Szerző: Koi Tamás

2011. január 24. 13:14

2011 a mobilos hálózatfejlesztések éve

Új fázisába ért a Telenor Magyarországnál a tavaly megkezdődött hálózati modernizációs folyamat. A cég a hétvégén lecserélte az első rádiós berendezéseit - megy a Nokia Siemens Networks és az Ericsson, jön a ZTE. Nem csak Törökbálinton van mozgolódás, a T-Mobile is készülődik.

A Telenor a hálózati modernizációs folyamatot tavaly ősszel kezdte, először egyes maghálózati elemek korszerűsítésével. A cég tavaly augusztusban jelentette be, hogy a hálózatának teljes körű felújítására kiírt tendert a kínai ZTE nyerte - a beszállító vállalta, hogy nem csak a rádiós infrastruktúrát, hanem a teljes alhálózatot felújítja, így a Telenor a kor követelményeinek, illetve a jövőben fellépő igényeknek jobban megfelelő hálózattal szolgálhatja majd ki meglévő és új ügyfeleit.

Csak most jön a neheze

A hálózatfejlesztési projekt január közepén új fázisához ért: a Telenor és a ZTE szakemberei megkezdték a rádiós elemek cseréjét a hálózatban. A rádió adóvevőket elsőként a Telenor törökbálinti székházában cserélték le a hétvégén. A beltéri és kültéri üzemeltetésű rendszer fedi le a tavalyelőtt átadott központot, így biztosítva gyakorlatilag az összes Telenor-alkalmazott számára a mobiltelefon-használati lehetőséget. A rádiós infrastruktúra cseréjét ezt követően ütemezetten végzi a cég országszerte, többnyire az éjszakai órákban, mivel a régi adóvevők kikapcsolása és az újak üzembe állítása közben eltelt időben a hálózat elérése rövid ideig szünetelhet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Telenor jelenleg is zajló hálózatfejlesztési projektje lesz az eddigi legnagyobb szabású ilyen jellegű művelet hazánkban, hiszen az új berendezések nem csupán arra szolgálnak, hogy az adathálózati oldalon fejlettebb technológiák bevezetéséhez, vagy nagyobb sávszélességet biztosító mobiladat-szolgáltatásoknak adjanak teret. A legkézenfekvőbb előny abból származik, hogy a ZTE úgynevezett multi-standard rádiós egységei egyszerre képesek 2G-s, 3G-s és - amennyiben a körülmények adottak lesznek - LTE technológiákkal kommunikálni (ez az úgynevezett software definied radio, vagy SDR).


Bázisállomás egy toronyház tetején: megújulnak

A listaáron mintegy 200 millió eurós beruházás révén a Telenor a Nokia-Siemens Networks és az Ericsson által korábban szállított rádiós hálózati infrastruktúra elemeit cseréli le a ZTE eszközeire. Úgy tudjuk, hogy a Telenor tenderén a tradicionális iparági szereplők mellett a kínai cég honi konkurense, a Huawei is elindult, a ZTE azonban olyan feltételekkel vállalta a munkát, amivel egyik szereplő sem tudott versenyezni.

Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a szolgáltatónak 200 millió eurónál ténylegesen jóval kevesebbe kerül a modernizációs eljárás. Úgy tudjuk, hogy a kínai szereplő győzelmét segíthette elő egyebek mellett az is, hogy a ZTE átvállalta a Telenortól a szolgáltató és az Ericsson közt kötött hálózatüzemeltetési szerződés idő előtti felbontásából eredő anyagi követelések megfizetését. A tender mindenesetre szokatlanul felkavarta a kedélyeket itthon, a pályázat lezárását követően egy több szaklapnak is küldött névtelen levélben azzal vádolták a ZTE-t, hogy a cég nem rendelkezik a mobilhálózati eszközök gyártásához és árusításához elengedhetetlenül szükséges technológiai licencekkel.

Mozgolódások mindenhol

Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy idén a Magyar Telekom is megkezdheti a hálózatfejlesztési munkálatokat, igaz a cég nem a Telenorhoz hasonló utat járja majd be, mivel csak a rádiós infrastruktúra elemeit érinti majd a modernizáció. A Telekom-tender eredménye egyelőre nem nyilvános, egy a HWSW-nek informálisan nyilatkozó felsővezető ugyanakkor korábban elmondta, hogy a pályázaton az összes ismert piaci szereplő elindult.

A Vodafone 2007-2008-ban egyszer már átesett egy hálózatfejlesztési folyamaton, akkor a Nokia Siemens Networks 3G-s hálózati elemeit váltották le a Huawei megoldásaira. A 2G-s hálózaton egyelőre továbbra is a Nokia Siemens Networks hálózati eszközeivel szolgáltat a Vodafone - az egyre korosodó hálózati elemek cseréje itt is rövidesen aktuálissá válhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról