Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 16. 11:58

Letölthető a Silverlight 4

Teljesítette ígéretét a Microsoft és tegnap elérhetővé tette a Silverlight 4-et. Az interaktív webes médiaplatform mellett elrajtolt az Expression Blend 4 kiadásra jelölt változata is.

Letölthető a Microsoft Silverlight 4, a Microsoft interaktív médiaplatform legújabb verziója, amely villámsebességgel készült el, kevesebb mint egy évvel követi a 2009 júliusában kiadott Silverlight 3-at. Ahogy már korábban is megírtuk, a Silverlight 4 legfontosabb fejlesztéseinek célja az volt, hogy a platform ne csak szórakoztató vagy multimédiás webalkalmazások, hanem üzleti megoldások alatt is helyt álljon. Ezt olyan újítások támogatják mint a beépített nyomtatási lehetőség, könnyebb kapcsolódás a felhasználó gépén található állományokhoz, jobb szövegkezelés vagy éppen a COM-kompatibilitás, amivel lehetővé válik akár a Silverlightban futó alkalmazások összekapcsolása a Microsoft Office-szal. A .NET CLR-nek köszönhetően az egyszer lefordított kód Silverlightban is változtatás nélkül futhat.

Számos fejlesztést hajtottak végre a Microsot mérnökei annak érdekében, hogy a Silverlight-alkalmazások el tudnak szakadni a böngészőtől. A Silverlight-alkalmazások is meg tudnak jeleníteni \"toast\" üzeneteket a tálca fölött, tájékoztatva a felhasználót az állapotváltozásokról. A programok tartalmazhatnak HTML elemeket, így jobban integrálhatók különféle webes szolgáltatásokkal, illetve élő internetkapcsolat nélkül is lehet jogvédett (DRM) médiaállományokat lejátszani. A platform végre kezeli az egérgörgőt, illetve drag-and-drop módon lehet bele állományokat tölteni, ugyanúgy ahogy más programokba, nem kell egy külön fájlkezelő ablakot megnyitni. A Silverlight-alkalmazások végre teljesen úgy viselkedhetnek mint egy asztali alkalmazás.

A multimédia területén említésre méltó fejlesztés a webkamera- és mikrofonkezelés, a Silverlightból közvetlenül elérhetők ezek a perifériák, így akár egy videochat- vagy videokonferenca-webalkalmazás is létrejöhet a Silverlightban, akár üzleti használatra. Emellett  figyelemre méltó a WMS multicast támogatás, amellyel jelentős sávszélesség takarítható meg. Ezzel a Silverlight újabb lépést tett abba az irányba, hogy internetes médiaszolgáltatások vezető platformjává váljon.

A Silverlight 4 alkalmazások fejlesztéséhez a hét elején bemutatott Visual Studio 2010 vagy pedig az ingyen letölthető és használható Visual Web Developer 2010 Express szükséges, ezekhez kapcsolódhat a Microsoft által most kiadott fejlesztői segédeszközök egész sora, köztük az Expression Blend 4 kiadásra jelölt (RC) verziója. Az Expression Blend egy egy XAML-tervező (eXtensible Application Markup Language) eszköz, amivel a designerek a programozók kihagyásával készíthetik el például a szoftverek felhasználói felületét vagy más interaktív  tartalmakat, alkotásokat. A Silverlight 4 letölthető a Microsoft weboldaláról, ahol elérhetők a fejlesztői eszközök és segédletek is, valamint  platform újdonságainak részletes listája is megtekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.