Szerző: Koi Tamás

2010. április 1. 12:37

Tizenötmillió magyarnak szolgáltat a Turul GSM

Hosszas egyeztető tárgyalásokat követően minden érintett üzleti partner és szabályozói hatóság áldását adta a negyedik magyarországi mobilszolgáltató piacra lépésére: július elsején megkezdheti a szolgáltatást a Turul GSM, mely Európában egyedülálló üzleti modellel, az országhatárokon átlépve próbál terjeszkedni.

A Turul GSM mögött álló, helyi érdekeltségű nagybefektetői csoport által alapított Magyar Mobilszolgáltató Zrt. szóvivője, Király András a cég mai sajtótájékoztatóján elmondta, az új szolgáltató egyben új üzleti modellt is bevezet a magyar mobilpiacra: Egyrészt a Turul GSM lesz az első, valódi virtuális mobilszolgáltatás hazánkban, másrészt a szolgáltató a környező országok mobilszolgáltatóival megegyezve, a tavaly módosított GSM keretirányelvben foglaltak szerint nemzetközi szolgáltatást nyújt majd.

Az új magyar mobilszolgáltató gyakorlatilag az összes régióbeli szolgáltatóval (szám szerint tizenkettővel) megállapodott, vagyis nem épít ki saját infrastruktúrát, hanem partnerein keresztül nyújt rádiótelefon-szolgáltatást, egyfajta nemzetközi virtuális mobilszolgáltatóként. A cég saját maga számláz az előfizetőknek, valamint saját értékesítési hálózatot is kiépít július elsejéig - az első márkaboltok Budapesten, a Mammut és Aréna bevásárlóközpontokban, valamint Pozsonyban nyílnak, a harmadik negyedévben pedig Debrecen, Pécs, Ópusztaszer, Komárom és Nagyvárad is kap saját márkaboltot.

Határok nélkül

A Turul GSM üzleti modelljének része, hogy a szolgáltató a környező országokban, a határvidékeken élők (jellemzően a magyar ajkú lakosság) részére is kínál speciális tarifacsomagot. Ezzel például a Felvidéken vagy a Vajdaságban élő magyarok számára is normál tarifákkal hívható a Turul GSM összes előfizetője, valamint minden belföldi, és környező ország vezetékes és mobilszáma. \"A mi szolgáltatásunk valódi, határokon átnyúló mobilszolgáltatás, mely valójában tizenötmillió magyar számára teszi lehetővé, hogy az általánosan alkalmazott roamingtarifáknál jóval kedvezőbb percdíjakkal telefonáljanak\" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Lendvai Árpád, a Magyar Mobilszolgáltató Zrt. elnöke.

A szolgáltató kezdetben három tarifacsomaggal jelenik meg a piacon, a legolcsóbb havidíjjal a \"Jurta\" vehető igénybe, ezért havi 990 forintot, vagy 3,69 eurót kell fizetni az ügyfeleknek. A Jurta csomag tízpercnyi beszélgetést és húsz SMS-t tartalmaz, ezen felül egy perc beszélgetés 99 forintba (vagy 0,37 euróba), egy SMS pedig 29 forintba (vagy 0,1 euróba) kerül, hálózaton belül és hálózaton kívül egyaránt. A díjcsomag nem tartalmaz mobilinternetet, és az ügyfelek nem is igényelhetnek adatszolgáltatást, a tarifát elsősorban azoknak ajánlja a szolgáltató, akik kizárólag telefonálásra használnák mobiljukat.

A Turul GSM középső tarifacsomagja, a \"Kárpátok bércei\" 2990 forintos (11 eurós) havidíjért fizethető elő. A csomag előfizetői egyórányi beszélgetést és száz SMS-t használhatnak fel ennyi pénzért, ezt követően egy perc 27 forintba, illetve 0,9 euróba, egy SMS pedig 21 forintba, vagy 0,079 euróba kerül, függetlenül attól, hogy hálózaton belülre vagy kívülre irányul a forgalom. A Kárpátok bércei csomag mellé mobilinternet-opció is igényelhető, azonban meglehetősen borsos áron. A \"Kék Duna\" opció, mely a nevében az adatfolyamot szimbolizálja, havonta mindössze 100 megabájtnyi adatmennyiséget tartalmaz, és 1990 forintot, vagy 7,4 eurót kell fizetni érte. A keret túllépése esetén száz kilobájtonként 29 forint, vagy 0,1 euró a túlfogyasztási díj.

A szolgáltató legdrágább csomagja, a \"Szent Korona\" havonta 5990 forintba, vagy 21,9 euróba kerül, ezért cserébe háromórányi beszélgetés és szintén száz SMS jár. A keretet túllépve egy perc 23 forintba, vagy 0,09 euróba, egy SMS pedig 19 forintba, vagy 0,07 euróba kerül. A Szent Korona díjcsomag tartalmazza a Kék Duna mobilinternet-opciót is. A Turul GSM tarifáinál a hívások esetében az első fél perc után másodpercalapú számlázást alkalmaz a szolgáltató.

A Turul GSM határon túl élők számára ugyanakkor csak abban az esetben nyújtja a fenti tarifákat, ha előfizetnek a \"Magyarok Nyilai\" opcióra, melynek egyszeri, 1,99 eurós havidíja van - a szolgáltató szerint az opció az \"esetlegesen felmerülő\" roamingköltségeket hivatott fedezni. A Turul GSM a távolabbi országokban élő magyarokra is gondolt, számukra érhető el 5 eurós, vagy 7,9 dolláros áron a \"Magyarok Világszövetsége\" csomag, mellyel szintén belföldi tarifákkal hívhatók a magyarországi és a környékbeli országok szolgáltatóinak számai - akár New Yorkból is.

Diplomáciai ügy lett

Az operátor szóvivője a sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a Turul GSM mögött valójában politikai lobbicsoportok állnának - mint említette, a szolgáltató piacra lépése a megváltozott szabályozás miatt egyszerűen most vált időszerűvé. Király ugyanakkor elismerte, hogy a környező országok közül különösen nehéz volt megegyezni a szlovák és a szerb féllel, de végül minden vitás kérdést sikerült megnyugtatóan rendezni (meg nem erősített információk szerint a Turul GSM megjelenése téma volt a tavaly szeptemberi szlovák-magyar miniszterelnöki találkozón is). A szóvivő hozzátette, a Turul GSM indulása most, hogy a magyar piac egyik régi szolgáltatója lemond a Pannon márkanévről, kifejezetten jól időzített és \"szerencsés\".

A három hazai operátor részéről egyelőre egyik fél sem kommentálta a negyedik magyar mobilszolgáltató piacra lépését, emellett szokatlan módon a Nemzeti Hírközlési Hatóság is elzárkózott a nyilatkozattól, és pusztán egy rövid közleményben tudatta, hogy a Turul GSM működéséhez a tavaly megváltozott európai szabályozási rendszert figyelembe véve járult hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról