Szerző: Koi Tamás

2011. október 7. 15:51

Nem lesz idén negyedik mobilszolgáltatónk

Izgalmas karácsonyi időszak vár a magyarországi mobilszolgáltatókra: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az év végi frekvenciaaukció jelentkezési határidejét több mint egy hónappal megtoldotta, így nyertes is csak jövő január végén várható. Már ha lesz nyertes.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) péntek délután váratlanul bejelentette, hogy több mint egy hónappal megtoldja az őszi frekvenciaaukció jelentkezési határidejét. Az új határidő december 8., ennek alapján értelemszerűen változik az aukció teljes menetrendje, így eredményhirdetés is jövőre lesz csak. Az aukció elméletileg lehetővé teszi, hogy új mobilszolgáltató jelenjen meg Magyarországon, melynek az eredményhirdetést követő egy éven belül kell megkezdenie a szolgáltatást - így akár az is elképzelhető, hogy egy esetleges új operátor ténylegesen csak 2013-ban lép be szolgáltatásával a magyar piacra.

Halasztást nem tűrő ügyek

Az NMHH indoklása szerint az eljárás folyamán több érdeklődő szolgáltató jelezte, hogy az árverésre való jelentkezéshez kapcsolódó tényleges döntés meghozatalához, illetve az azt megalapozó üzleti terv elkészítéséhez hosszabb felkészülési idő szükséges, mint amelyet a korábbi dokumentáció biztosított. A hatóság mérlegelte a határidő módosításra irányuló kérést, valamint a megfogalmazott érveket, és a vonatkozó jogszabályok által biztosított keretek figyelembevételével a határidő meghosszabbítása mellett döntött.

Azt nem tudni, hogy mely potenciális licitálók részéről hangzott el kérelem az aukció kezdetének halasztását illetően, elképzelhető ugyanakkor, hogy a lehetséges állami szerepvállalás előkészítése miatt kellett a határidőket kitolni. Amint arról korábban beszámoltunk, a hatóság a dokumentáció közzétételét követően úgy módosította az aukció részvételi feltételeit, hogy az első fordulóban, melyet kifejezetten új szereplők számára nyitnak csak meg, állami cég is elindulhat.

Szakértők korábban a HWSW-nek kifejtették, az aukcióban való részvétel két állami cég, a Magyar Posta Zrt. és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. részéről tűnik rendkívül kézenfekvőnek - elsősorban konzorciumi tagként. Előbbi például a jogértelmezés függvényében teljesítheti a hírközlési ágazatban szerzett ügyfélszámra vonatkozó feltételt, utóbbi pedig a kiterjedt, jelenleg jobbára kihasználatlan országos optikai adatátviteli gerinchálózata révén lehet értékes tagja egy konzorciumnak.

Kellhet az államnak

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a nagy állami cégek konzorciumi partnere a BTel lehet, mely többször kifejtette, eltökélt abban, hogy valamilyen módon Magyarországon mobilszolgáltatást indítson. A nagy telekommunikációs multikhoz képest mind anyagi szempontból, mind know-how tekintetében szerényebb képességekkel rendelkező, magyar magánszemélyek tulajdonában álló BTel jelenléte azért lehet szükséges a konzorciumban, mert a cég fel tudja mutatni a "szélessávú piacokon szerzett tapasztalatot", ami feltétele az indulásnak. Más, belsős iparági forrásaink szerint az MVM-nek és a Magyar Postának egyáltalán nincs szüksége más konzorciumi partnerre, és a határidőt azért kellett módosítani, mert a két cég licitálási folyamatban való részvételéről szóló stratégiai döntés csak most született meg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amint arról korábban többször is beszámoltunk, az NMHH augusztus elején tette közzé a 900 MHz-es frekvenciasávokon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában kiírt árverés dokumentációját. Az árverést két fordulóban tervezi lebonyolítani a hatóság, az első fordulóban nyertes résztvevő "opciós jelleggel" fix áron juthat hozzá olyan frekvenciákhoz, melyekkel teljes körű és országos mobilszolgáltatást építhet ki, beleértve a hangátviteli és adatátviteli rendszereket.

Az árverési hirdetményben szereplő információk szerint a 900 MHz-es frekvenciasáv első fordulójában meghirdetett, 5 MHz-es duplex frekvenciablokk ("A" frekvenciablokk) használati jogát elnyerő pályázó 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban. Az eredeti kiírás és törvényi szabályozás értelmében az "A" blokkért az első fordulóban nem indulhatott volna sem olyan mobilszolgáltató, mely 2011. június 1-jét megelőzően már működtetett Magyarországon mobilszolgáltatást, sem pedig állami cég.

Az eredeti kiírás szerint a jelentkezési határidő október 20. volt, az aukció lezárásának tervezett időpontja pedig december 12-re esett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról