Szerző: zimi

2008. augusztus 31. 10:52

Olcsó mindenes: teszteltük a Brother MFC-5460CN multifunkciós nyomtatót

A legtöbb vásárló egyszerűen egy nyomtatót, illetve multifunkcióst keres, mely mindenféle nyomtatási illetve irodai munkára használható. A sokoldalúság és az elfogadható ár kihívása lebeghetett a Brother mérnökeinek szeme előtt is, hogy mennyire sikerült megfelelniük, az kiderül tesztünkből.

A legtöbb vásárló egyszerűen egy nyomtatót, illetve multifunkcióst keres, mely mindenféle nyomtatási illetve irodai munkára használható. A sokoldalúság és az elfogadható ár kihívása lebeghetett a Brother mérnökeinek szeme előtt is, hogy mennyire sikerült megfelelniük, az kiderül tesztünkből.

Sok szolgáltatás kis helyen

Minél több funkció és lehetőség ugyanazon az alapterületen - ezt nem könnyű megfelelő szinten megvalósítani úgy, hogy megfizethető maradjon a termék. Akik személyi irodájukba szeretnének multifunkciós nyomtatót, azok számára leginkább a sokoldalúság a hasznos, legyen az alkalmas dokumentumokhoz, fotókhoz, faxoljon és szkenneljen, másoljon is. Mintegy 44x39 centiméteren mindezt nyújtja a Brother univerzális harcosa, melyet személyi vagy kis irodába ajánl a gyártó. Tesztünk során, azt kerestük, hogy milyen korlátokkal lehet jó mindenre ez az olcsó, mintegy 30 ezer forintos készülék.

Brother MFC-5460CN
Brother MFC-5460CN

Találunk természetesen a Brother MFC-5460CN-ben egy nyomtatót, és a felhajtható lapolvasó fedélen egy automatikus egyedi adagolót is, mely 35 lapig mentesít minket a dokumentumadagolás terhe alól. Egy 100 lapos univerzális papírkazettával oldotta meg a gyártó a médiaadagolást, legyen szó irodai vagy fotós papírról. Előnye, hogy kivehető, hátránya, hogy nem áll rendelkezésre külön fotós tálca, így babrálnunk kell vele, valahányszor papírméretet váltunk (például fotónyomtatáskor). Használhatjuk USB- vagy Ethernet-csatlakozáson is a készüléket, nem csak a nyomtatást, hanem gyakorlatilag minden szolgáltatást, például a faxot is megosztva. Sajátos módon az USB- és Ethernet-csatlakozók a gépház belsejében találhatók, ami mintegy 30 centiméteres hosszt felemészt a kábelekből.

Önálló funkciók, leginkább irodába

Memóriakártya-olvasó és PictBridge-csatlakozás is helyet kapott a készüléken, így számítógép nélkül is képes nyomtatni. Sajnos ebben nincs segítségünkre színes képernyő, csak egy kétsoros szöveges kijelző. A fotók kiválasztása ezért csak indexképek nyomtatása és sorszámok begépelése útján lehetséges, ami ma már kissé elavult módszer, több gyártótól láttunk már olyan megoldást, hogy az indexlap egyben megrendelő űrlap is, és kitöltve a lapolvasóba helyezve teljesíti a készülék a megrendelést.

Magunk részéről a fotónyomtatást inkább számítógépről gyakorolnánk tesztalanyunk esetében, de így is maradtak hasznos saját funkciói. Maga a másolás alapvető, mindennapi feladat, amelyet elég szabadon gyakorolhatunk. Segítségünkre van a dokumentumadagoló, mely jól és halkan működik (persze csak gyűretlen és kapocsmentes papírokkal). Másoláskor nagyíthatunk-kicsinyíthetünk, egy lapra 2 vagy 4 oldalt másolhatunk és nyomtathatunk 3x3 lapos posztert is, ami nem túl gyakori funkció, de alkalmi plakátkészítéskor nagyon is hasznos lehet. Fejlődik és hódít az elektronikus kommunikáció, de még ma is fontos része az irodai mindennapoknak a fax, melyben esetünkben 480 oldalas memória is helyet kapott. Faxot tudunk küldeni a hálózaton át csatlakoztatott multifunkcióson keresztül is, a Brother faxszolgáltatása beépül nyomtatóink közé.

Brother MFC-5460CN fax printer driver
A Brother Fax printerként elérhető a nyomtatók között

Lézeres szint alatti költségek

Nem elsőként vágott bele az idén 100 éves japán Brother a tintasugaras nyomtatók gyártásába, mégis látott annyit még a mai telített piacban is, hogy kifejlessze saját technológiáját és ne kelljen más gyártók licenceire támaszkodnia. A piezo-alapokon nyugvó rendszer fix fejjel kombinál négy külön tintapatront, ami kedvező üzemeltetési költségeket biztosít. A gyártó által megadott kapacitásokból és a kiskereskedelmi árakból számítva a nagy kapacitású (1000 oldalas) fekete patronnal 6 forint alatt van egy monokróm A/4-es szövegöldal költsége, ami jobb, mint a legtöbb lézernyomtatóé. 5 százalékos színenkénti telítettség mellett egy színes oldalra (CMYK egységcsomaggal számolva) kevesebb mint 24 forintot kell költenünk.

Brother MFC-5460CN lapköltségek
Lapköltségek A/4 oldalra vetítve
a gyártó adatai alapján

Sajnos nem volt alkalmunk ellenőrzött körülmények között elnyomtatni egy készlet patront és lemérni a kapacitásokat és a gyári kapacitás értékek nem ISO szerint, hanem 5 százalék fedettség megadásával szerepelnek. Hozzátartozik a képlethez, hogy a konstrukció jellegéből eredően sokszor végez szerviz fejtisztítást a nyomtató, és ez is igényel némi festéket. A tintafogyasztás (illetve a szerviz célokra, például fejtisztításra elhasznált tinta mennyisége) attól is függ, hogy milyen időközönként nyomtatunk. Mindennapos, rendszeres terhelés esetén tudjuk a legtöbb tintát kinyerni a patronokból.

Minőség és teljesítmény

Pigmentált tintáival jó kontrasztot ad monokróm és színes dokumentumok, grafikák esetén normál papíron is a Brother MFC-5460CN. A fix, négy külön patronnal feltölthető fej legfeljebb 6000x1200 dpi felbontásra képes. A lézeres nyomatoktól a kontúrok tartásában marad el némileg, amit csak tüzetesebb szemrevételezéssel mérhetünk fel. Fotónyomtatáskor korrekt négy alapszínű minőséget produkál (természetesen fotópapírra), de érdemes ilyenkor csak a legjobb mintakeveréssel dolgozni, normál fotó beállítással előfordulhatnak hibák. Így viszont három perc húsz másodpercet is igénybe vett egyetlen fotó előállítása.

A fej gyakran szorul tisztításra (fotónyomtatás előtt célszerű nekünk indítani ezt), ami hátráltathatja a munkát, úgy fél perccel elodázva a nyomtatás kezdetét. Akár kicsit gyűrött papír vagy az átlagosnál vastagabb fotómédia esetén előfordulhat papírelakadás. Sebesség terén elmarad a versenytársaktól a készülék, illetve sokszor előfordul tisztító-inicializáló járat közvetlenül nyomtatás előtt. Dokumentumok esetén érdemes a gyors normál (és nem a normál) beállítást használni, így sok időt takaríthatunk meg gyakorlatilag azonos minőség mellett.

Brother MFC-5460CN sebesség mérések

A beépített lapolvasó 1200x2400 dpi felbontása több, mint elegendő, nem csak az irodai dokumentumokhoz és faxokhoz, hanem papírképek beolvasásához is. Minősége közepes. Önálló másolatokat legfeljebb 1200 dpi felbontással készít, a kezelőpanelen beállított minőségtől függően. Szkennerként hálózatról is elérhető és a mellékelt OCR alkalmazás a magyar nyelvű szövegeket is átalakítja.

Brother MFC-5460CN  OCR beállítások

Minőségben képes a legváltozatosabb feladatokkal szembenézni, költségei rendszeres, napi használat mellett elég kedvezőek és szemtelenül olcsó. Összességében egy személyi, vagy egy-két személyes irodába ajánlott a Brother MFC-5460CN, ahol nincsenek túl nagy teljesítmény-követelmények és nem gond, ha fél percet kell várnunk mert fejtisztítás folyik, vagy újra kell töltenünk a tálcát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról