Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 23. 12:36

Legálissá tenné a fájlcserét a norvég kultuszminiszter

[HWSW/ITCafé] A skandináv országokban jelentősen felrázta a fájlcsere iránti érdeklődést a Pirate Bay torrentoldal ellen indított per, illetve a lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) egyéb akciói, olyannyira, hogy a norvég kultuszminiszter azt javasolja, hogy a magáncélú fájlcsere váljon legálissá . Európa újabb pontot vihet be a kiadók ellen.

[HWSW/ITCafé] A skandináv országokban jelentősen felrázta a fájlcsere iránti érdeklődést a Pirate Bay torrentoldal ellen indított per, illetve a lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) egyéb akciói, olyannyira, hogy a norvég kultuszminiszter azt javasolja, hogy a magáncélú fájlcsere váljon legálissá. Európa újabb pontot vihet be a kiadók ellen.

Mindig visszaüt

A múlt héten nagy port kavart, hogy a svéd bíróság ejtette a Pirate Bay torrent oldal ellen felhozott vádak jelentős részét, így az újra elkerülte a jogvédő szervezetek ésa kiadók által áhított szankciókat. Ezzel párhuzamosan történt, hogy az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), nemzetközi zenei jogvédő szövetség a norvég Telenor szolgáltatót szólította fel arra, hogy két héten belül tegye elérhetetlenné a démonizált torrentoldalt, a Pirate Bay-t.

Európában viszont egyre többen úgy látják, hogy a torrentoldalak semmivel sem különböznek például Google-tól vagy bármilyen keresőtől, amelyek csupán a felhasználók által elérhetővé tett tartalmakat indexelik, teszik kereshetővé. Habár egyértelmű a helyzet, de jogilag mégsem vonhatóak felelőségre illegális terjesztésért, s nem felelősek a felhasználók által megosztott tartalmak jogszerűségéért.

A fájlcsere politikai tényező

Bård Vegar Solhjell, a norvég oktatási és kulturális miniszter múlt héten írt blogbejegyzésében a Pirate Bay-t érintő esetekre reagálva írta le véleményét, tovább erősítve a mostanság Európában kialakult ellentábort a zenei- és filmes kiadók szövetségei ellen. Solhjell jó politikusként a laikusok számára is érthetően elmagyarázza, hogy mi is pontosan a fájlcserélés lényege, mit tesznek valójában a torrentoldalak, s egyúttal markánsan leteszi voksát a fájlcsere mellett.


Solhjell: Egyre nagyobb arcok a támogatói oldalon

Ugyanakkor nem válik demagóggá, kifejti, hogy a művészeknek joga van az alkotásaik után járó pénzhez, de szerinte ezt nem úgy kell elérni, hogy a jövő ellen harcolunk és megpróbáljuk megismételni a magnókazetta vagy a VHS-felvevő elleni bojkottott. A politikus álláspontja az, hogy a felhasználóknak és az előadóknak együtt kellene harcolnia az új technológiák mellett (!). A digitális terjesztés nem csak az illegalitás melegágya, hanem tökéletes eszköz arra, hogy a gyártás, szállítás során elpazarolt anyagokat megspóroljuk, s ez a megspórolt pénz is vándorolhat akár az előadók zsebébe. Solhjell szerint minél több kultúra jut el a fogyasztókhoz, annál több pénzhez juthatnak a zenészek.

[+] Nemzetgazdasági szempontból hasznos a fájlcsere

Win-win

Amennyiben a társadalom képes megtanulni, hogyan lehet a progresszív technológiákat használni, azáltal mindenki jól jár (kivéve persze a lemezkiadó vállalatokat). Túl messzire nem is kell menni, hiszen épp a skandináv régióból indult el nemrég a Spotify nevű szolgáltatás, ami valós alternatívát kínál az on-demand terjesztésre.

Solhjell szerint azok a szereplők, akik a technológia ellen küzdenek, nem járhatnak sikerrel, nekik kell változtatni a hozzáállásukon. Hogy mondanivalóját nyomatékosítsa, a politikus ígéretet tett arra is, hogy pártja a programjába illeszti a fájlcsere támogatását és harcolni fognak azért, hogy a magánszemélyek, nem kereskedelmi célú fájlcseréje legális lehessen. Emellett pedig igyekeznek egy olyan tervet kidolgozni, aminek eredményeképp egy olyan licencmegoldás jöhet létre, ami az alkotók és a fogyasztók számára is elfogadható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról