Szerző: Koi Tamás

2011. március 9. 11:52

Gyorsabb és okosabb is lett a Chrome 10

Ismét új verziót adott ki a Chrome webböngészőből a Google. A 10-es verzió több olyan újdonsággal is kecsegtet, melyek a program teljesítményére és használatára komoly kihatással lehetnek.

Elsősorban a kisebb kijelzővel rendelkező PC-k (jellemzően netbookok) tulajdonosai számára jó hír, hogy a Google a Chrome 10-zel átalakította a Beállítások menüt, így a böngésző paraméterezése mostantól nem egy különálló panelen, hanem egy új böngészőfül alatt megnyíló, HTML-alapú felületen végezhető. A weboldalak jobb áttekinthetősége érdekében mostantól szintén egyénileg változtatható az alap nagyítás mértéke, valamint a minimális betűméret is.

A legfontosabb előrelépést ugyanakkor nem ezek a fejlesztések, hanem a V8 nevű JavasScript-motor optimalizálása hozta, mely a scriptfuttatási időt tekintve jelentősen, akár kétharmadával gyorsabb lett mint az előző verzió. Szintén újdonság a Chrome 10-ben, hogy a program immár támogatja a webes videók lejátszásának gyorsítását, ezzel tehermentesítve a CPU-t. Az Adobe Flash plugin nemrég megjelent, 10.2-es verziója szintén támogatja ezt a funkciót, a Chrome 10 azonban HTML5-alapú videók esetén is gyorsítja a lejátszást - a funkciót a YouTube HTML5-alapú oldalán lehet tesztelni.

02:04
 

Introducing Chrome's new Settings interface

Még több videó

A böngésző használatát biztonságosabbá is tette a Google, így az új verzió windowsos portja sandboxban futtatja az Adobe Flash plugint, emellett a program magától kikapcsolja azokat a bővítményeket, melyeket régóta nem frissített a fejlesztőjük, és potenciális biztonsági kockázatot jelenthet a használatuk. A Google nem közölte, pontosan mi alapján szelektál ezek közt, de egyes, kiemelt fontosságú, elterjedt pluginek - így például az Adobe Rerader plugin, vagy a QuickTime plugin - frissítését gyakrabban ellenőrzi a Chrome.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 10-es Chrome-ban a fentieken túl továbbfejlődött a szinkronizálási opció is, mely innentől lehetőséget ad az elmentett jelszavak szinkronizálására is két olyan számítógép közt, melyre ugyanaz a böngészőverzió lett telepítve. A Google ezt a funkciót nem kapcsolja be automatikusan, ettől függetlenül a cég szerint a használata teljesen biztonságos, aki pedig a jelszavai ellopásától tart, a biztonságot növelő kulcsszavas kódolással is levédheti a jelszavait.

A Google Chrome legfrissebb stabil változata automatikusan települ annak, aki a böngészőt korábban használta, aki most szeretné kipróbálni először a programot, az a webes telepítőt letöltheti a program weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról