Szerző: Koi Tamás

2012. február 17. 10:23

Nincs többé Sony Ericsson

Valamivel több mint tíz év után véglegesen véget ért a Sony és az Ericsson vegyesvállalatának pályafutása: a Sony az előzetes megállapodásnak megfelelően kivásárolta a svéd gyártót a cégből.

A héten száz százalékban a Sony tulajdonába került a japán óriás és az Ericsson által 2001-ben közösen létrehozott, mobiltelefonok és kapcsolódó tartozékok gyártására szakosodott Sony Ericsson. A Sony összesen 1,05 milliárd eurót fizetett a partnercég üzletrészéért cserébe, a vállalat a kivásárlás után nevet vált, és Sony Mobile Communications néven folytatja tovább, az anyacég leányvállalataként.

A Sony Ericsson valamivel több mint 10 éve, 2001. október 1-én kezdte meg a működését azzal a céllal, hogy a Sony szórakoztatóelektronikai tapasztalatait egyesítse az Ericsson távközlési know-howjával. Az évek során a Sony legtöbb brandje átszivárgott a mobilpiacra, például a Walkman, a Cyber-Shot, a PlayStation és a Bravia és az együttműködésből több sikeres, a piacon útmutató készülék is született. Az együttműködés az évek során azonban komoly áldozatokat is követelt a felek részéről, mivel a veszteségeket az anyavállalatoknak kellett finanszírozniuk és a Sony Ericssont többször is fel kellett tőkésíteni, ami egyre kevésbé tetszett az Ericssonnak.

A két gyártó szakításához az eltérő célok és eszközök vezethettek. Míg az Ericsson elsődleges kompetenciája a rádióhálózatokhoz és az adatátvitelhez kötődik, a Sony a szórakoztató elektronika és a tartalomgyártás területén tartozik az élvonalhoz. A hálózati eszközök azonban mára mindennapivá, névértéken megvásárolhatóvá váltak (kommoditizálódtak), miközben az eszközökön elérhető tartalom, illetve a konzumerelektronikai elemek integrációja vált az egyes eszközök megkülönböztető elemévé.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cégek végül tavaly októberben tették világossá, hogy a Sonynak és az Ericssonnak a mobiltelefon-piacon nincs közös jövője: "Gyorsabban és szélesebb körben kínálhatunk az ügyfeleinknek olyan okostelefonokat, laptopokat, tableteket és tévéket, amelyek összekapcsolódhatnak egymással és az online szórakozás új világát nyitják meg. Ebbe beletartoznak a Sony saját hálózati szolgáltatásai is mint amilyen a PlayStation Network és a Sony Entertainment Network" - mondta a bejelentés kapcsán Howard Stringer, a Sony akkori vezére. "Lehetővé tesszük az embereknek, hogy a tartalmainkat, legyen szó zenéről, filmről vagy játékokról, mindenféle eszközön elérhessék." Stringer hozzátette, hogy a felvásárlás révén a vállalat javíthatja hatékonyságát például a terméktervezés, a hálózati fejlesztések és a marketing területén is.

A Sony első okostelefonja a szakítás után az idén tavasszal érkező, Android operációs rendszerre épülő csúcskategóriás Xperia S lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról