Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 4. 10:26

A Fujitsu kivásárolja a Siemenset a Fujitsu Siemensből

[AP/Reuters/HWSW] A Fujitsu vásárolja meg a Siemens 50 százalékos üzletrészét a két cég számítógépgyártó vegyesvállalatában, a Fujitsu Siemensben. A 450 millió eurós tranzakció a tervek szerint 2009. április 1-én, vagyis a Fujitsu következő pénzügyi évének kezdetén zárulhat le. Bernd Bischoff, a Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója azonnali hatállyal távozik a cégtől, helyét Kai Flore korábbi pénzügyi vezérigazgató veszi át.

[AP/Reuters/HWSW] A Fujitsu vásárolja meg a Siemens 50 százalékos üzletrészét a két cég számítógépgyártó vegyesvállalatában, a Fujitsu Siemensben. A 450 millió eurós tranzakció a tervek szerint 2009. április 1-én, vagyis a Fujitsu következő pénzügyi évének kezdetén zárulhat le. Bernd Bischoff, a Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója azonnali hatállyal távozik a cégtől, helyét Kai Flore korábbi pénzügyi vezérigazgató veszi át.

Átalakulás közben

A Fujitsu és a Siemens 1999-ben alapított vegyesvállalatának jövőjével kapcsolatos találgatások már akkor megkezdődtek, amikor a Siemens 2007 nyarán lecserélte elnök-vezérigazgatóját. A Siemens korrupciós ügyeibe belebukott Klaus Kleinfeldet váltó Peter Löscher tiszta kézzel, és újult erővel folytathatta a német ipar szimbólumának is tekintett Siemens stratégiai átalakítását. A több mint tíz éve tartó, és az utóbbi időben felgyorsult folyamat során a vállalat a nehézipari automatizálás, energetika és orvosi berendezések szegmenseire koncentrálva lényegében minden olyan tevékenységtől megszabadult, amely nem volt ezekkel kapcsolatos, így teljes egészében felszámolta a távközlési, valamint informatikai üzletágait is. Nyáron Löscher nagyszabású, több mint 16 ezer főt érintő elbocsátásról is döntött.

A mobiltelefon-gyártást már korábban feladta a Siemens, majd megszabadult a mobilos hálózati berendezésekkel foglalkoztató üzletágától is, amelyet a Nokiával közös vegyesvállalatba szervezett ki, nemrégiben pedig a vezeték nélküli telefonkészülékeket gyártó részleget is eladta. Ezzel a Siemens teljes egészében szakított a távközlési gyökereivel -- az 1847-ben alapított vállalat kezdetben távírók gyártására és telepítésére szakosodott.

Megszabadulnak a számítógépgyártástól is

A nehézipari automatizálás, energetika és gyógyászat szempontjából nem kritikus tevékenységektől fokozatosan megszabaduló Siemens nyakában koloncként lóg a Fujitsuval közös PC-gyártó vegyesvállalat, ami az utóbbi időben egyre kevéssé tudott versenyben maradni a méretgazdaságossági előnyöket kihasználó amerikai és távol-keleti vetélytársaival. A Fujitsu Siemens képviselői ugyan előszeretettel hangoztatták, hogy büszkék a németországi gyártási tevékenységre, amely egyben a jó minőség záloga, ez azonban a tarthatatlanul magas költségek miatt a versenyképesség kerékkötője.

A Fujitsu Siemens 36 országban van jelen, legutóbbi lezárt pénzügyi évében a cég 6,6 milliárd eurós forgalom mellett mindössze 105 millió eurós nyereséget tudott termelni. A bevétel 47 százaléka PC-kből, 24 százaléka pedig szerverekből származott, ezek a Fujitus Siemens legnagyobb üzletágai. Az IDC második negyedéves adatai szerint a Fujitsu Siemens a negyedik legnagyobb szervergyártó az EMEA régióban a HP, a Dell és az IBM mögött. A PC- és szervergyártásban érdekelt Fujitsu teljes "hatalomátvételével" kiterjesztheti befolyását erre a régióra.

A Fujitsu Siemens világszerte mintegy 10 500 alkalmazottat foglalkoztat, közel kétharmaduk a németországi Augsburgban, Münchenben, Padernbornban és Sömmerdában dolgozik. A német dolgozók nem csak többet keresnek mint a távol-keleti munkások, hanem erőteljes szakszervezetekbe is tömörülnek, amelyek aztán markukban tartják a cégeket, lényegében megbéklyózva azokat. Emlékezetes, hogy a Siemens Mobile eladását is ahhoz kötötte a Siemens, hogy a vásárló garanciákat vállal a németországi tevékenység folytatására és a dolgozók megtartására -- ez aztán majdnem csődbe is rántotta a vásárló Benq-t.

Egységes Fujitsu-kínálat

A Fujitsu saját termékekkel jelenleg is erős szereplője a japán PC- és szerverpiacnak, a kínálata azonban részben vagy teljesen eltérő a Fujitsu Siemensétől. A Fujitsu Siemens feletti irányítás megszerzése utáni időszakra egységes termékkínálatot is ígér a japán cég. "Erős ügyfélbázist szerzünk az EMEA régióban és olyan kutatás-fejlesztési képességet, ami támogathatja a globális termékfejlesztéseinket, nem beszélve az elképesztően tehetséges dolgozókról" -- mondta a bejelentés kapcsán Kuniaki Nozoe, a Fujitsu elnöke. Az átalakulás után a Fujitsu Siemens a Fujitsu 100 százalékos tulajdonában levő leányvállalatként működik tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról