Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 4. 16:00

Négymilliárdról indul a magyar frekvencialicit

Október végén lehet jelentkezni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilfrekvencia-árverésére, melyen többek közt eldől, hogy megjelenhet-e egy negyedik mobilszolgáltató hazánkban.

Helyzetbe kerülhet egy esetleges negyedik mobilszolgáltató az év végén záródó magyarországi frekvenciaaukció során, legalábbis ez derül ki a Hivatalos Értesítő 43. számában szerelő frekvencia-árverési hirdetményből. Az árverést két fordulóban tervezi lebonyolítani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az első fordulóban nyertes résztvevő azonban "opciós jelleggel" fix áron juthat hozzá olyan frekvenciákhoz, melyekkel teljes körű és országos mobilszolgáltatást építhet ki, beleértve a hangátviteli és adatátviteli rendszereket.

Az árverési hirdetményben szereplő információk szerint a 900 MHz-es frekvenciasáv első fordulójában meghirdetett, 5 MHz-es duplex frekvenciablokk (A frekvenciablokk) használati jogát elnyerő pályázó 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban, mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Az első fordulóban ez a három cég, valamint állami vállalat nem vehet részt - a jelenlegi szolgáltatók a szintén 900 MHz-es C és B blokkok összesen 5,8 MHz-nyi frekvenciaszeleteire pályázhatnak, ha új szereplő viszi el az A blokkot. A frekvenciák szolgáltatássemleges módon használhatók fel, vagyis hang- és adatszolgáltatás egyaránt nyújtható rajtuk.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új belépő számára az opciós frekvenciavételi lehetőség azért lehet különösen fontos, mivel az eltérő frekvenciasávokon más-más területeket lehet ellátni hatékonyan mobilszolgáltatással, így a 900 MHz-es sáv jellemzően a vidéki, ritkábban lakott  területek lefedésére alkalmas, míg a 2100 MHz-es sávot a városi, zsúfolt környezetek esetében használják a mobilszolgáltatók. A dokumentáció szerint az árverésen egy pályázó a 900 MHz-es sávban legfeljebb 7,8 MHz-nyi frekvenciához juthat hozzá, a frekvenciahasználati jogosultság 15 év minden frekvencia esetében. Az A frekvenciablokk kikiáltási ára 4 milliárd forint, az árverés részvételi díja 40 millió forint.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember 27-én tart konzultációt azon potenciális pályázók számára, melyek megvásárolják a kiírási dokumentációt. Az árverésre október 20-án lehet jelentkezni, az aukció lezárásának tervezett időpontja december 12. A hatóság pénteken tart sajtótájékoztatót a frekvenciaaukció ügyében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról