Szerző: Ady Krisztián

2007. április 3. 14:51

Áprilisi tréfába illő árakkal érkeznek az első telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok

Akár áprilisi tréfának is felfoghatók az első T-Com hálózatán keresztül biztosított -- tehát nem hurokhordozásos! --, telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok árai. A Magyar Telekom március 6-án jelentette be, hogy internetszolgáltató partnerei számára április 1-től teszi lehetővé ilyen csomagok értékesítését. A telefonelőfizetés nélküli ADSL csomagok pontosan azok, amiknek hallatszanak: az ADSL internetcsatlakozás bekötéséhez mostantól nem feltétel az élő telefonvonal megléte a Magyar Telekom szolgáltatási területén.

[HWSW] Akár áprilisi tréfának is felfoghatók az első T-Com hálózatán keresztül biztosított -- tehát nem hurokhordozásos! --, telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok árai. A Magyar Telekom március 6-án jelentette be, hogy internetszolgáltató partnerei számára április 1-től teszi lehetővé ilyen csomagok értékesítését. A telefonelőfizetés nélküli ADSL csomagok pontosan azok, amiknek hallatszanak: az ADSL internetcsatlakozás bekötéséhez mostantól nem feltétel az élő telefonvonal megléte a Magyar Telekom szolgáltatási területén.

Sok(k)

Azt már korábban is "csiripelték a madarak", hogy ezek a csomagok nem lesznek sokkal olcsóbbak az ADSL-csatlakozás és telefonelőfizetés díjánál, és az sem volt túl jó előjel, hogy állítólag a Magyar Telekom ezeknél a csomagoknál semmilyen akciót nem indított partnerei számára. Az első ilyen csomagok azonban igazi sokként érhetik a telefonelőfizetés nélküli internetre vágyót: hűségszerződés mellett is jelentős belépési díjat kell fizetni, illetve a csomagok ára a hűség ellenére is jóval magasabb a hagyományos, új előfizetőknek szánt csomagoknál. Az interneten jelenleg az Interware, az Actel és a Nordtelekom csomagjai nyújtanak iránymutatást, körülbelül mire számíthatunk a többi szolgáltatótól is.

Az Interware-nél az egy éves hűségnyilatkozat ellenére 35400 forint belépési díjat kell fizetni, az 1280 kbit/s-os Privát tisztaDSL csomag havidíja pedig 6588 forint, ami jóval magasabb, mint a meglévő telefonvonalra kínált, új előfizetőknek szóló 3960 forintos változat. A különbség csupán párszáz forinttal alacsonyabb a legolcsóbb telefonelőfizetés áránál, a csomag azonban mégsem nyújt igazi kedvezményt, ugyanis a belépési díjból közel egy évig lehet fedezni a jellemzően nulla forintért beköttethető T-Com telefonvonal árát.

Az Actel ennél is drágábban, 7690 forintért kínálja az 1280 kbit/s-os telefonelőfizetés nélküli, Net Szimpla 1 nevű csomagját, itt a belépési díj akciósan 9999 forint. Ez azonban csak szolgáltatóváltás esetére érvényes, új vonal bekötésénél a T-Com ajánlatától függően ennél jóval magasabb is lehet a fizetendő díj. Az alapcsomag díja meglehetősen sokkoló, hiszen a piacon ma már 2-3 ezer forintos áron is előfizethetünk 1 éves szerződéssel ilyen sebességű ADSL internetre. A harmadik szolgáltató, a Nordtelekom ajánlata az Interware-éhez hasonló árszínvonalú, itt az 1280 kbit/s-os lakossági csomag bruttó 6840 forintba kerül egy éves hűségnyilatkozat aláírása esetén. A szolgáltató új vonal bekötése esetén szintén elkér bruttó 30 ezer forint bekötési díjat.

Kié a vonal?

Az új csomagoknál az ADSL megrendelését egyszerűen címünk megadásával kezdeményezhetjük az internetszolgáltató felé, majd amennyiben műszakilag megoldható, a Magyar Telekom akár új vonalat is beköt a lakásunkba az ADSL eléréséhez. Tehát nem csak ott lehet majd ilyen csomagot rendelni, ahol visszamondott, vagy korábban "leadott" telefonvonal van a lakásban vagy a cég telephelyén.

A telefonelőfizetés nélküli csomagok rendelésénél nyilvánvaló előnyben vannak azok, akiknek korábban leadott, de egykoron működő telefonvonaluk van a lakásba bekötve, hiszen ebben az esetben nagy valószínűséggel csak a szolgáltatás élesítésére lesz szükség. Az azonban jó kérdés, hogy a kifizetett "belépési díjért" cserébe mit kap valójában az internetelőfizető, hiszen t-comos telefonszáma nem lesz, a Magyar Telekommal nem áll majd szerződésben, így az egy év hűség leteltét követően visszamondott ADSL-szolgáltatás esetén sem marad élő vonal a kezében. Ráadásul az 1 év hűség aláíratása is meglehetősen kényes kérdés, hiszen a jelek szerint az internetelérés és az új vonal bekötése, a T-Com hálózatához csatlakozás is gyakorlatilag listaáron valósul meg.

Meglévő előfizetők profitálhatnak

Amint azt az Interware operatív vezérigazgató-helyettesétől, Sátor Csabától megtudtuk, bár az árképzésnél figyelembe vették a hazai piac adottságait és törekedtek a legkedvezőbb árak kialakítására, a T-Com nagykereskedelmi ajánlata nem teszi lehetővé ennél kedvezőbb ajánlatok kidolgozását. Az új csomagok az internetszolgáltató szerint sem elsősorban az új ügyfelek számára kedvezőek, az árelőnyt azok a már meglévő ügyfelek tudják kihasználni, akik valóban tisztán internetezésre használják telefonvonalukat.

Számukra könnyebbséget jelenthet majd az is, hogy csupán egyetlen szolgáltatóval állnak majd kapcsolatban a telefonvonal lemondását követően, a T-Commal minden kapcsolatuk megszűnik. A telefonvonal későbbi sorsával kapcsolatos kérdésünkre elárulta, hogy az egyszeri belépési díjat csak azoknak kell kifizetni, akiknek új vonalat kell bekötni, vagy vonalukon még nem volt ADSL-szolgáltatás, tehát a hűség leteltét követően máshoz átszerződő ügyfélnek sem kell majd -- újra -- belépési díjat fizetnie tulajdonában nem lévő telefonvonalára.

A most megjelent "csupasz" ADSL-csomagok mellett a piacon már több hurokhordozással megvalósított, szintén telefonmentes internetelérést kínáló ajánlat is elérhető többek között a Pantel, a Datanet, a TVNet és az előbb is szereplő Actel kínálatában is, melyek számos esetben a most megjelent csomagoknál kedvezőbb havidíjakat, feltételeket biztosítanak. A hurokhordozásos csomagok azonban sajnos nem mindenhol érhetőek el, a lefedettségi területről a cégek weboldalain találhatunk tájékoztatást.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról