Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 9. 09:53

Kipróbáltuk: Lenovo ThinkPad Edge E420s

Gyakorlatilag a hagyományos ThinkPadek mellé érkezett az új felfogásban készülő Edge generáció, a régi munkagépek dizájnosabb verziójaként.

Az első Edge sorozatot sokat kritizálták a ThinkPad márka rajongói, úgy érezték, hogy a Lenovo pénzzé tette a brandet, és olyan számítógépekre is ráaggatta a nevet, amelyek semmilyen, a legendás márkára jellemző megkülönböztető jegyet nem hordoztak. A kritika, úgy tűnik, termékeny talajra hullott, a mindenáron végrehajtott költségcsökkentésről pedig az értékteremtésre tevődött át a hangsúly. Ebbe a sorba kiválóan illeszkedik a gyártó új Edge generációja, amely újrapozicionálja az eddig középkategóriában küzdő termékvonalat.

Az új ThinkPad Edge-ek hazai bemutatójára április végén került sor, azóta számos kereskedő valódi és virtuális polcaira felkerültek ezek a termékek - az árazásból pedig látszik, hogy az általunk tesztelt Edge E420s már nem a középkategória alján található, hanem vastagon benne van a prémium szegmensben. A mintegy 360 ezer forintos listaár már beleharap a 13"-as MacBook Pro 340 ezer forinttól kezdődő vadászterületébe, bár az is igaz, hogy a legolcsóbb E420s akár ennél jóval kevesebbért, 230 ezer forintért elhozható. Az ár természetesen a felszereltség függvénye, az alapszinten Core i3 processzor jár, míg a csúcson Core i5, diszkrét grafikus kártyával - vagy 3G-s modemmel. Hamarosan kaphatóak lesznek a RapidDrive névre keresztelt, hibrid SSD-HDD kombóval szerelt változatok is, ezek ára várhatóan még magasabb lesz.

Külcsín

A ThinkPadek ismerőinek azonnal szemet szúr, hogy ez a kasztni divatossá vált. A klasszikus gépek egyszerű fekete téglateste helyett itt görbületek, ízléses króm betétek találhatóak, az egész termék már sokkal kevésbé illik egy Terminátor eszköztárába. A divat követése természetesen azt is jelenti, hogy a formaterv sokkal gyorsabban elavul majd mint a klasszikus matt fekete ThinkPadeké, cserébe sokkal szélesebb rétegnek fognak tetszeni ezek a termékek. A design-váltást jól illusztrálja, hogy a ThinkPadek szokásos visszajelző LED-sora teljesen eltűnt, sem a merevlemez aktivitására, sem a WiFI vagy a Bluetooth csatlakozást nem jelzi semmi - egyedül a gép állapotára következtethetünk a logo i betűjén a vörös pontból. A visszafogott fényerejű LED akkor világít, ha be van kapcsolva, illetve "lélegzik", ha a gép sleep módba kerül.

Az anyagválasztás is az új filozófiát tükrözi, az okostelefonokról is jól ismert selymes műanyag borítja a gépet kívül is, belül is. A képernyőnél a szélekig kifutó üvegborítást találunk, ez segít merevebbé tenni ezt a részt, cserébe sajnos extra csillogós a kijelző, ami a szabadban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatot. A minőségre jellemző, hogy a számítógép hihetetlenül merev, hozza a MacBookok unibody kialakítására jellemző, és a klasszikus ThinkPadekkel versengő masszivitást. Ez nem csoda, az új Edge-ek is megkapták a magnézium-alumínium vázat, amely eddig csak a csúcs-ThinkPadek kiváltsága volt. A prémium érzés a gép minden szegletét körüllengi, ezzel a notebookkal bizony semmilyen környezetben nem fognak kinézni minket.

A minőségen túl az E420s fizikai jellemzői is mutatják, hogy a Lenovónál azért dolgoztak a mérnökök. A 14 hüvelykes gép 1,83 kilogrammos és 30 milliméter vastag, alapterülete pedig 348x236 milliméter. A laptop tehát a 13 hüvelykes MacBook Prónál mintegy 10 százalékkal könnyebb, egyéb dimenzióiban pedig meglehetősen közel áll hozzá. Ez azért jelentős, mert az Apple a kis méretre hivatkozva nem tett kapcsolható grafikát a legkisebb Próba - ez a Lenovónak sikerült, pedig az E420s csak 23 milliméterrel szélesebb és 9 milliméterrel mélyebb mint a 13" MacBook Pro.

A korábban (például a T410-nél) kritizált kijelzőre ezúttal nem lehet sok panasz. Az erős tükröződést leszámítva minden tekintetben átlagos panellel érkezik az E420s, a színek élénkek és szépek, a kontraszt megfelelő. A betekintési szögekkel is elégedettek voltunk, normális használat mellett nagyon jól használható a panel. Kritizálni csupán a fényerőt lehet, az üvegborítású panelnek ugyanis sokszor nem sikerült túlragyognia a háttérfényt, ilyenkor nagyon nehezen olvasható a kijelző. A triviális megoldás az üvegborítás elvetése lenne, de ha már a stílus érdekében megtartották, akkor érdemes lett volna egy erősebb fényerővel bíró panelt beszerelni.

A beviteli eszközök terén megint élővé válik a macbookos párhuzam, a szigetszerűen elrendezett billentyűzetet, a különálló gombok nélküli, ám kattintható, óriás méretű touchpadet egyértelműen az almás gépek ihlették. Ha ezekhez hozzá vesszük a tálca nélküli optikai meghajtót és a nem cserélhető akkumulátort, az Apple-ihletettség egyértelműbbé válik. Szerencsére a ThinkPad és a MacBook Pro keresztezésében nem tűnt el teljesen az IBM-től eredő DNS, így az újrarajzolt billentyűzet alatt a legendás billentyűzetmechanizmus foglal helyet, a hatalmas touchpad mellett pedig a TrackPoint pöcökegér is helyet kapott, a hozzá tartozó gombokkal. Régi örökség a ThinkLight is, amely a kijelző tetejéről világítja meg a billentyűzetet, pont elegendő fényerővel.

Ahogy arról a bejelentéskor is hírt adtunk, a 20-as generációjú ThinkPad noteszgépei kapnak néhány extra funkciót, amelyek megkülönböztetik őket a többi windowsos notebooktól. A gyűjtőnéven csak Enhanced Experience 2.0 néven emlegetett szoftveres optimalizáció eredményeképpen ezek a gépek gyorsabban indulnak és állnak le, valamint alkalmasabbak telekonferenciára a beépített mikrofon szelektív zajszűrése miatt - ez például lehetővé teszi, hogy beszélgetés közben úgy gépeljünk, hogy a billentyűzet hangja ne zavarjon. Sajnos összevethető számítógép (és a funkció kikapcsolhatatlansága) hiányában a gyorsított kikapcsolás-bekapcsolást nem tudtunk ellenőrizni, feltűnő különbséget mindenesetre nem tapasztaltunk. A videokonferenciás zajszűrés azonban működik, és bár nem csillapítja teljesen a háttérzajokat, illetve a gépelés hangját, a beszélgetés érezhetően érhetőbb lett.

Az E420s jó válogatást nyújt a legfontosabb csatlakozókból, van 3 USB-kimenet, ezekből egy kombinált eSATA csatlakozó, egy pedig sárga, amely azt jelzi, hogy a gép ezen keresztül le tud adni áramot még kikapcsolt állapotban is. A jobb oldalra került HDMI-csatlakozó is, illetve egy (teljesen fekete) kombinált audiocsatlakozó, ami ki- és bemenetként is működik, de beépített mikrofon is van, és USB-s hangeszközök is csatlakoztathatóak. A megszokottól eltérően az optikai meghajtó bal oldalra került, a hűtő kimenete és a csatlakozók nagy része pedig jobbra, a jobbkezes egérhasználók bánatára. Ha ugyanis a portokat elkezdjük használni, a kábelrengeteg a gép jobb oldalán akadályozhatja az egerészést.

Műszaki tartalom

Az új ThinkPad Edge-ekkel új platform is érkezik, így az E420s már Sandy Bridge alapokra épül, ennek köszönhetően a processzorteljesítmény igen meggyőző. Ugyan egyelőre Magyarországon csak a kétmagos Core i3 és Core i5 processzorral szerelt modellek kerülnek forgalomba, ha az eladások úgy alakulnak, az i7-es verziókat is bevezetheti a forgalmazó. Ahogy fentebb már említettük, a processzor mellé kapcsolható AMD grafika is kérhető, a Radeon 6630M középkategóriás GPU formájában, amelyhez 2 gigabájt saját memória társul. Ez utóbbit hosszabban is teszteltük, meglepetésünkre a gép a legkeményebb játékok alatt sem kezdett erősen melegedni, így az ölben tartás várhatóan még teljesítményigényes feladatok alatt sem lesz probléma.

A Radeon 6630M a legújabb játékokat is probléma nélkül futtatta a kijelző natív felbontásán. Az egyedüli problémát a driverprofilok hiánya okozta, használat során manuálisan kellett beállítani, hogy melyik programhoz melyik grafikus magot szeretnénk használni. Az NVIDIA Optimus technológiája ennél jóval érettebb, és képes teljesen automatikusan váltani a grafikus feldolgozó egységek között. Várhatóan a közeljövőben a meghajtófrissítésekkel a profilok is megérkeznek, így kényelmesebben használható majd a kapcsolható grafika.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A termék kiforratlanságára jellemző, hogy a BIOS (pontosabban UEFI) frissítése előtt az akku nem mindig volt hajlandó tölteni, a System Update által letöltött csomagok egy része pedig inkompatibilitásra hivatkozva nem ment fel - köztük a frissített Intel grafikus meghajtó sem. Bár ezek a problémák várhatóan megoldódnak majd, a boltok polcára kerülő verzióban ezeket már javítani illik.

A folyamatos félvezetőipari fejlődés leginkább az akkus üzemidőn érhető tetten, a 32 nanométeren gyártott Intel processzorok nagyon keveset fogyasztanak terhelésen kívül. A számítógép normális használat mellett könnyedén hozza az öt órás üzemidőt, köszönhetően a 49 wattórás kapacitású akkunak, a fényerőt lehúzva és a processzort kímélve pedig a hosszabb működés sem lehetetlen.

A gép fogyasztása terhelés nélkül 9 watt körül alakult, erős terhelés mellett, a diszkrét grafikus magot is használva pedig elérte a 30 wattot. Üröm az örömben, hogy a hosszú üzemidő és a kompakt méret együtt csak az akku teljes beépítésével volt lehetséges, vagyis az egység nem cserélhető. Egyszerű csillagcsavarhúzóval persze szétszedhető az E420s, és az akkut ki lehet szerelni, de ezt egyrészt a gyártó nem ajánlja, másrészt a táskában hordozott tartalékakku átszerelése sem életszerű. A Lenovo szerint azonban az akkukkal nem lesz gond, azok legalább 1000 feltöltés-lemerülés ciklust képesek komoly kapacitásvesztés nélkül kibírni - ez normális használat mellett három-öt éves élettartamot jelent.

Konklúzió

Tud a Lenovo, ha akar - összegezhetjük a teszt végén a géppel szerzett tapasztalatokat. A tetszetős, a szigorú minimalizmussal szakító formaterv, a kifejezetten minőségi anyaghasználat és építés, valamint a klasszikus ThinkPadek hagyományának felelevenítése nekünk nagyon tetszett. Az Edge már nem a brand devalválásához vezető mostohagyermek, hanem egy kiváló prémium termék, amelyet bárkinek szívesen ajánlanánk.

A magyarországi Lenovo szerint a ThinkPad Edge a kis- és középvállalatok kategóriájában lelhet célközönségre, szerintünk azonban ennél jóval nagyobb sikere lehet a sorozatnak és a konzumer szegmensben is könnyedén találhat vásárlókat. A közepes, 14 hüvelykes Edge nagyon jó egyensúlyt talált a teljesítmény, a méret, a tömeg és az ár között, kevés notebook képes két kilogramm alatt ilyen meggyőző, kiegyensúlyozott teljesítményre. Ha ehhez hozzá vesszük a hagyományos ThinkPad értékeket, mint a teljes ThinkVantage programcsomag vagy a kiváló billentyűzet, akkor láthatjuk, hogy egy valóban kiemelkedő számítógépről beszélhetünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról