Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 13. 14:10

Ingyen letölthető a Microsoft Virtual PC 2004

A Microsoft ingyenesen elérhetővé tette a Virtual PC 2004-et és bejelentette, hogy a szoftver következő változatai -- kezdve a Virtual PC 2007-tel -- szintén ingyen letölthetők lesznek. A vállalat korábban hasonlóan járt el a Virtual Serverrel kapcsolatban is, amelyet áprilisban tettek ingyenessé. A Mac-ekre készített Virtual PC for Mac továbbra is fizetős maradt.

[HWSW] A Microsoft ingyenesen elérhetővé tette a Virtual PC 2004-et és bejelentette, hogy a szoftver következő változatai -- kezdve a Virtual PC 2007-tel -- szintén ingyen letölthetők lesznek. A vállalat korábban hasonlóan járt el a Virtual Serverrel kapcsolatban is, amelyet áprilisban tettek ingyenessé. A Mac-ekre készített Virtual PC for Mac továbbra is fizetős maradt.

A Microsoft a Connectix 2003 februári felvásárlásával jutott a Virtual PC és a Virtual Server alapjául szolgáló technológia birtokába. A Kaliforniában, San Mateoban található Connectix magántőkéből működő vállalatként 1988 óta foglalkozott virtualizációs megoldások fejlesztésével. A Connectix Virtual PC 2003 decemberében már a Microsoft neve alatt, Virtual PC 2004 néven jelent meg. A Windows 2000-en és Windows XP-n futó Virtual PC 2004 képes DOS, OS/2, bármely Windows, vagy akár UNIX és Linux telepítésére. Utóda, a Virtual PC 2007 már Windows Vistán is futtatható lesz.

A Virtual PC elsősorban olyan környezetben tehet jó szolgálatot, ahol szükség van több operációs rendszeren futó alkalmazások párhuzamos használatára. Ilyen lehet például a szoftverfejlesztés és -tesztelés, vagy akár az egyes Windows-változatok közötti áttérés előkészítése. A Virtual PC jól jöhet még abban az esetben, ha elengedhetetlenül szükséges egy olyan alkalmazás használata, amely csak régebbi operációs rendszeren fut.

A Virtual PC 2004 piaci ellenfelei a nyílt forrású Xen és a VMware Player. Előző csak Linuxon és BSD-n fut, utóbbi azonban Windowson és Linuxon egyaránt futtatható, mindkét megoldás közös tulajdonsága, hogy ingyenesek, bár a VMware Player csak olyan virtuális gépeket képes futtatni, amelyeket előtte valamely más VMware termékkel (pl. Workstation, Server) már létrehoztak, így önmagában csak korlátozottan használható. A VMware Workstationből ugyanakkor létezik teljes funkcionalitású, 30 napos próbaváltozat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról