Szerző: Koi Tamás

2008. október 29. 12:56

Elpártolt a VIA-tól a HP, Atom processzorral készülnek az új netbookok

Hamarosan piacra kerülnek a HP második generációs netbookjai -- a világelső számítógépgyártó mindjárt három új modellel bővíti termékpalettáját, az újdonságok közt azonban hiába is keresnénk a VIA új platformjához tartozó példányokat, a kis gépek egytől-egyig az Intel Atom processzoraira épülnek. A HP a jelek szerint tehát szakít korábbi partnerével, akinek szénája így egyre rosszabbul áll, miközben az Intel gyakorlatilag egyeduralkodóvá válhat az egyre bővülő netbook-szegmensben.

[HWSW] Hamarosan piacra kerülnek a HP második generációs netbookjai -- a világelső számítógépgyártó mindjárt három új modellel bővíti termékpalettáját, az újdonságok közt azonban hiába is keresnénk a VIA új platformjához tartozó példányokat, a kis gépek egytől-egyig az Intel Atom processzoraira épülnek. A HP a jelek szerint tehát szakít korábbi partnerével, akinek szénája így egyre rosszabbul áll, miközben az Intel gyakorlatilag egyeduralkodóvá válhat az egyre bővülő netbook-szegmensben.

Tegnap lerántotta a leplet új netbook-portfóliójáról a HP: az új választék legimpozánsabb tagja, a HP Mini 1000 modell a gyártó elképzelései szerint akár mindennapos használatra is megfelel, míg a Compaq Mini 700-at inkább a második gépek piacára szánja a HP. Előbbiből piacra kerül majd egy speciális kialakítású, különösen dizájnos változat, melyet a kínai származású divattervező, Vivienne Tam közreműködésével készített a cég, ennélfogva elsősorban a hölgyvásárlók szívét dobogtatja majd meg.

HP Mini 1000 MIE
HP Mini 1000: kívül-belül szép

A HP Mini 1000 alapvetően a VIA C7 processzorral szerelt előd, a HP 2133 vonalvezetését örökölte meg, az új típus ugyanakkor kissé vékonyabb és könnyebb is lesz elődjénél: tömege 1,1 kilogramm, vastagsága pedig 2,52 centiméter. Az újdonság anyaghasználata kissé változik majd a korábbi modellhez képest, a HP Mini 1000 burkolata így már nem fémből készül majd, hanem műanyagból, és ezüst színű változat sem lesz belőle -- az új netbookot kizárólag fekete színben lehet majd kapni. A gépben egyébként a konkurens gyártók netbookjaiban is megtalálható Intel Atom N270-es processzor dolgozik majd, a háttértár pedig 8 vagy 16 gigabájtos flashmemóriás egység lesz.

A 10,2 hüvelykes kijelzővel ellátott HP Mini 1000-re Windows XP Home operációs rendszert telepít a gyártó, a "MIE" típusjelzéssel ellátott modellekre azonban Linux operációs rendszer kerül a HP által fejlesztett egyedi, MediaStyle névre keresztelt interfésszel ellátva. A kezelőfelület a HP szerint jelentősen különbözik majd az eddig megszokottaktól, így nem csak a szokásos funkciók (levelezés, zenehallgatás, videolejátszás stb.) egyszerű elérését teszi majd lehetővé, de a tartalomra összpontosítva teljesen személyre szabott felhasználói felület is kialakítható vele.

A Mini 1000 és a Mini 1000 MIE-vel együtt bemutatkozott a Mini 1000 Vivienne Tam Edition modell is, mely nemcsak külsejét, de belső felépítését tekintve is eltér kis mértékben a család másik két tagjától, ebbe a típusba ugyanis nem SSD, hanem 60 gigabájtos merevlemez kerül majd, ezzel teret engedve a nagyobb mennyiségű adat (a célfelhasználókból kiindulva nyilván elsősorban médiafájlok) tárolásának. A HP Mini 1000 februártól, a design változat pedig már januártól elérhető 499 eurós ajánlott fogyasztói ártól. A gépek hazai bevezetéséről még nem született döntés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról