Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 17. 14:33

Összeomlott az európai netbook-piac

Látványosan összeomlott a netbook-piac, és vele az erre a termékkategóriára építő gyártók részesedése is. Az új PC-válság nem csak Európát sújtja, a prémium-kategóriába tartó Dellnek se megy.

A Gartner mérései szerint mintegy 19 százalékkal húzódott össze a nyugat-európai PC-piac az előző év hasonló negyedévéhez képest, köszönhetően a rendkívül alacsony keresletnek. A vállalatok válság utáni PC-vásárlási hulláma leállt, a fogyasztók pedig továbbra sem számítógépekre költenek, így a második negyedévben a piac ötöde eltűnt tavalyhoz viszonyítva. A piacra a 2010 során felhalmozott jelentős készletek is negatív hatással voltak, amelyektől a viszonteladók továbbra is szabadulni próbálnak.

Már nincs netbook-buborék

A legnagyobb esést a noteszgépes piac könyvelhette el, az eladások 20,4 százalékkal csökkentek, a netbookokból ezzel együtt 53 százalékkal kevesebb fogyott. A kisméretű hordozható számítógépek tehát rendkívül gyors hanyatlásnak indultak, egyrészt a táblagépek átütő sikerének, másrészt pedig a szegmensben teljesen leálló innovációnak köszönhetően: míg a "hagyományos" laptopok folyamatosan gyorsulnak és fejlődnek, a netbookok (korábban sem elsöprő teljesítményű) processzorai mára vállalhatatlan sebességűvé váltak.

A fogyasztói piac mintegy 27 százalékos visszaesést mutatott, a legnagyobb vesztes pedig az Acer lett. A netbook-szegmens összeomlása által leginkább érintett tajvani gyártó 44 százalékot esett és el is vesztette piacvezető helyét, amelyet így a HP szerzett vissza, a Dell továbbra is harmadik. A negyedik helyen az Asus van, 23 százalékos eladás-csökkenéssel. A nagy gyártók közül egyedül az Apple tudta eladásait feljebb tornázni, az almás gépekből fél százalékkal többet vittek, mint tavaly ilyenkor.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalati piac a válság után Európában sosem támadt fel annyira, mint az amerikai, köszönhetően az "öreg kontinens" másfajta gazdasági problémáinak. Úgy tűnik, hogy az elhúzódó dél-európai hitelválság és a befagyó gazdasági növekedést a vállalatokat is óvatosságra intette, akik így nem lazítják a gyeplőt az IT-kiadások tekintetében sem. Ennek megfelelően a vállalati szektor PC-vásárlásai 9 százalékkal csökkentek a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Óvatos a Dell

A PC-piac nem csak Európában néz szembe problémákkal, az amerikai Dell is arra kényszerült, hogy lefelé módosítsa év végére várt pénzügyi eredményét. A bejelentés hatására a cég papírjai elvesztették az elmúlt pár napban összeszedett növekményük nagy részét és jelenleg mínusz 7 százalékon állnak az előző napi záróárfolyamhoz képest. Ugyan a vállalat sikeresen túlteljesítette a második negyedévre megadott elemzői várakozásokat, az eladások elmaradtak a várttól és az év végi növekedési eredményeket is lefelé módosította. Ennek megfelelően a korábban várt 5-9 százalékos bevételnövekedés helyett 1-5 százalékos növekedést tart elérhetőnek jelen pillanatban a Dell, amennyiben pedig tovább romlanak a gazdasági kilátások, a valós adatok még ennél is alacsonyabbak lehetnek.

A Dell bejelentette azt is, hogy tovább folytatja termék-portfóliójának átalakítását, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a prémium kategóriás csúcsszámítógépekre, mint az alacsony minőségű és árú, de nagyobb tömegben eladható darabokra. A már korábban beindított átalakulás azonban a forgalom ideiglenes visszaesésével járt, ahogy az új termékeket a piac egyelőre meglehetősen óvatosan fogadja a tucatgyártónak számító Delltől, a vezetés szerint azonban a kilátások rózsásak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.