:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 21. 12:43

A Microsoft is az NFC-re szavaz

A Microsoft a WP8 bejelentéssel együtt letette voksát az NFC mellett, így már csak az iOS marad ki a sorból, minden más platform rástartolt a 2010-es évek új hype-jára. A Microsoft és a Nokia számára nem is volt más lehetőség, az NFC ennek az évtizednek a "Bluetooth"-a, aki villantani akar, nem maradhat ki.

A Microsoft bejelentés egyelőre szűkszavú volt az NFC-s elképzelésekkel kapcsolatban, de a legfontosabb részletek szerencsére kiderültek. Ami biztos, hogy a Windows Phone 8 teljes mértékben támogatja majd az NFC-s funkciókat, rendszerszinten kerül be a platformba a technológia, ahogyan az Android és Blackberry esetében is történt. A Microsoft viszont nem áll meg itt és a Google mintájára egy teljesen saját Wallet rendszert hoz létre, illetve szintén a trendeknek megfelelően biztonsági elemként a SIM-kártyát választotta.

Teljes paletta

A cég kommunikációja szerint az NFC támogatás nem merül ki az operációs rendszeren belül az aktív chip támogatásában, illetve az alapvető stringek értelmezésének képességében, hanem a fizetéshez szükséges biztonsági elemek is létrejönnek. Ennek első eleme egy mobil tárca létrehozása, aminek a funkciója a Google Wallethez és az iOS jövőbeni Passbookjához hasonlóan az, hogy az érzékeny és fontos adatok, mint például azonosítók, jelszavak, bankkártyák, kuponok és hűségkártyák, a megfelelő helyen, biztonságosan legyenek tárolva. Mindezt persze úgy, hogy a tranzakciókor egyszerűen elő is lehessen hívni azokat.

Nyilvánvaló, hogy minden egyes platform létrehozza a saját tárca alkalmazását, amit részeben a mobil saját memóriájával szolgál ki, részben pedig a SIM-kártya biztonsági rétegeit használja. A legalább 3-5 különböző megoldás talán zavaró lesz majd, de vélhetően a funkcionalitása ugyanaz lesz mindegyiknek, a felhasználók nem szenvednek hátrányt NFC-ben, ha egyik vagy másik okostelefon platformot választják.

Barátsággal jöttem!

A Microsoft esetében már most biztos, hogy a nagy kártyakibocsátók megoldásai (Visa, MasterCard, Amex, stb) mellett dedikált helye lesz a tagsági kártyáknak, kedvezmény- és hűségkártyáknak, illetve a kuponoknak is. Joe Belfiore, a Windows Phone Summit 2012-en hangsúlyozta, hogy a mobiltárca és az NFC-képesség nem úttörő akcióként jön létre, hanem minden eleme partneri megállapodásokat rejt a mobilszolgáltatókkal. A Microsoft nem akar versenyre kelni az operátorokkal a biztonságos NFC tranzakciókból jövő bevételekért. Ahogyan a Google, úgy a Microsoft sem vár direkt bevételeket ebből a csatornából, ellenben a mobilszolgáltatókkal és a pénzintézetekkel, akiknek a szeme előtt a mobilos fizetés monetizálása lebeg.

Az elsődleges bevezetésben az NFC terén egyébként is zászlóvivő Orange France lesz a Microsoft partnere. Ahogy a tavaszi Wima NFC Monaco konferencián is elhangzott, az Orange lesz az első szolgáltató, aki a Nokia Lumia 610-nek egy NFC-képes változatát hozza forgalomba, illetve úgy fest, hogy az év végére várható WP8-as Lumiák terítésében és az NFC promótálásában is aktívan részt vesz a francia szolgáltató.

Ezen felül a mobiltárca univerzalitását biztosítandó, több másik tárgyalás is folyamatban van, például a nagy közös amerikai mobiltárca, az Isis részéről is tervben van a Windows Phone támogatás 2013-ra.

Hol az Apple?

A Microsoft bejelentésével az az érdekes helyzet állt elő, hogy az Apple maradt az egyetlen lényeges piaci szereplő, aki még nem tette meg tétjeit az NFC témában. Az iOS 6 bemutatóján ha emelésnek nem is, de egy tartásnak beillett a Passbook felvillantása, ami az NFC-képesség elengedhetetlen kelléke. Szintén a francia Orange képviseletében, Jean-Paul Cottet, a marketing és innovációs vezérigazgató-helyettes azt nyilatkozta, hogy úgy látja, hogy az Apple számára az NFC piac még nem elég érett globálisan. Cottet, aki nemrégiben személyesen is találkozott Tim Cookkal, arra hívta fel a figyelmet, hogy az Apple számára a prioritás a vásárló élménye, másképp mondva: mennyire könnyű hasznos dolgokat csinálni a technológia támogatásával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NFC pedig egyelőre még messze áll attól a ponttól, ahol az Apple be szokott szállni egy játékba. Az elfogadói hálózat soványsága mellett az ökoszisztéma és értékláncok fejletlensége is bizonyára eltántorítja az Apple-t. Még az NFC-ben élen járó Franciaországban is alig 10 ezer elfogadóhely van és a tömeges terjedés nem is várható idén. Az Egyesült Királyságban sem állnak rosszul, de hiába készülnek a bankok az érintés nélküli fizetés terjedésére, egyelőre nincs készülék, igazi 22-es csapdája alakult ki. Az Apple pedig az első iPhone-nál képes volt kihagyni a 3G-t, sőt, több más esetben is kötelezőnek látszó köröket ignorált, ha a technológia nem volt elég sima. Így előfordulhat, hogy az idén ősszel bemutatandó iPhone-ból még kimarad az NFC.

Az viszont biztos, hogy az Apple látóterében is benne van a megoldás, a szolgáltatók és a partnerek pedig nem tudnak mást tenni, mint előremenekülni és felkészülni a hirtelen robbanásra. A francia Orange hálózatában a SIM-kártyák 90 százaléka már NFC-képes, már csak a készülékeken és a tárca alkalmazásokon múlik minden.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.