Szerző: Ady Krisztián

2006. december 11. 12:14

Kipróbáltuk: Logitech Z-10 LCD-kijelzős, érintőpaneles hangszórókészlet

Kevesebb mint két hét, csupán 13 nap van már csak hátra karácsonyig, lassan azoknak is el kell gondolkozniuk az ajándékokon, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást. Ajándékot találni nem egyszerű, viszont nehéz, főleg olyat nehéz, ami valóban hasznos is. Persze a kockáknak, a számítógép elől kirobbanthatatlan családtagoknak elég egyszerű valami ilyesmit találni, mondjuk egy exkluzív kivitelű Logitech hangszórókészletet.

[HWSW] Kevesebb mint két hét, csupán 13 nap van már csak hátra karácsonyig, lassan azoknak is el kell gondolkozniuk az ajándékokon, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást. Ajándékot találni nem egyszerű, viszont nehéz, főleg olyat nehéz, ami valóban hasznos is. Persze a "kockáknak", a számítógép elől kirobbanthatatlan családtagoknak elég egyszerű valami ilyesmit találni, mondjuk egy exkluzív kivitelű Logitech hangszórókészletet.

2.0

A Logitech Z-10 Interactive Speaker System nem egy átlagos hangszórókészlet. A készlet csupán két tagból áll, nem tartozik hozzá külön mélysugárzó, és arra sem alkalmas, hogy leüvöltse a mikulássapkát a fejünkről, vagy nukleáris robbanáshoz hasonló robajjal ijesztgesse a nyugdíjas szomszédokat. A két darab, 246x114x119 milliméteres hangdobozok közül azonban a jobboldalin érintésérzékeny gombok, illetve LCD-kijelző található. A készlet letisztult vonalai a szemet gyönyörködtetik, az asztalunkat is díszítik.

Logitech Z-10 Logitech Z-10

A súlyos csomagban nem csak a hangdobozok, illetve a kezelőprogramot tartalmazó CD-lemez kapott helyet, hanem egy törlőkendő is. Utóbbira bizony szükség is lesz, hiszen ahogyan az iPod nano első generációjának, a Z-10 hangsugárzók előlapjának is fényes, csillogó, tükröződő felülete van -- sokan egyszerűen "ujjlenyomatmágnesként" hívják ezt az kivitelt. Karcolásállósága sajnos egyelőre nem ismert, a törlőkendő szerencsére nagyon puha anyagból van.

A csomag része még egy USB- és egy jack-csatlakozó kábel is, előbbi a számítógépes összeköttetéshez, míg utóbbi külső eszközök, például MP3-lejátszók csatlakoztatásához szükséges. A számítógép hangja és egyéb megjelenített információk az USB-kábelen keresztül jutnak el a hangszórókra, a támogatott operációs rendszerek listája pedig egyelőre igen szűkös. Jelenleg ezt a funkciót csak és kizárólag Windows XP, vagy annak 64 bites változata alatt élvezhetjük. A hangszórók természetesen más operációs rendszer alatt, így például Linux és Mac OS X alatt is megszólalnak, azonban az LCD-kezelő szoftver ezekre nem érhető el.

Logitech Z-10

LCD Manager és az appletek

Az LCD-kezelő program pedig a rendszer lényege. Az LCD Manager szoftver nem csak az éppen játszott szám adatait, de egyéb rendszerinformációkat, vagy akár az olvasatlan e-maileket is képes megjeleníteni az kijelzőn. Mivel a Logitech hangszórójának kijelzőjét ugyanaz a szoftver hajtja meg, mint a G15 billentyűzetét, felbontása is ugyanakkora, a G15Mods.com weboldalról számos kiegészítő kis program, plugin tölthető le az alkalmazáshoz. Így akár RSS-olvasót, vagy internetes sebességmérőt is telepíthetünk a hangszórókészletünkre, illetve az azt meghajtó számítógépre.

Az alapvető funkciógombok, a lejátszóprogramokat vezérlő érintőgombok mellett a Z-10-en négy programozható "preset" is található. Ezek támogatott médialejátszó alkalmazás, például Windows Media Player 9+ esetén elmentett lejátszási listák, vagy akár netrádió egyszerű elindítására is használhatók. Az adott állomás tárolása is elég intuitív, pontosan ugyanúgy történik, mint egy autórádió esetén: csupán hosszan nyomva kell tartani az adott gombot, melyre tárolni szeretnénk az éppen szóló webrádió címét.

A hangdobozokban 1 hüvelykes magas- és a Logitech szerint mélyebben lengő 3 hüvelykes mély-középsugárzók találhatók, melyektől bár stúdióminőséget nem lehet várni, de mind hangerőben (30 W RMS), mind hangzásban komoly meglepetést okozhatnak. Az USB-s adatátvitelnek köszönhetően a hang minőségéért nem a számítógépünk, vagy noteszgépünk esetleg gyenge hangkártyája, hanem a dobozba épített hangprocesszor a felelős. Amennyiben több mélyre, vagy magasra lenne szükségünk, természetesen ezt pár gomb megérintésével is megoldhatjuk, azonban a szett hangja az alap beállítással is igen kellemesnek, kiegyensúlyozottnak tűnt. Az anyagot nem spórolta ki a Logitech a hangszórókból: készüljünk fel, a beépített tápegységgel rendelkező hangszórók több mint 6 kilogrammot nyomnak.

Logitech Z-10

Semmi sem tökéletes

Az exkluzív kivitel ellenére azonban néhány hibát ennél a készletnél is elkövetett a Logitech. Bár a két hangszórót összekötő kábel megfelelő hosszúságú -- körülbelül 1,5-2 méter hosszú --, igen vastagra is sikerült, amit meglehetősen nehéz egy iróasztalon szépen elhelyezni, esetleg elrejteni. Az USB-kábel hosszabbíthatósága szerencsére megoldható. A nyomógombok jól működnek, azonban érdekes tapasztalat, hogy picit nedvesebb ujjal megnyomva a gombot az könnyen "beragadhat", így akár különösebb ok nélkül maximumra húzhatja a hangerőt. Ez este kicsit kellemetlen lehet.

Logitech Z-10 Logitech Z-10 Logitech Z-10 Logitech Z-10 Logitech Z-10

A hangerőállítás is lehetne kifinomultabb, érdemes a lejátszó alkalmazásokban felére, vagy akár még ennél is lejjebb húzni a hangerőt, különben a leghalkabb állás is hangos lehet esti játékhoz, csendes zenehallgatáshoz. Ilyenkor talán érdemesebb egy fejhallgatót csatlakoztatni a készlet oldalán található kimenethez. A túlságosan nagy kimenő hangerő torzításhoz is vezethet, nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hang feldolgozását itt a hangdoboz maga végzi, a számítógép csak a digitális adatot küldi ki a szett számára. Ennek megfelelően a játékok térhangzását, például az EAX hanghatásokat is elfelejthetjük.

Ez utóbbi azonban valószínűleg hidegen hagyja azokat, akiknek a Logitech ezt a hangfalkészletet szánja. A különleges kivitelt, az érintőgombokat, a személyre szabható multimédiás képességeket súlyosan meg kell fizetni: a szettért jellemzően bruttó 35-38 ezer forintot kell a pénztárnál hagyni.

Logitech Z-10 Interactive hangszórókészlet értékelés

   
Minőség 10
Képességek 8
Ár/érték 6
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Logitech Z-10 Interactive hangszórókészletet a C.Enter Információ-Technológiai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról