebeg.

Az elsődleges bevezetésben az NFC terén egyébként is zászlóvivő Orange France lesz a Microsoft partnere. Ahogy a tavaszi Wima NFC Monaco konferencián is elhangzott, az Orange lesz az első szolgáltató, aki a Nokia Lumia 610-nek egy NFC-képes változatát hozza forgalomba, illetve úgy fest, hogy az év végére várható WP8-as Lumiák terítésében és az NFC promótálásában is aktívan részt vesz a francia szolgáltató.

Ezen felül a mobiltárca univerzalitását biztosítandó, több másik tárgyalás is folyamatban van, például a nagy közös amerikai mobiltárca, az Isis részéről is tervben van a Windows Phone támogatás 2013-ra.

Hol az Apple?

A Microsoft bejelentésével az az érdekes helyzet állt elő, hogy az Apple maradt az egyetlen lényeges piaci szereplő, aki még nem tette meg tétjeit az NFC témában. Az iOS 6 bemutatóján ha emelésnek nem is, de egy tartásnak beillett a Passbook felvillantása, ami az NFC-képesség elengedhetetlen kelléke. Szintén a francia Orange képviseletében, Jean-Paul Cottet, a marketing és innovációs vezérigazgató-helyettes azt nyilatkozta, hogy úgy látja, hogy az Apple számára az NFC piac még nem elég érett globálisan. Cottet, aki nemrégiben személyesen is találkozott Tim Cookkal, arra hívta fel a figyelmet, hogy az Apple számára a prioritás a vásárló élménye, másképp mondva: mennyire könnyű hasznos dolgokat csinálni a technológia támogatásával.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az NFC pedig egyelőre még messze áll attól a ponttól, ahol az Apple be szokott szállni egy játékba. Az elfogadói hálózat soványsága mellett az ökoszisztéma és értékláncok fejletlensége is bizonyára eltántorítja az Apple-t. Még az NFC-ben élen járó Franciaországban is alig 10 ezer elfogadóhely van és a tömeges terjedés nem is várható idén. Az Egyesült Királyságban sem állnak rosszul, de hiába készülnek a bankok az érintés nélküli fizetés terjedésére, egyelőre nincs készülék, igazi 22-es csapdája alakult ki. Az Apple pedig az első iPhone-nál képes volt kihagyni a 3G-t, sőt, több más esetben is kötelezőnek látszó köröket ignorált, ha a technológia nem volt elég sima. Így előfordulhat, hogy az idén ősszel bemutatandó iPhone-ból még kimarad az NFC.

Az viszont biztos, hogy az Apple látóterében is benne van a megoldás, a szolgáltatók és a partnerek pedig nem tudnak mást tenni, mint előremenekülni és felkészülni a hirtelen robbanásra. A francia Orange hálózatában a SIM-kártyák 90 százaléka már NFC-képes, már csak a készülékeken és a tárca alkalmazásokon múlik minden.

a címlapról