Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 8. 09:26

Megjelent az OpenOffice.org 3.1-es verziója

Megjelent a nyílt forrású és ingyenes OpenOffice.org irodai szoftvercsomag legújabb, 3.1-es verziója. Ahogy a verziószám növekedéséből sejteni lehet, a 3.1-es változat nem hoz átütő újdonságokat az ősszel megjelent és azóta 60 milliószor letöltött 3.0-hoz képest, de számos a külcsínt és a működést is érintő fejlesztéssel gazdagodott a szoftver.

Használat közben a legszembetűnőbb különbséget valószínűleg az élsimítás (anti-aliasing) okozza majd a felhasználóknak, a grafikák, rajzok, diagramok és más vizuális elemek ezáltal a korábbinál szebbek lehetnek. A készítők a grafikus geometriakezelésen is sokat dolgoztak, ennek eredménye például akkor látszik, amikor egymást fedő alakzatokból hozunk létre összetett alakzatokat. A grafikus elemek mozgatásán is javítottak, korábban a szoftver csak az objektumok körvonalát jelenítette meg mozgatás közben, most a \"lenyomata\" látszik, így pontosabb lehet a pozicionálás.

Fontos újdonság, hogy az OpenOffice.org 3.1 saját fájlzárolási eljárással gazdagodott. Az OOo több operációs rendszeren is elérhető, a fejlesztők szerint azonban ez egyben azt is jelenti, a különféle operációs rendszerekbe épített fájlzárolási eljárások nem mindig működnek megbízhatóan, azaz esetleg nem lehet pontosan tudni, hogy mely dokumentumok vannak használatban. Ennek kivédésére az OpenOffice.org saját fájlzárolási eljárást vezet be, amely arról is tájékoztat, hogy melyik felhasználó nyitotta meg a szerkesztendő dokumentumot.

A szoftver komponensei is mind frissültek, hol kisebb, hol nagyobb fejlesztésekkel egészültek ki. A Writerben a legfontosabb újítás talán az, hogy több szerkesztő jegyzeteken keresztül egyeztethet, egymás megjegyzéseire válaszolva. A kereső már a jegyzetekben is keres. Fontos fejlesztés még, hogy az OpenOffice.org 3.1-et felkészítették az integrációra külső nyelvhelyesség-ellenőrzőkkel, így az olyan kiterjesztések, mint a LanguageTool vagy a Németh László által nemrég kiadott Lightproof nyelvhelyesség-ellenőrző is használható. Az OpenOffice.org 3.1 magyar (FSF.hu-féle) változata, illetve az OxygenOffice Professional 3.1 tartalmazza a Lightproof kiterjesztést, így az azonnal telepíthető és használható.

A Calc táblázatkezelő a fejlesztők szerint látványosan felgyorsult, emellett belekerült számos új függvény is, javult a rendezés is. A Chartban mostantól többféle lehetőség van a tengelyek elrendezésére, a fejlesztők szerint ezt főképp az oktatásban érdekelt felhasználók igényelték. Az Impress prezentációkészítőbe bekerült egy külön gomb a betűméret növelésére és csökkentésére. Az OpenOffice.org 3.1-ben a Base dokumentumokba is lehet makrókat és parancsfájlokat menteni, ez azt jelenti, hogy a makrók most már futhatnak akár magából a dokumentumból, akár valamelyik alkomponenséből. A fejlesztők szerint ez lehetővé teszi akár \"adatbázis-alkalmazások\" létrehozását és futtatását is. Az új Base emellett szintaxiskiemeléssel segíti az SQL-szerkesztést.

Az OpenOffice.org 3.1 egyelőre csak angol, német, francia, dán, japán és portugál nyelven érhető el, a magyar változatot a honosítók egy héten belül ígérik. A 3.1-es verzió újdonságait részletesen taglaló dokumentum már magyarul is olvasható az OpenOffice.hu oldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról