Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 24. 08:45

Bebetonozódhat az e-book piac

[Ars Technica/HWSW] Az Amazon jelenleg uralja a letölthető e-bookok piacát, ide érkezik meg a Google Book Search egy teljesen különböző üzleti modellel, s színrelépésével egy masszív duopólium alakulhat ki, mely áthatolhatatlan falként magasodhat a további szereplők megjelenése előtt.

[Ars Technica/HWSW] Az Amazon jelenleg uralja a letölthető e-bookok piacát, ide érkezik meg a Google Book Search egy teljesen különböző üzleti modellel, s színrelépésével egy masszív \"duopólium\" alakulhat ki, mely áthatolhatatlan falként magasodhat a további szereplők megjelenése előtt.

Sötét utópia

Richard Sarnoff, az Amerikai Kiadók Szövetségének elnöke egy múlt heti beszédében részletezte spekulációit az elektronikus könyvpiac jövőjével kapcsolatban, s úgy látja, hogy a Google Book Search megerősödésével a piac kétszereplőssé válhat, hosszú időre kizárva a további versenyzőket. Jelenleg a letölthető formátumú e-book piacot az Amazon ellenőrzi, így a Google-nek teljesen más oldalról kell majd megközelítenie a XXI. századi \"könyvkiadást\", amire online ereje révén képes is, de a piacralépési produkciója nehezen megismételhető a többi kihívó számára.

Kindle: el fog terjedni?

Sarnoff feltevése borús, ugyanakkor megjegyzi, hogy ez csupán egy teória, de van realitása. Sőt mitöbb, a szerzői jog önmagában is egy monopólium, a dolgok tehát nem változnak érdemben. Az elmélkedés mindössze annyit feltételez, hogy az általános piacot a két szereplő teszi magáévá, s nem enged be senki mást, nem lesz érdemes energiát fektetni versenytársak felépítésébe, inkább a tematikus piacon párhuzamos szolgáltatások várhatóak. Ez azt jelenti, hogy az általános könyvpiac illetve könyvkereső-piac helyett a többiek számára a szakirodalom egy-egy szelete marad, mondjuk az orvosi vagy mérnöki dokumentumok kiadása, forgalmazása, keresése.

Intézményesítés

Az amerikai bíróságok feltételezhetően még idén jóváhagyják a Google-t szabályozó, kiadási feltételekkel kapcsolatos megállapodásokat, ami egyfajta tervrajzként írja le az elektronikus könyvkiadás jövőjét, beleértve a hirdetési feltételeket, könyvtári hozzáférést, a kiadó nélküli művek kezelését és a jogdíjak kezelésének módját is. Az utóbbi kérdésben konszenzussal születik meg a \"Book Rights Registry\" nevű szervezet, ami begyűjti a szolgáltatótól a díjakat, majd továbbítja azokat a szerzőknek és kiadóknak.

A kiadóknak tiszta érdeke fűződött ennek a szervezetnek a létrehozásához, hiszen ha a Google közvetlenül a szerzőknek fizetett volna, akkor a kiadók létjogosultsága megszűnt volna, a feladatot átvette volna a Google maga. Így viszont létrejött egy könnyen kezelhető rendszer, melynek létrehozásában a szolgáltató is aktívan segédkezett, a sikert követni akaró konkurenciának viszont Sarnoff szerint nem lesz megfelelő ereje ahhoz, hogy egy hasonlót létrehozzon, a kiadóknak nem lesz érdeke duplikálni.

A Google csak milliós nagyságrendben gondolkodik

Ráadásul a Google belement olyan egyezségekbe is, hogy minden beszkennelt mű után fizet 60 dollárt a jogtulajdonosnak, akik még azt is eldönthetik, hogy szeretnének-e hirdetéseket a könyveik mellett vagy sem. Ráadásul a szerzőknek, az eladáson és a hirdetésen túl, egy egészen új bevételi forrásuk is lehet a Google-ön keresztül, hiszen a könyvtárak köthetnek előfizetést a fellelhető kötetek teljes elérésére, aminek a nagy részét szintén a jogtulajdonos kapja majd meg, így a vásárlás mellett a könyvtári \"példányok\" illetve a könyvtári olvasások is bevételt generálnak majd.

Csábító feltételek

Az Amazon rendszerével ellentétben a Google Book Search még egy cukorkát ad a kiadók szájába, ugyanis a megvásárolt könyvek nem lesznek egyszerűen letölthetőek, hanem a szokott módon a Google internet cloudban maradnak majd, ahol a bejelentkezett felhasználók eszköz- és platformfüggetlenül elérhetik azokat. Gyakorlatilag a könyvet immár nem örökre vásároljuk majd meg, hanem a birtoklás addig szól, \"amíg a Google létezik\". A lényeg viszont, hogy nem lesznek megfogható fájlok, ami a szerzői jogok betartását segítheti.

Csak online

A felvázolt rendszer körvonalaiban nagyon is hasonlít egy erős DRM-rendszerre, ami az elmúlt években nem feltétlenül számított a siker kulcsának, de ez esetben, pozitívan kommunikálva, akár a felhasználók kedvence is lehet. Sarnoff természetesen nem naiv ezzel kapcsolatban és tisztán látja, hogy egyszerű lesz egy Firefox-plugint írni, ami végiglapozza a könyvet, oldalanként elmenti és összefűzi egy PDF-fájlba. Az természetes, hogy kalózkodás mindig is lesz, az viszont elszomorítóbb, hogy azok a felhasználók is erre lesznek rászorulva, akik egyszerűen offline szeretnék olvasni a legálisan megvett könyveiket.

Gonosz Google?

A könyvkalózkodás így bizonyára nem fog megszűnni, viszont az Amazon jól működő modellje mellett az amerikai szakértők a Google Book Search számára is jelentős szerepet jósolnak, s ez a kettős határozhatja meg hosszú évekre az elektronikus könyvek sorsát, szerepét. Míg az Amazon a Kindle formájában fizikai eszközt is kínál az olvasóknak, addig a Google még nem mutatta meg, hogy miben gondolkodik, de az Android platform ezen a téren is rejtegethet még meglepetéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról