:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 12. 11:45

A HD-lejátszás és az AAC hangfájlok megszólaltatása sem lesz akadály a Silverlight 3 számára

Bár még a második főverziója sem jelent meg a Microsoft Flash-rivális böngészőkiegészítőjének, a Silverlightnak, a fejlesztők már a jövő év elején -- alig pár hónappal a Silverlight 2-t követően -- érkező 3-as változat új funkcióiba engednek betekintést.

[HWSW] Bár még a második főverziója sem jelent meg a Microsoft Flash-rivális böngészőkiegészítőjének, a Silverlightnak, a fejlesztők már a jövő év elején -- alig pár hónappal a Silverlight 2-t követően -- érkező 3-as változat új funkcióiba engednek betekintést.

A Microsfot a héten zajló amszterdami International Broadcasting Conference (IBC) keretén belül tartott előadásában mutatja be először a nyilvánosság számára a Silverlight 3 korai demóváltozatát -- az interaktív médiaplatform első publikus bétája az év végére várható 2-es verziót (melyből jelenleg szintén csak bétaváltozat érhető el) követően jelenhet meg.

A jövőre megjelenő újabb, hármas változat egyik, leginkább a tartalomszolgáltatók számára hasznos és érdekes újítása a H.264-es videotömörítési kodek és a hangsávok, zenék tömörítésére alkalmazott AAC kodek támogatása lesz. A Silverlight platform ezzel utat nyithat a tartalomszolgáltatók számára a jelenleginél jobb minőségű video- és audio-jelfolyamok közvetítésére. A Microsoft integrált médiaplatformja eddig is támogatta a HD-videók lejátszását, de csak a Windows Media alapokon nyugvó VC-1 kodekkel tömörített tartalmakat tudta lejátszani. Az Adobe ezzel szemben a Flash 9-es változatának egy frissítésével a H.264 kodek támogatását már korábban beépítette a pluginbe, a tartalomszolgáltatóknak így eddig a két platformhoz külön-külön kellett kódolniuk a videofájlokat.

Az új Silverlight a jelenlegi MP3 és manapság legnépszerűbbnek számító WMA hangstreaming mellett támogatja majd az AAC-be kódolt hangsávok lejátszását is. A fejlesztők felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a plugin az Apple által alkalmazott Fairplay digitális másolásvédelmi eljárás korlátozásai miatt így sem tudja majd lejátszani az iTunes-ről letöltött, másolásvédett zeneszámokat, ugyanakkor arra jó lesz, hogy az egyre gyarapodó számú AAC-streameket is meghallgathassa vele a felhasználó.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Silverlight 1.0 tavaly szeptemberben érkezett, de hamarosan itt a 2.0 verzió, amely valójában az 1.0 első frissítése, de annyi újdonságot zsúfoltak bele, hogy a verziószámot egytized helyett egy teljes egésszel növelte meg a Microsoft.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.