Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 3. 09:45

Váratlanul vége a Tisztaszoftver programnak

Alig fél évvel azután, hogy a kormány három évre meghosszabbította a Microsofttal kötött megállapodását és a Tisztaszoftver programot, az év végén a leállítása mellett döntött.

Nincs többé Tisztaszoftver

A Tisztaszoftver program weboldalán december vége óta a következő üzenet olvasható: "A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket."

Ez a gyakorlatban annyit tesz, a Microsoft szoftvereket a Tisztaszoftver program keretében használó oktatási intézményeknek 2 hónapja van arra, hogy megszabaduljanak a redmondi cég termékeitől és átálljanak nyílt és szabad szoftverekre, ellenkező esetben a szoftverek nem lesznek jogtiszták. A migráció azonban nem csak a PC-k és szerverek szoftvereinek cseréjét jelenti, hanem az üzemeltetői személyzet átképzését, illetve a felhasználók (tanárok, diákok, adminisztratív dolgozók) oktatását is. A másik lehetőség, hogy a termékek licencköltségét a határidő lejárta után saját forrásból teremtik elő az intézmények és egyenként szerzik be azokat, így viszont feltehetően sokkal drágábban tudnak a szoftverekhez hozzájutni mintha a kormányzat ernyője alatt nagy mennyiségben vásárolnának.

A Computerworld cikke szerint a Tisztaszoftver program váratlan leállítása és a nyílt forrású szoftverekre való átállás az érettségi vizsga kapcsán is problémákat okozhat - az iskoláknak ugyanis 2 évvel az érettségi előtt értesíteniük kell a diákokat arról, hogy milyen szoftveren vizsgázhatnak, illetve az érettségi előtt 1 tanévvel arról, hogy a szoftver mely verzióján lehet érettségi érettségi vizsgát tenni. Az idén érettségiző diákokat tehát már 2010 szeptemberében értesíteni kellett (volna) arról, hogy 2012-ben már nem vizsgázhatnak Microsoft szoftvereken. ha ez nem történt meg, a diákokat jogsérelem éri, írja a Computerworld.

Még tárgyalnak

A Tisztaszoftver program elődje, a Campus még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a diákok jogtisztán használhassanak Microsoft termékeket. A Tisztaszoftver pedig 2004-ben jött létre azért,  hogy a több mint 5 ezer hazai oktatási intézmény kedvezményes áron legalizálhassa szoftvereit - egy akkori felmérés szerint a szervezeteknél levő PC-k 90 százalékán és szerverek felén futott Microsoft operáció rendszer, ezeknek azonban csak kevesebb mint negyede volt legális. A konstrukció valójában előfizetéses szoftverbérlet, a licencek nem kerülnek a felhasználók birtokába, a szoftverek csak addig jogtiszták, amíg az előfizetés él. A Tisztaszoftver programot 2005-ben, majd 2008-ban is három évre meghosszabbították.

A Microsoft tájékoztatása szerint "a konstrukció folytatásáról tárgyalásokat kezdeményezünk a megfelelő szereplőkkel. Jelen szerződés értelmében erre legalább 3 hónap áll rendelkezésre, bízunk benne, hogy ez idő alatt sikerül megnyugtatóan rendezni a Tisztaszoftver Program sorsát. Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozzuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek az egyedi intézmények számára jelenthetnek kedvező árú beszerzési alternatívát."

Helyzetbe kerülnek a nyílt és szabad szoftverek

A kormány tavaly júniusban már jelét adta annak, hogy a Microsoft termékei mellett szívesen látna nyílt és szabad szoftvereket az oktatási szférában. Az akkor megkötött megállapodás szerint az intézmények által elérhető szoftverek köréből kikerültek a Microsoft szervertermékei (a Windows Server kivételével), a hallgatók pedig többé nem jogosultak otthon is használni a vállalat szoftvereit. Az NFM akkori tájékoztatása szerint a program 1,5 milliárd forintos költségét így mintegy 400 millió forinttal lehetett csökkenteni - a Microsoft weboldalán olvasható állásfoglalás szerint egy közoktatási PC-nek az éves szoftverlicence így egy Big Mac menü árával összemérhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Tisztaszoftver programba egyúttal bekerült az ULX-féle OpenEDU csomag, ami kizárólag nyílt és szabad szoftvereket tartalmaz, valamint a Novell-féle HuEdu, amely több zárt, tulajdonosi terméket is (pl. Novell Identity Manager, ZENworks Configuration Manager) magában foglal a SUSE Linux és a LibreOffice mellett. Az NFM célja láthatóan az volt, hogy az oktatásban "helyzetbe hozza" a nyílt forrású szoftvereket: a HuEDU és az OpenEDU programok révén az alap-, közép-, és felsőoktatási intézmények ingyenesen juthatnak több nyílt forrású asztali és szerverszoftverhez, illetve kapcsolódó szolgáltatáshoz.

A Tisztaszoftver programot a hivatalos indoklás szerint a gyártósemlegesség jegyében szüntetik meg, az NFM rövid közleménye azonban csak a Microsoftot nevesíti - hogy az OpenEDU üzemeltetésének, illetve a HuEDU-ban található zárt, tulajdonosi szoftverek beszerzésének és használatának költségeit továbbra is támogatja-e a minisztérium, azt nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról