Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 18. 17:12

Itt az Android 1.6

Az 1.5-ös, Cupcake fedőnevű Android-verziót viszonylag gyorsan követi az 1.6. Egyelőre csak a fejlesztők nézhetnek bele, de egy hónapon belül már a készüléktulajdonosok is telepíthetik az új, extra funkciókat is tartalmazó csomagot.

A Google a fejlesztők számára letölthetővé tette az Android legújabb verzióját, akik így a megjelenés előtt már felkészülhetnek az újdonságokra. A Donut immáron több támogatást nyújt a CDMA-hoz és megbirkózik a QVGA és a WVGA felbontású képernyőkkel, ami újabb készülékek érkezését teszi lehetővé. Emellett egy gyorskereső is bekerült az operációs rendszerbe, amivel egyszerűen, a home képernyőre illesztett widgeten keresztül kereshetőek a kontaktok és az alkalmazások.

Bizonyára sokan örülnek majd a text-to-speech motornak, ami képes bármilyen szöveget felolvasni.  Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé válik a Google Voice Search, aminek lényege, hogy a felhasználó a mikrofonba mondja a keresőkifejezést, s nem kell begépelnie azt. Másrészt kényelmi és akár biztonsági célokat is szolgálhatnak az olyan alkalmazások, melyek az üzeneteket vagy bármilyen egyéb szövegeket olvasnak fel.

Az Android fejlesztőcsapatának tagja, Xavier Ducrohet blogbejegyzésében azt írja, hogy az 1.6 SDK már októberben elérhető lesz a készülékeken, így annyira sok ideje már nincs is a fejlesztőknek reagálni a startra. Szerencsére az Android 1.6 alatt tökéletesen fut majd minden olyan szoftver, amely a most éles 1.5 alatt is működik. Az Android 1.6 októberi megjelenése, illetve a Motorola CLIQ és a HTC Hero szintén októberre ígért amerikai amerikai debütálása nem lehet véletlen egybeesés, minden valószínűség szerint ezek a modellek már az új verzióval jutnak el a vásárlókhoz.

Az Androidnak egyébként szüksége is van arra, hogy felrázzák kicsit, a piacterének felújítása mellett készülékek is fontosok, hogy üzletileg is sikeres platformmá váljon. Az Apple App Store-ral való összehasonlítás egyelőre nevetséges lenne, hiszen ha az elmúlt időszakok adatait vetítenénk ki egy teljes évre, akkor az Apple 2,4 milliárd dolláros, a Google pedig mindössze 5 millió dolláros forgalommal kalkulálhatna a mobilos alkalmazások eladásainál.

A megváltás az idei ősz, illetve tél lehet, amikorra már szinte minden jelentős gyártó elkezdi árusítani androidos készülékeit, s a felhasználói tábor végre növekedésnek indulhat. Amíg az Apple esetében működőképes volt az egykészülékes modell, addig az Android labdába sem rúgott a T-Mobile G1-gyel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról