Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 4. 10:08

Drágább lett a MySQL

Ahogy a HWSW október elején megjósolta, az Oracle jelentősen megemelte a MySQL támogatási csomagok árát. Eltűnt a kínálatból a legolcsóbb támogatási csomag, a drágábbak ára pedig már a szerver méretétől is függ.

Ahogy azt sejteni lehetett, látványosan megemelkedett a MySQL nyílt forrású adatbázishoz elérhető támogatási csomagok ára az Oracle-nél. Amint arról a HWSW is beszámolt október elején, az Oracle MySQL-értékesítői levelet küldtek az ügyfeleknek azt tanácsolva nekik, hogy rövid határidőn belül kössék újra támogatási megállapodásaikat, mivel áremelkedés várható. Akkor még senki sem tudta, pontosan mekkora lesz a drágulás, de a héten megjelent az új MySQL árlista.

Megszűnt a legolcsóbb csomag

Az Oracle-nál mostantól négy MySQL változat érhető el, ami valójában hármat jelent, a Classic ugyanis csak szoftverfejlesztők számára érhető el, hogy alkalmazásaikba beépítsék. Ezzel a MySQL Standard Edition lett az alapváltozat, amely az adatbázison, konnektorokon és replikációs képességen felül a MySQL Workbenchet, illetve a MyISAM és InnoDB tárolómotorokat tartalmazza. Az Enterprise Edition ezt particionálással, valamint a MySQL Enterprise Monitorral és Backuppal egészíti ki. A csúcsváltozat a legmagasabb szintű igényekre szabott MySQL Cluster Carrier Grade Edition, amelyet ahogy a neve is mutatja, távközlési szolgáltatói környezetbe, üzleti kritikus feladatokra ajánlanak elsősorban. Ennek a változatnak a legfontosabb képessége a fürtözhetőség akár telephelyek között is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A MySQL-hez vásárolható támogatás ára mostantól a szerver méretétől függ, hasonlóan más szerverszoftverek licenceléséhez, amely a processzorok vagy processzormagok számával skálázódik. Az új rendszerben a MySQL Standard Edition támogatás ára 1-4 foglalatos gépek esetén évente 2000 dollár, 5-nél több processzort tartalmazó szerverekre azonban már 4000 dollárba kerül. Ehhez hasonlóan alakul a MySQL Enterprise Edition támogatás ára is, amely 1-4 processzoros rendszerekre 5000 dollár évente, 5 vagy több processzor esetében pedig a duplája, azaz évi 10 ezer dollár. A Cluster Carrier Grade éves támogatási díja szervermérettől függően 10 vagy 20 ezer dollár. Az elmúlt hat évben a MySQL-hez 599 dolláros éves díjú Basic támogatási csomagot is vásárolhattak az ügyfelek, ez azonban a mostani árlistán már nem szerepel.

Helyzetbe kerülhetnek a MySQL-re szakosodott kis cégek

Az árváltozás elsősorban a kisebb cégeket érinti hátrányosan, amelyek eddig a Basic támogatási csomagra fizettek elő, illetve azokat a vállalatoknak lehet húsbavágó, amelyek nagyobb (4-nél több processzoros) szervereken futtatták a MySQL-t. A lépéstől az Oracle nyilvánvalóan a támogatási bevételek növekedését várja, akár azon az áron is, hogy egyes ügyfelek lemorzsolódnak, elpártolnak. A Sun és a MySQL valószínűleg sok adatbázist adott el támogatás nélkül vagy alacsony szintű, olcsóbb támogatási csomagokkal, amivel olyan vevőket szerzett, akiket aztán képtelen volt gazdaságosan kiszolgálni és végeredményben veszteséget termeltek.

Az Oracle ugyanakkor bárkinek meghagyja a lehetőséget, hogy harmadik féltől származó támogatást vegyen igénybe - ez is része volt annak az ígéretcsomagnak, amelyet tavaly decemberben tett a cég, hogy bebizonyítsa az EU-nak, a Sun felvásárlása nem csökkenti a versenyt a relációs adatbázisok piacán. Az árváltozás helyzetbe hozhatja az olyan cégeket mint például a Monty Programs vagy a SkySQL. A Monty Programs vállalatot Michael "Monty" Widenius, a MySQL vezető fejlesztője alapította, miután az Oracle felvásárolta a Sunt, a SkySQL pedig Ulf Sandberg cége, aki korábban a MySQL Professional Services vezetője volt, az alkalmazottak pedig egytől egyig korábbi MySQL-dolgozók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról