Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 29. 09:05

Először demonstrálta a Microsoft a Windows 7-et és a webes Office-t

A Microsoft Professional Developers Conference 2008 második napján a redmondi szoftvercég első alkalommal mutatta be a nyilvánosság előtt a következő asztali Windowst, amiről pár hete már kiderült, hogy Windows 7 néven kerül forgalomba.

[HWSW] A Microsoft Professional Developers Conference 2008 második napján a redmondi szoftvercég első alkalommal mutatta be a nyilvánosság előtt a következő asztali Windowst, amiről pár hete már kiderült, hogy Windows 7 néven kerül forgalomba.

Kicsit más mint a Vista

A Windows 7 fejlesztése gőzerővel zajlik, de a szoftver még nem érte el a béta állapotot. Ennek megfelelően a most bemutatott verzió még nem tartalmazza a végleges változatba szánt összes képességet és szolgáltatást, talán ezért is lehet, hogy a demó nem igazán volt meggyőző. Az új operációs rendszer kapcsán bemutatott képességek java ugyanis pusztán kozmetikai változás a Windows Vistához képest: némileg átalakult az asztal és a taskbar, jobban testreszabhatók lettek egyes grafikai elemek és megjelentek új menük is. Megszűnt a Vista Sidebar is, pontosabban az egész asztal Sidebarrá alakult át, a widgetek nem csak a jobb oldalon, hanem bárhol elhelyezhetők.


Ilyen lesz a Windows 7

A kényelmes használatot fokozni hivatott újdonság, hogy a taskbaron mostantól nem csak egyszerűen váltogatni lehet az alkalmazások között, hanem minden alkalmazáshoz saját menü is tartozik, amelyben egyedi, rá jellemző funkciókat érhetünk el. A Windows Media Playerben például elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a lejátszást, az Internet Explorerben új ablakot vagy tabot nyithatunk, vagy akár bezárhatunk a meglevőek közül néhányat.

További, a megjelenéssel, illetve megjelenítéssel kapcsolatos fejlesztés, hogy a Windows 7 nem csak előre beállított grafikai részletességi beállításokkal (DPI) működik, hanem tetszőlegessel. A többmonitoros konfigurációk támogatásán is javítottak, emellett az operációs rendszerben egyetlen billentyűnyomással lehet a projektoros vetítési módok között váltogatni. Szintén a felhasználói interfészt érintő fejlesztés, hogy a Windows 7-be épített alkalmazások (pl. WordPad, Calculator, Paint) már az Office 2007-ből ismerős "szalag" menüvel irányíthatók. A WordPad támogatja az ODF és OOXML állományokat is.


Minden szoftvernek saját menüje van a taskbaron

Mi az új?

Persze vannak azért figyelemre méltó újdonságok is a Windows 7-ben. A merevlemezek mellett már hordozható meghajtók tartalma is védhető a BitLockerrel, a Device Stage-nek köszönhetően a korábbinál jobban, kényelmesebben kezelhetők a számítógéphez csatlakoztatott mobil eszközök (mobiltelefon, PDA), emellett az operációs rendszert felkészítették az érintéses használatra is. Ilyenkor például a menük "megnyúlnak", hogy a felhasználó ujja könnyebben eltalálja a menüpontokat.

Némileg átalakult a Windows Explorerbe épített kereső is, ami az összes keresést lefuttatja a hálózatban található más gépeken is: az itt megtalált állományokat a Windows 7 ugyanúgy képes kezelni, mintha csak a gépbe épített meghajtón lennének. További újdonság a Windows 7-ben, hogy az operációs rendszer a korábbinál zökkenőmentesebben képes váltani a hálózati környezetek között, például ha a munkahelyi laptopot a felhasználó csatlakoztatja az otthoni hálózatához, a PC automatikusan felismeri a környező gépeket, nyomtatókat, más eszközöket – ezzel a fehasználónak nem kell törődnie.


Az új Start menü

A főleg fejleszőkből álló közönség körében a taps hangereje alapján a legnagyobb tetszést az a képesség aratta, hogy a Windows 7 natívan kezeli a VHD (Virtual Hard Drive) virtuális lemezképeket, amelyeket nem csak létrehozni tud, hanem akár mountolni is, sőt, akár bootolni is róluk. Szintén nagy tetszést aratott, hogy a Vista-felhasználókat sokszor az őrületbe kergető User Account Control is változott némiképp a Windows 7-ben, egy csúszka segítségével be lehet állítani, milyen szigorú védelemre van szükség (hasonlóan az Internet Explorer biztonsági beállításaihoz).

Steven Sinofsky, a Windows 7 fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető előadásában kiemelte, a Windows 7 programozói nagy figyelmet fektettek az erőforrások gazdaságos felhasználására, ezért aztán az operációs rendszer hardverigénye csökkent, sebessége pedig megnőtt. Sinofsky szerint akár egy 1 gigabájt memóriával felszerelt, Atom-alapú netbookon is használható a Windows 7.

Sinofsky hangsúlyozta, mivel a Windows 7 a Vista, illetve a Windows Server 2008 továbbfejlesztett kernelére épül, a meghajtóprogramok és szoftverek kompatibilisek maradnak az új Windowszal. Az operációs rendszer megjelenésének időpontjával kapcsolatban továbbra sincs új információ, a "feature complete", vagyis a végleges változat összes funkcióját tartalmazó első béta 2009 elején esedékes, a végleges verziót pedig még mindig 3 évvel a Vista utánra ígérik, ami 2009 végét vagy 2010 elejét jelenti.

Webre megy az Office

Valószínűleg a Windows 7-tel együtt érkezik az Office következő változata, az Office 14 is, amelynek egyes komponensei végre nem csak PC-re telepíthető, hanem böngészőben futó, online elérhető változatban is elérhetők lesznek. Az Office Web Applications keretében a Microsoft a Word, az Excel, a PowerPoint, illetve OneNote alkalmazásokat viszi a netre.


Excel a böngészőben

A weben keresztül elérhető változatok funkcionalitása némileg korlátozott a PC-kre telepített "teljes" szoftverekéhez képest, de a mai bemutató alapján még így is meglepően sokat tudnak. A felhasználók létrehozhatnak és szerkeszthetnek szöveget, táblázatot, prezentációt, illetve jegyzeteket, amiket aztán meg is oszthatnak egymással, közösen dolgozhatnak rajtuk. A fájlokat nem csak a webes Office-ból, hanem a telepített változatból ugyanúgy elérhetik, a közös dokumentumokban elvégzett változtatások folyamatosan frissülnek minden "résztvevőnél".

A webes Office üzleti modelljét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Microsoft, de a hírek szerint reklámokat megjelenítő ingyenes változat is lesz az előfizetéses konstrukció mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról