Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 17. 14:33

Összeomlott az európai netbook-piac

Látványosan összeomlott a netbook-piac, és vele az erre a termékkategóriára építő gyártók részesedése is. Az új PC-válság nem csak Európát sújtja, a prémium-kategóriába tartó Dellnek se megy.

A Gartner mérései szerint mintegy 19 százalékkal húzódott össze a nyugat-európai PC-piac az előző év hasonló negyedévéhez képest, köszönhetően a rendkívül alacsony keresletnek. A vállalatok válság utáni PC-vásárlási hulláma leállt, a fogyasztók pedig továbbra sem számítógépekre költenek, így a második negyedévben a piac ötöde eltűnt tavalyhoz viszonyítva. A piacra a 2010 során felhalmozott jelentős készletek is negatív hatással voltak, amelyektől a viszonteladók továbbra is szabadulni próbálnak.

Már nincs netbook-buborék

A legnagyobb esést a noteszgépes piac könyvelhette el, az eladások 20,4 százalékkal csökkentek, a netbookokból ezzel együtt 53 százalékkal kevesebb fogyott. A kisméretű hordozható számítógépek tehát rendkívül gyors hanyatlásnak indultak, egyrészt a táblagépek átütő sikerének, másrészt pedig a szegmensben teljesen leálló innovációnak köszönhetően: míg a "hagyományos" laptopok folyamatosan gyorsulnak és fejlődnek, a netbookok (korábban sem elsöprő teljesítményű) processzorai mára vállalhatatlan sebességűvé váltak.

A fogyasztói piac mintegy 27 százalékos visszaesést mutatott, a legnagyobb vesztes pedig az Acer lett. A netbook-szegmens összeomlása által leginkább érintett tajvani gyártó 44 százalékot esett és el is vesztette piacvezető helyét, amelyet így a HP szerzett vissza, a Dell továbbra is harmadik. A negyedik helyen az Asus van, 23 százalékos eladás-csökkenéssel. A nagy gyártók közül egyedül az Apple tudta eladásait feljebb tornázni, az almás gépekből fél százalékkal többet vittek, mint tavaly ilyenkor.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalati piac a válság után Európában sosem támadt fel annyira, mint az amerikai, köszönhetően az "öreg kontinens" másfajta gazdasági problémáinak. Úgy tűnik, hogy az elhúzódó dél-európai hitelválság és a befagyó gazdasági növekedést a vállalatokat is óvatosságra intette, akik így nem lazítják a gyeplőt az IT-kiadások tekintetében sem. Ennek megfelelően a vállalati szektor PC-vásárlásai 9 százalékkal csökkentek a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Óvatos a Dell

A PC-piac nem csak Európában néz szembe problémákkal, az amerikai Dell is arra kényszerült, hogy lefelé módosítsa év végére várt pénzügyi eredményét. A bejelentés hatására a cég papírjai elvesztették az elmúlt pár napban összeszedett növekményük nagy részét és jelenleg mínusz 7 százalékon állnak az előző napi záróárfolyamhoz képest. Ugyan a vállalat sikeresen túlteljesítette a második negyedévre megadott elemzői várakozásokat, az eladások elmaradtak a várttól és az év végi növekedési eredményeket is lefelé módosította. Ennek megfelelően a korábban várt 5-9 százalékos bevételnövekedés helyett 1-5 százalékos növekedést tart elérhetőnek jelen pillanatban a Dell, amennyiben pedig tovább romlanak a gazdasági kilátások, a valós adatok még ennél is alacsonyabbak lehetnek.

A Dell bejelentette azt is, hogy tovább folytatja termék-portfóliójának átalakítását, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a prémium kategóriás csúcsszámítógépekre, mint az alacsony minőségű és árú, de nagyobb tömegben eladható darabokra. A már korábban beindított átalakulás azonban a forgalom ideiglenes visszaesésével járt, ahogy az új termékeket a piac egyelőre meglehetősen óvatosan fogadja a tucatgyártónak számító Delltől, a vezetés szerint azonban a kilátások rózsásak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról