:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 8. 14:14

A Mac-felhasználók fele védtelen lesz nyártól

Ha követi a korábban lefektetett, kimondatlan szabályokat, a Mac-felhasználók felét védtelenül hagyja az Apple a nyáron. A szakértők szerint az információk és a termékterv hiánya a legnagyobb baj.

Valószínűleg megszűnik az OS X 10.6 (Snow Leopard) támogatása a nyáron, a 10.8 (Mountain Lion) érkezésével. A támogatás elvesztése a teljes felhasználóbázis 41,5 százalékát érinti, ilyen arányban fut Snow Leopard az Apple gépein jelenleg. A támogatás lejárta után az Apple nem ad  biztonsági frissítéseket sem a felhasználók számára, az egyetlen biztonságos utat az operációs rendszer teljes lecserélése jelenti majd.

Az Apple korábban sosem véste kőbe támogatási politikáját, egy adott operációs rendszerre sem vállal a cég explicit és rögzített támogatási periódust. A hagyomány azonban azt mutatja, hogy a OS X utolsó két verzióját frissíti rendszeresen az Apple, a korábbi verziók támogatása pedig megszűnik. Így volt ez a korábbi OS X verziók esetében is: a 10.7 (Lion) megjelenésével például a 10.5 (Leopard) támogatása szűnt meg. Mivel az operációs rendszerek korábban másfél évente követték egymást, az egyes rendszereket átlagban három évig támogatta az Apple. A Mountan Lion idei érkezése azonban gyorsított tempót jelent, az Apple várhatóan évente kiad ezután új asztali operációs rendszert, amivel a támogatási periódus két évre rövidülhet.

A különböző OS X verziók támogatási periódusa (forrás: computerworld.com)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Net Appications közvetett, webes statisztikákon alapuló mérései szerint a Mac-felhasználók mintegy 41,5 százaléka használ jelenleg Snow Leopardot, részesedésük egyébként fokozatosan olvad. A támogatás várhatóan a Mountain Lion piacra lépésével egy időben, valamikor nyár végén jár le, a statisztikák szerint azonban a Snow Leopard részesesése augusztusban 34,4, szeptemberben pedig 32,6 százalék lesz. Az augusztusi számmal számolva a támogatás megszűnése azt jelentené, hogy a Mac-felhasználók 48,4 százaléka használ olyan operációs rendszert, amelyhez nem járnak többé frissítések - a sebezhetőségek végleg javítatlanok maradnak.

A Microsofttal való összevetés adja magát: míg a redmondi szoftverház 10 évig támogatja operációs rendszereit biztonsági frissítésekkel, az Apple átlagban mintegy 3 évig teszi ezt. A Microsoft jó pontot szerez a széles körben elterjedt Windows XP támogatásának kiterjesztésével is, ezt a rendszert 14 éven keresztül látja el biztonsági javításokkal. A két vállalat között a biztonsági kérdések kommunikációjában is jelentős kontraszt, míg a Microsoft a támogatási periódus lejárta előtt valódi offenzívába kezd, blogjain és a médiában is kommunikálja a támogatás közelgő lejártát, egy évvel az utolsó tervezett frissítés kiadása előtt. Ezzel szemben az Apple támogatási politikájára csupán a frissítési történetet visszanézve lehet következtetni, hivatalos termékterv egyáltalán nem létezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.