Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 27. 10:08

Az Intel és a Microsoft a HD-DVD mellé áll

A személyi számítógépes világ talán két leginkább meghatározó vállalata, az Intel és a Microsoft a HD-DVD következő generációs optikai formátumot fogja támogatni a Blu-ray ellenében. A két vállalatról már korábban is sejteni lehetett hogy így döntenek, azonban ezidáig hivatalosan nem hozták nyilvánosságra szándékukat.

[HWSW] A személyi számítógépes világ talán két leginkább meghatározó vállalata, az Intel és a Microsoft a HD-DVD következő generációs optikai formátumot fogja támogatni a Blu-ray ellenében. A két vállalatról már korábban is sejteni lehetett hogy így döntenek, azonban ezidáig hivatalosan nem hozták nyilvánosságra szándékukat.

A Vista csak a HD-DVD-t támogatja

A Microsoft bejelentése szerint a következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows Vista "gyárilag" csak a HD-DVD lemezeket és meghajtókat támogatja majd, a Blu-ray használatához külön szoftverek telepítésére lesz szükség. A helyzet érdekessége, hogy több jelentős PC-gyártó, köztük a HP, a Dell és az Apple már korábban elkötelezték megukat a Blu-ray mellett. A feltörekvő tajvani PC-gyártó, az Acer a HD-DVD mellett foglalt állást.

A Blu-ray fejlesztését végző testület szerint a Microsoft és az Intel lépése súlytalan, nincs valódi jelentősége a következő generációs optikai formátumok közötti harcban. Josh Peterson, a Blu-ray Disc Association szóvivője úgy véli, a PC-ipari óriások döntése ellenére a Blu-ray semmit sem veszít a lendületéből. Peterson szerint a Blu-rayt több gyártó támogatja, így a vásárlóknak nagyobb lehetőségük lesz abban, hogy kiválasszák a nekik tetsző készüléket.

A Blu-Ray lemezek gyártásához azonban új gyártósorok, új technológia kell, a HD-DVD lemezek előállításához viszont csak minimális mértékben kell fejleszteni a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ennek köszönhetően a HD-DVD lemezekre írt tartalom olcsóbb lehet, mint a Blu-Ray optikai tárolón biztosított filmek. A Blu-Ray ugyanakkor nagyobb kapacitású, mint ellenfele. Míg egy HD-DVD-lemez csak 30 gigabájt adatot tud eltárolni két réteg segítségével, a Blu-Ray lemezek rétegenként 23-25 gigabájt kapacitásúak, így egy kétrétegű lemezre akár 50 gigbájt adat is rögzíthető.

A PC-k irányából támad a HD-DVD?

A szórakoztató-elektronikai világban már kialakultak az erőviszonyok a HD-DVD és a Blu-ray háborújában. A Blu-Ray mögött olyan támogatók sorakoznak, mint a Sony, a Panasonic, a Sharp, a Hitachi, az LG, a Pioneer, a Samsung és a Philips, míg a rivális HD-DVD lemezeket a Toshiba, az Acer, az NEC és a Sanyo részesítené előnyben. A Sony és a Toshiba részéről történtek egyeztetések egy egységes formátum létrehozásáról, azonban a tárgyalások végül záronyra futottak.

Jelenleg egyértelműen a Blu-ray látszik győztesnek, azonban az Intel és a Microsoft döntése látványosan megváltoztathatja az erőviszonyokat és a HD-DVD végül a személyi számítógépek irányából intézett támadással kiszoríthatja a Blu-rayt. Rick Doherty, az Evisioneering Group elemzője rámutatott, hogy bár a jelenlegi DVD-szabványt is elsősorban szórakoztató-elektronikai célokra fejlesztették ki, a DVD-meghajtók elsőként a PC-kben terjedtek el és csak évekkel később váltak hétköznapivá a nappalikban. Doherty szerint a HD-DVD-t támogató tábor már előnyben van a PC-kben használható meghajtók fejlesztése területén, miközben a Blu-rayt előnyben részesítő cégek az asztali lejátszókra koncentrálnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról