:

Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 13. 12:33

Olcsók lesznek a nagy LCD-tévék és monitorok

Súlyos túlkínálati állapotba került az LCD-panelek piaca a második negyedévben, miután az LCD-tévék iránti kereslet a gyártók által vártnál sokkal gyengébben alakult az elmúlt hónapokban. A focivébé körüli felhajtás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok túlbecsülték lehetőségeiket. A árak meredek zuhanásba kezdtek, ami a monitorokra is átterjedt.

A focivébével és fellendülő világgazdasággal kalkuláló LCD-panelgyártók nagy erőkkel készültek a kereslet kielégítésére, a jelek szerint azonban messze túlfutottak a célon. A vállalatok tavaly összesen közel 12 milliárd dollárt fordítottak tőkeberuházásokra, ami túlnyomó részt új kapacitások kiépítését szolgálta a focivébé évére. A gyártóknak látszólag minden okuk megvolt a bizakodásra, mivel az LCD-tévék iránti igény a válság alatt is erősnek mutatta magát, stabil növekedéssel gyakorlatilag átgázolt a gazdasági viharokon.

A kiépített extra kapacitások hatására az idei év első hónapjaiban a gyártók közel kétszer annyi LCD-tévépanelt szállítottak le, mint tavaly, és a második negyedévben tovább fokozták a kibocsátást, pedig a kereslet már rég nem követte a kínálatot, és hatalmas készletek halmozódtak fel. Az iSuppli egy friss jelentésében számszerűsítette a helyzetet, rávilágítva a gyártók szempontjából a helyzet súlyosságára. A piackutató becslése szerint az idei első félév során 23 millióval több tévépanelt gyártottak, mint amennyi tévét értékesítettek. A túltermelés mértéke a második negyedévben már a valódi kereslet egyharmadát tette ki. Máshogyan fogalmazva, négy legyártott tévépanelből csak hármat lehet eladni.

Elemzők szerint a magyarázat az, hogy a fejlett piacokon, mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok, a vártnál sokkal gyengébben alakult a kereslet, ahogyan a háztartások egy jelentős része tartalékol, és nem cseréli le meglévő tévéjét. Jelenleg a készletek kisöprésére sem kínálkozik lehetőség, mivel az eladások nem mutatnak jelentős növekedést, a túltermelés nyomása harmadik negyedévben tovább fokozódott. A helyzet különösen júliusban vált súlyossá a panelgyártók számára, amikor a tévégyártók a kereskedelmi csatornák készletszintjeinek megugrását követően erőteljesen lecsökkentették megrendeléseiket, közölte az iSuppli, amely szerint egyes láncoknál a forgási sebesség már 9 hétre emelkedett, vagyis több mint kéthavi értékesítés áll raktáron.

Mindez jelentős nyomás alá helyezte az LCD-panelek árait. A tajvani WitsView adatai szerint a tévépanelek árai átlagosan 10 százalékos esést mutattak csak július során. Az iSuppli szerint az augusztus további 4,4 százalékos süllyedést hozott, és az olcsóbb panelek esetében elérte a költségszintet. A DisplaySearch egy friss jelentése szerint a 32 hüvelykes panelek 16 százalékot estek a második negyedév eleje óta, a 46 hüvelykesek pedig 11 százalékot.  A tőzsde már kalkulál azzal, hogy a nagy gyártók, a Samsung Electronics, az LG Displays vagy az AU Optronics profitja érezhető csapást szenved majd a harmadik és negyedik negyedévben.

A kapacitások az égig érnek

A panelgyártóknak jelenleg sok választásuk nem maradt, minthogy a készletek agresszív árazása mellett megkezdjék a termelés visszafogását. A vállalatok a PC-piacra sem menekülhetnek a kapacitások monitorpanelek előállítására történő átcsoportosításával, mivel a gazdasági bizonytalanság következtében alacsony szinten lévő fogyasztói bizalom itt is várakozások alatti forgalomhoz vezetett. Az Intel augusztus végén forgalmi figyelmeztetést tett közzé, mivel indoklása szerint a fejlett piacokon a fogyasztók kevesebb PC-t vásárolnak, mint ahogyan azt korábban kalkulálták.

A Sharp külön hangsúlyozza az európai piac gyengeségét, amely az LCD-tévék legnagyobb felvevője a világon. A csökkenő kereslet és olvadó árak különösen érzékenyen érintheti a Sharpot és más japán gyártókat, mivel az extrém erős jen már így is hatalmas nyomás alá helyezte exportorientált japán termelőbázisaikat. A túltermeléses helyzet stratégiailag a gyenge wonnal és alacsonyabb költségszinttel dolgozó koreai óriásgyártók kezére játszik , mint a Samsung és az LG, mivel méretüknél fogva akár szándékosan is fenn tudják tartani a túlkínálati állapotokat, hatalmas, dollármilliárdokban kifejezhető károkat okozva a japán és tajvani riválisoknak, valamint extra területeket foglalva el a panel- és tévépiacokon.

A termelés visszafogása azonban legfeljebb csak átmeneti megoldásként szolgálhat. A túltermelés még akkor is fennmaradhat, ha fogyasztói bizalom visszatér a fejlett piacokra, és ismét erőteljesen növekszik majd tovább a kereslet. A gyártók ugyanis idén még a tavalyinál is sokkal, 43 százalékkal többet költenek beruházásokra. A vállalatok által összesen tervezett 16,9 milliárd dollárnyi befektetés további hatalmas kapacitások létrehozását eredményezi, amely a jelenlegi többletre ráépülve a kereslet bármilyen ésszerű növekedésén túlmutat. A méregdrága új gyártósorok évi további több tízmillió tévépanel előállítására képesek.

A kapacitásokat a gyártók valószínűleg úgy próbálják lekötni, hogy a minél nagyobb panelek értékesítésére koncentrálnak. Ennek eredményeként felgyorsulhat a nagyobb méretű tévék és monitorok árainak zuhanása, mivel a panelgyártók kénytelenek lesznek a korábbi árprémiumukból engedni, hogy megnöveljék a nagyméretű kijelzők eladásainak volumenét, így kötve le az üzemeket. A Samsung például 2,2 méterszer 2,5 méteres üveglapokat munkál meg a tévépaneleket előállító legmodernebb, nyolcadik generációs (8G) LCD-üzemeiben, amelyekből 18 darab 82 centis (32 hüvelykes) tévépanelt lehet kivágni, de 117 centiméteres tévépanelekből már 8 darab felemészt egy teljes üveglapot. Mivel a kisebb, olcsóbb panelek árai már így is a költségek szintjén mozognak, ezért a gyártók részéről a nagyobb, 100 centiméter feletti tévé- és 60 centi feletti monitorpanelek árainak jelentős csökkentése várható, amihez valószínűleg a készülékgyártók is asszisztálnak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.