Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 16. 08:49

Megérkezett az Oracle és a Sun első közös gyereke

Az Oracle bemutatta az adattárházakhoz kifejlesztett Exadata új változatát. A Nehalem-alapú Sun szerverekre épülő rendszer az SSD-knek köszönhetően akár online tranzakciófeldolgozásra is használható.

Még külön, de már együtt

Az Európai Bizottsági versenyjogi aggályai miatt az Oracle még nem tudta lezárni a Sun Microsystems felvásárlását, azonban a két cég összeolvadásának első gyümölcse már megérkezett. A kimondottan adattárházak futtatására és online tranzakciófeldolgozásra szánt Exadata V2, más néven OLTP Machine nevű rendszert maga Larry Ellison, az Oracle vezére mutatta be tegnap, magyar idő szerint kedden késő este.

Ellison feltűnése nem véletlen, az Oracle alighanem igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy biztosítsa a Sun ügyfeleit arról, a felvásárlás után a hardverfejlesztések nem állnak le. A múlt héten az Oracle a Wall Street Journal címlapján helyezett el hirdetést, amelyben azt ígérte a Sun-ügyfeleknek, hogy a jövőben még több erőforrás jut a SPARC processzorok és a Solaris fejlesztésére, és hogy a Sunnal megerősödött Oracle az IBM-mel fog versenyezni a hardverpiacon. Az októberi Oracle OpenWorld rendezvényen a közös tervekről valószínűleg további információk is napvilágot látnak majd.

A múlt heti WSJ-hirdetés alapozta meg az Oracle és a Sun tegnapi bejelentését, amelyen Larry Ellison mellett John Fowler, a Sun szerverekért felelős vezetője vett részt. A két cég által bemutatott újdonság egy olyan integrált rendszer, amely Sun hardvereken és Oracle szoftvereken alapul. Az adattárházakra és tranzakciókezelésre tervezett megoldásban a kiszivárgott pletykákkal ellentétben nem UltraSPARC T2+, hanem Intel Xeon processzorok dolgoznak, az adatok villámgyors elérését pedig SSD biztosítja. A szoftverréteg az Oracle-ről származik, a flash memória kezelésre optimalizált 11g R2 adatbázis alatt nem Sun Solaris, hanem Oracle Enterprise Linux dolgozik.

Adattárházakhoz, OLTP-hez: Exadata V2

Az Oracle tavaly lépett be a hardverpiacra a HP-vel közösen fejlesztett Exadata Database Machine-nel, amely egy integrált adattárház-megoldás ProLiant szerverekre építve. Az Oracle szerint a diszkek és az adatbányászati intelligencia egymás mellé költöztetése a versenytárs megoldásokhoz képest akár tízszeres teljesítményt is jelenthet adatbányászati alkalmazások esetén anélkül, hogy a kódot módosítani kellene, vagy a lekérdezéseket át kellene írni. Az elgondolás az OLTP Machine esetén is azonos, a számítási kapacitást és a tárkapacitást egymáshoz legközelebb költöztetni annak érdekében, hogy maximális teljesítmény álljon rendelkezésre. A Sun hardveren alapuló új változat kétszeres teljesítményt ígér adattárház-jellegű felhasználásnál, de az SSD-knek köszönhetően a véletlenszerű I/O sebesség annyira megnőtt, hogy a rendszer OLTP felhasználásra is a legjobb az Oracle szerint.

Az új Exadata V2, más néven OLTP Machine alapját Xeon 5500-as sorozatú processzorokon alapuló Sun szerverek adják, amelyekben 6 Gbps sebességű 600 gigabájtos SAS diszkek tárolják az adatokat, ezekből összesen 100 terabájtnyi áll rendelkezésre, de a tárolószerverekben PCI Express formátumú bővítőkártyákon SSD-k egészíti ki a diszkeket. Véletlenszerű I/O műveletek alatt az SSD-k legalább egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményt nyújtanak a merevlemezeknél, így tranzakciófeldolgozási feladatokra jóval alkalmasabbak. Egy SSD-hez hasonló teljesítményhez több tucat vagy akár több száz párhuzamosan dolgozó merevlemezre lehet szükség, amelyek több helyet foglalnak, többet fogyasztanak és mozgó alkatrészeik okán megbízhatatlanabbak is. A Sun és az Oracle azt állítja, az SSD-k csatasorba állításával egy rackben másodpercenként 1 millió véletlenszerű olvasási művelet hajtódhat végre.

A szoftverháttér az Oracle 11g R2 adatbázison alapul, amelyet nemrég jelentett be a vállalat. Az adatbázis-kezelő immár gridben képes memóriában tárolni nagyobb adatmennyiséget, akár terabájtnyi adatmennyiséget több gépen szétosztani, és egységesen kezelni, ami villámgyors adattárház teljesítményt tesz lehetővé. Emellett a korábbinál erősebb adattömörítési algoritmust is kapott, mellyel töredékére csökkenthető a tárigény, valamint megjelent az adatbázis particionálásának lehetősége, ami lehetővé válik egyes adatok gyors SSD-kre, másoknak pedig lassabb diszkekre helyezése. A sűrűn használt adatokat az Exadata V2 automatikusan, a háttérben az SSD-kre mozgatja.

\"\"

Egy teljes OLTP Machine 8 darab Sun Fire X4170 adatbázis-szervert tartalmaz egyenként 72 gigabájt memóriával, ezekhez 14 darab Sun Fire X4275 tárolószerver tartozik, amelyekben 12 SAS vagy SATA diszk található, valamint a FlashFire nevű PCI Express kártyákon összesen közel 400 gigabájtnyi SSD. Ellison szerint érdemes a konfigurációt a legnagyobb kapacitású, 2 terabájtos SATA diszkekkel vásárolni, amelyek viszonylagos lassúságát bőven ellensúlyozzák az SSD-k. Az Oracle azt állítja, a bevezetett adattömörítési algoritmusok lehetővé teszik, hogy egy 4 terabájtos adatbázist memóriából futtasson az Exadata V2, de egy 15 terabájos is elfér pusztán az SSD-ken, nem kell a lassú diszkekhez nyúlni.

Bővíthető

A fürtözött rendszer csomópontjait 40 gigabites InfiniBand interfész kapcsolja össze, amely elegendő sávszélesség-tartalékot biztosít a további bővítésekre - a felhasznált InfiniBand switch a Sun belépő szintű, 36 portos modellje. A bejelentés során Ellison hangsúlyozta, hogy az Exadata V2 rugalmasan bővíthető, akár több tucat szekrényig, ezzel közel lineárisan növelve a teljesítményt. Egy teljes rackszerkénnyi konfiguráció 1,15 millió dolláros listaáron kapható, de el lehet indulni  egy adatbázisszerverrel, egy tárolóval és egy InfiniBand switch-csel is, 110 ezer dollárért, majd ezt később igény szerint bővíteni. A ProLiant-alapú Exadata V1 értékesítése az új változat megjelenésével megszűnik, csak a meglevő készleteket adják el.

Az Oracle ezzel a megoldással egyértelműen azokat a vállalatokat vette célba, amelyek hatalmas méretű adattárházakat és tranzakciókezelési rendszereket használnak, ilyenek lehetnek jellemzően a pénzintézetek, távközlési szolgáltatók vagy akár kereskedők. Már a tavaly bejelentett Exadata előtt is léteztek olyan, kimondottan adattárházakra optimalizált hardverek például a Teradata vagy a Netezza kínálatában, a Sun hardvergyártó kompetenciájával megerősödve az Oracle láthatóan ezeket szeretné kiütni a nyeregből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról