Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 14. 17:14

Microsoft IT Forum: főszerepben a szerverek

[HWSW, Barcelona] Az eddigi legnagyobb látogatottsággal büszkélkedő európai Microsoft TechEd IT Forumon a főszerep a vállalati infrastruktúra-szoftvereké: az előadások többsége a Windows Serverről, virtualizációról, a System Center menedzsment-megoldásról szól, de természetesen a Windows Vista és az Office 2007 is szóba került. A nap legfontosabb híre, hogy elkészült a PowerShell, az az erőteljes parancssori eszköz, amelytől a Microsoft a szoftver-menedzsment egyszerűsödését várja. Az újdonságokat Bob Muglia, a Microsoft Servers and Tools üzletág vezetője mutatta be a több mint 4700 fős közönségnek, amely főképp vállalati informatikai vezetőkből állt.

[HWSW, Barcelona] Az eddigi legnagyobb látogatottsággal büszkélkedő európai Microsoft TechEd IT Forumon a főszerep a vállalati infrastruktúra-szoftvereké: az előadások többsége a Windows Serverről, virtualizációról, a System Center menedzsment-megoldásról szól, de természetesen a Windows Vista és az Office 2007 is szóba került. A nap legfontosabb híre, hogy elkészült a PowerShell, az az erőteljes parancssori eszköz, amelytől a Microsoft a szoftver-menedzsment egyszerűsödését várja. Az újdonságokat Bob Muglia, a Microsoft Servers and Tools üzletág vezetője mutatta be a több mint 4700 fős közönségnek, amely főképp vállalati informatikai vezetőkből állt.

Biztonságos?

Bár a Windows Server "Longhorn" megjelenése még elég távoli, legkorábban 2007 második felében várható, egyre több részlet lát napvilágot vele kapcsolatban. A mai rendezvényen elsősorban a biztonság és a rugalmasság volt a téma, valamint ehhez kapcsolódva mutatkoztak be a menedzsment-eszközök is.

A Longhorn biztonságát a lehető legstabilabb kód elkészítése mellett több módon igyekszik fokozni a Microsoft. Ezek közül említésre méltó az úgynevezett szerep szerinti (role-based) telepítés, ami azt jelenti, hogy a szerverszoftvernek csak azok a komponensei kerülnek telepítésre, amelyek valóban használva is lesznek, ezáltal csökken a lehetséges támadási felület.

A Longhorn Server telepíthető lesz úgynevezett "Server Core" konfigurációban is, amikor kizárólag a DNS, DHCP, fájlszerver, valamint Active Directory szolgáltatások futnak rajta, még grafikus kezelőfelület sem lesz elérhető. Ennek a megoldásnak az erőforrásigény csökkentése mellett a lehető legnagyobb biztonság elérése a célja a felesleges komponensek minimumra csökkentésével.

Parancssor a Windowsban

A korábban Monad kódnéven ismert Windows PowerShell a UNIX-éhoz és Linuxéhoz hasonló parancssort és egyben scriptnyelvet ad a rendszergazdák kezébe. Amint azt Jeff Price, a Windows Server termékmenedzsere lapunknak elmondta, a Microsoft a Windows NT Server óta arra koncentrált, hogy a lehető legkényelmesebb felügyeleti eszközöket biztosítsa a felhasználók számára -- az utóbbi időben, ahogy a vállalatoknál megjelent az igény több windowsos szerver együttes kezelésére, feladatok automatizálására --, erre a grafikus megoldások azonban csak korlátozottan alkalmasak.

A Monad sok szempontból az Office-makrókra hasonlít -- magyarázta Jeff Price. A Windows Server Longhorn összes felügyeleti funkciója már a PowerShellre épül, ami azt jelenti, hogy parancssori vagy grafikus felületen egyaránt elérhető. A már elérhető PowerShell nem csak a rendszergazdák, hanem a felügyeleti eszközök fejlesztőinek kezébe is hatékony eszközt ad, lehetővé teszi ugyanis új menedzsment-funkciók megvalósítását, illetve feladatok automatizálását.

Bob Muglia előadásában látható volt, ahogy egy Longhorn Serveren PowerShell-scriptek segítségével pillanatok alatt hozhatók létre és indíthatók el webszerverek, majd a teljesítmény-adatok lekérése után hogyan vihetők át virtuális gépekre mindössze néhány -- előre megírt -- parancsfájl lefuttatásával. A PowerShell máris elérhető és letölthető, ezután pedig bevethető többek között Exchange 2007, System Center Operations Manager 2007, System Center Data Protections Manager V2, illetve System Center Virtual Machine Monitor környezetekben, akár Windows Server 2003-on is.

Virtualizáció: a menedzsment a lényeg!

A virtualizáció kapcsán természetesen szóba került a Microsoft fejlesztés alatt álló virtualizációs köztesrétege, amely jelenleg a Viridian kódnevet viseli. A Viridian az ígéretek szerint jövő év közepe táján éri el a béta állapotot és legkésőbb fél évvel a Longhorn Server után jelenik meg. A megoldás mindenképpen ígéretes, Muglia előadásában látható volt egy Longhorn Servert futtató gép, amelyen virtuális gépként többek között egy másik Longhorn Server, valamint egy SUSE Linux Enterprise Server is futott.

A Microsoft célja a Viridiannal egy széles körben elterjedt virtualizációs köztesréteg létrehozása, amelyre alapozva az ügyfelek virtualizálhatják szervereiket. Price szerint egyelőre még korai lenne megmondani, a Viridian pontosan milyen formában kerül piacra, az is lehet, hogy a Longhorn Server részeként, de lehet hogy csak később, valamiféle frissítés formájában. Az azonban bizonyos, hogy a Longhorn Serverben a kezdetektől fogva benne van minden komponens, amelyekre építve virtualizált szerverek hozhatók létre.

Az iparban általánosan elterjedt nézet, hogy a virtualizációs megoldások közötti versenyt a felügyeleti eszközök döntik majd el, és ezt a véleményt a Microsoftnál is osztják. "Nem az a kérdés, hogy meg lehet-e valósítani valamit, az igazi kérdés az, hogy meg lehet-e csinálni valamit kényelmesen, egyszerűen" -- magyarázta Price. A Microsoft szerint a felhasználók olyan virtualizációs felügyeleti eszközöket várnak, amelyek gond nélkül illeszkednek a jelenlegi felügyeleti eszközeik közé. "Egy olyan virtualizációs felügyeleti megoldást, ami gyökeresen eltér a fizikai gépek jelenleg is használt felügyeleti eszközeitől, senki sem látna szívesen" -- mondta lapunknak Price.

A redmondiak szerint a jelenleg béta állapotú, jövőre érkező System Center Virtual Machine Manager előnye a vetélytársakkal szemben, hogy connectorokon keresztül bármilyen operációs rendszerrel és virtualizációs köztesréteggel kompatibilis, illetve illeszkedik a meglevő szervermenedzsment-eszközök közé.

Virtualizáció az alkalmazások szintjén

Virtualizáció azonban nem csak szerverek, vagy operációs rendszerek szintjén valósítható meg, hanem alkalmazások szintjén is. A Microsoft ezen a téren nemrégiben a Softricity felvásárlásával erősített. A Softricity megoldása lehetővé teszi egy alkalmazás akár távolból történő futtatását a windowsos gépeken úgy, hogy annak saját, a többi szoftvertől elszigetelt környezeti változói legyenek, akár a Windows Registryből is saját, természetesen virtualizált példányt lásson. Az IT Forumon bemutatták, hogyan futhat egy gépen egyszerre akár két Microsoft Access is, az egyik a gépre feltelepített 2007-es változat, a másik pedig egy szerverről streamelt Access 97 volt.

A Softricity technológiája optimalizálja a szoftverek "streamelését", aminek köszönhetően azok gyorsan betöltődhetnek és elindulhatnak, a később szükséges komponensek pedig csak ezután töltődnek le -- így azt a hatást keltik, mintha azok a helyi gépről, a merevlemezről futnának. A Microsoft szerint ez a megoldás nagy lehetőségeket rejt magában, például kompatibilitás-vizsgálat, tesztelés, alkalmazások, vagy az operációs rendszer migrációja esetén, illetve nagy lépést jelentenek abba a -- lehetséges és valószínű -- irányba, amikor a szoftverek szolgáltatásként érhetők el a felhasználók számára.

Asztali víruskereső vállalatoknak

Szintén az IT Forumon mutatkozott be a Forefront Client Security nyilvános bétája, ez egy vállalati számítógépek védelmére fejlesztett megoldás. A Forefront termékcsalád a Sybari felvásárlásával került a Microsoft birtokába, a SharePoint- és Exchange-szerverek védelmére szolgáló megoldás decemberben érkezik a nagyvállalati felhasználókhoz. A Sybari Antigen továbbfejlesztésével létrejött termékek érdekessége, hogy összesen akár 9 különféle víruskereső motorral képesek átvizsgálni az állományokat kártevők után kutatva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról