:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 7. 15:39

Mintha Chrome volna a Firefox 4

Az új Firefox szembeötlő újdonsága az, hogy úgy néz ki, mintha egy új Chrome verzió volna. A Mozilla fejlesztői kétségtelenül megpróbáltak saját karaktert adni a Firefox új kezelőfelületének, a különbségek azonban csak a részletekben rejlenek, az összkép megegyezik.

A Chrome-szerű alapértelmezett felület azt jelenti, hogy a bétában egyelőre Windowson, később pedig MacOS és Linux platformokon is a fülek (tabok) alapértelmezetten felülre, a címsor fölé kerülnek, miközben Windows Vistán és 7-en eltűnik a menüsor és az ablak fejléce is. A Firefox 4 kezelőfelületének magassága (avagy vastagsága) végeredményben közel pixelre megegyezik a Chrome-éval. Szintén a Google böngészőjének megoldásának hatására a frissítés és megállítás gomb egybeolvadt, és az aktivitáshoz alkalmazkodva, a dinamikusan változó ikonnak megfelelően végzi el feladatát. Természetesen a jövőben is lehetőség nyílik a Firefox testreszabására és skinezésére, ezzel azonban a felhasználók többsége nem törődik.

Egy másik terület, ahol a böngésző a Chomre-tól igyekszik trükköket ellesni, az oldalak renderelésének sebességérzete. Ahogyan arról a HWSW is beszámolt, a Mozillánál úgy találták, a Chrome böngészőt csak részben tartják a valódi sebessége miatt gyorsnak, a percepciót tovább fokozzák bizonyos trükkök, amelyek csak az érzetet fokozzák. A Firefox 4 ennek érdekében igyekszik minél előbb megkezdeni a weboldal renderelését, valamint a Gecko motor igyekszik csak azoknak az elemeknek a kirajzolásával törődni, amelyek a végeredményben is látszódni fognak. A renderelés még mindig nem tűnik olyan apróra tördeltnek és folyékonynak, mint a Chrome esetében, a teljes weboldal lerenderelésének sebessége azonban érzésre azonos.

A Firefox 4 ugyanakkor valóban gyorsabbnak is tűnik, köszönhetően számos technikának, mint amilyen az egy oldalon található linkek látogatottsági előéletének kikeresésének aszinkron végzése. Az új böngésző támogatja már a HD felbontású HTML5 WebM videókat, és technikai kísérletként Direct2D gyorsítást is lehetővé tesz, ez azonban alapesetben kikapcsolt. Vista és 7 platformokon aktiválható a vizuális elemek kirajzolásának hardveres gyorsítása, amennyiben legalább DirectX 10 API-t támogató grafikus kártyával rendelkezünk - DX9 esetén nem garantált a siker. Az interaktív webes alkalmazásokat fejlesztők számára bír jelentőséggel a Websockets API, amely rendkívül alacsony késleltetésű vezérlést tesz lehetővé a szerver és a kliens közt. A Firefox 4 immár alapesetben védi magát a Flash, a Quicktime és a Silverlight összeomlásától.

A Firefox 4 béta letölthető a Mozilla oldaláról, egyelőre angolul, és erősen korlátozott bővítménytámogatással. A végleges változat őszre várható.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.