Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 16. 08:39

Még kényelmesebb lett a Gmail

Két új kényelmi szolgáltatást vezetett be a Gmailben a Google, az egyik a naptárak kezelését egyszerűsíti, a másik pedig a fájlok csatolását.

Két kisebb, de annál hasznosabb szolgáltatással bővült a Google webes levelezője, a Gmai, amely az indulása óta eltelt 6 év alatt mintegy 176 millió felhasználót gyűjtött. A keresőóriás folyamatosan fejleszti a Gmailt, szinte havi rendszerességgel jelennek meg benne kisebb-nagyobb újdonságok.

A két fejlesztés közül az első fájlok csatolását teszi egyszerűbbé, olvasható a hivatalos Gmail-blogban. Jelenleg a Gmailben csak webes feltöltéssel lehet állományt kapcsolni a levelekhez, mostantól működik a drag and drop módszer is, vagyis elég az állományt a Gmail ablaka fölé húzni és megtörténik a csatolás. A Google tájékoztatása szerint a képesség egyelőre csak Chrome és Firefox 3.6 böngészők alatt működik, de hamarosan elérhetővé teszik más böngészőkön is.

\"\"

A másik újdonság időpontok, találkozók megszervezését teszi egyszerűbbé. Levél írásakor eddig csak fájlt csatolhattunk, mostantól lehetőség lesz \"időpontot is kérni\", és ehhez nem szükséges elhagyni a levelezőt és átlépni a naptárba. Levél létrehozásakor a Gmailben a fájl csatolása menüpont mellett megjelenik a meghívó beszúrása (Insert: invitation), amelyre kattintva a felhasználó először egy új ablakban megnézheti saját naptárát, majd a címzett kiválasztása után annak naptárát is, feltéve hogy megosztott. A Google szerint így egyszerűbb és könnyebb a találkozók megszervezése, közvetlenül a Gmalből.

\"\"

Az elmúlt héten a Gmail kísérleti programja, a Labs kapott új funkciókat, az egyik a címkék hierarchikus szervezését teszi lehetővé, a másik pedig betekintést enged egy üzenet tartalmába anélkül, hogy a levelet meg kellene nyitni, elég a témája fölé vinni az egeret és jobb gombbal kattintani rajta. Ezeket a szolgáltatásokat a Gmail beállításai között, a Labs menüben lehet engedélyezni. A drag and drop fájlcsatolás és az egyszerű meghívás fokozatosan aktiválódik a Gmail-felhasználók számára, így akár néhány napba is beletelhet, mire mindenkinél működni kezd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról