Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 04. 16:00:00

Négymilliárdról indul a magyar frekvencialicit

Október végén lehet jelentkezni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilfrekvencia-árverésére, melyen többek közt eldől, hogy megjelenhet-e egy negyedik mobilszolgáltató hazánkban.

Helyzetbe kerülhet egy esetleges negyedik mobilszolgáltató az év végén záródó magyarországi frekvenciaaukció során, legalábbis ez derül ki a Hivatalos Értesítő 43. számában szerelő frekvencia-árverési hirdetményből. Az árverést két fordulóban tervezi lebonyolítani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az első fordulóban nyertes résztvevő azonban "opciós jelleggel" fix áron juthat hozzá olyan frekvenciákhoz, melyekkel teljes körű és országos mobilszolgáltatást építhet ki, beleértve a hangátviteli és adatátviteli rendszereket.

Az árverési hirdetményben szereplő információk szerint a 900 MHz-es frekvenciasáv első fordulójában meghirdetett, 5 MHz-es duplex frekvenciablokk (A frekvenciablokk) használati jogát elnyerő pályázó 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban, mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Az első fordulóban ez a három cég, valamint állami vállalat nem vehet részt - a jelenlegi szolgáltatók a szintén 900 MHz-es C és B blokkok összesen 5,8 MHz-nyi frekvenciaszeleteire pályázhatnak, ha új szereplő viszi el az A blokkot. A frekvenciák szolgáltatássemleges módon használhatók fel, vagyis hang- és adatszolgáltatás egyaránt nyújtható rajtuk.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az új belépő számára az opciós frekvenciavételi lehetőség azért lehet különösen fontos, mivel az eltérő frekvenciasávokon más-más területeket lehet ellátni hatékonyan mobilszolgáltatással, így a 900 MHz-es sáv jellemzően a vidéki, ritkábban lakott  területek lefedésére alkalmas, míg a 2100 MHz-es sávot a városi, zsúfolt környezetek esetében használják a mobilszolgáltatók. A dokumentáció szerint az árverésen egy pályázó a 900 MHz-es sávban legfeljebb 7,8 MHz-nyi frekvenciához juthat hozzá, a frekvenciahasználati jogosultság 15 év minden frekvencia esetében. Az A frekvenciablokk kikiáltási ára 4 milliárd forint, az árverés részvételi díja 40 millió forint.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember 27-én tart konzultációt azon potenciális pályázók számára, melyek megvásárolják a kiírási dokumentációt. Az árverésre október 20-án lehet jelentkezni, az aukció lezárásának tervezett időpontja december 12. A hatóság pénteken tart sajtótájékoztatót a frekvenciaaukció ügyében.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 12:36

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.