Szerző: Koi Tamás

2009. március 27. 16:23

Kipróbáltuk: Linksys by Cisco NMH405 Media Hub

A Linksys by Cisco nevét eddig jobbára az átlagosnál bővebb funkciótárházzal rendelkező, felsőkategóriás otthoni vagy kisirodai hálózati eszközökkel kapcsolhattuk össze. A vállalat routereivel, vezeték nélküli hozzáférési pontjaival és hasonló berendezéseivel komoly elismertséget vívott ki magának a szakmában. A cég vadonatúj hálózati adattárolója, a Media Hub kicsit kilóg a sorból, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy ez készülék kifejezetten az otthoni felhasználóknak próbál egy sokoldalú, ezzel együtt könnyen kezelhető hálózati háttértárat kínálni. A megoldás ennek megfelelően kissé felemásra is sikeredett.

[HWSW] A Linksys by Cisco nevét eddig jobbára az átlagosnál bővebb funkciótárházzal rendelkező, felsőkategóriás otthoni vagy kisirodai hálózati eszközökkel kapcsolhattuk össze. A vállalat routereivel, vezeték nélküli hozzáférési pontjaival és hasonló berendezéseivel komoly elismertséget vívott ki magának a szakmában. A cég vadonatúj hálózati adattárolója, a Media Hub kicsit kilóg a sorból, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy ez készülék kifejezetten az otthoni felhasználóknak próbál egy sokoldalú, ezzel együtt könnyen kezelhető hálózati háttértárat kínálni. A megoldás ennek megfelelően kissé felemásra is sikeredett.

A hozzánk eljutott Media Hub az NMH405 típusjelzést viselte, az eszköz a négy tagból álló termékkínálat második legerősebb tagjának számít. A NAS egy 500 gigabájtos, különösen energiatakarékos üzemmódot ígérő Western Digital GreenPower merevlemezzel érkezik -- van a sorozatban egy nagyobb kapacitású, 1 terabájtos példány is, melyben ugyanúgy egy merevlemezt építenek gyárilag.

A HDD-t könnyen, a csillogó fekete dobozka fedelének lepattintása után lehet elérni: a Media Hub két fiókkal rendelkezik, mindkettő Serial ATA merevlemezt fogad. Ha két HDD-t építünk a NAS-ba, azok RAID üzemmódban is használhatók (azonban csak a redundáns adattárolást biztosító RAID 1 mód érhető el velük a JBOD mellett). Az NMH400-as sorozat további sajátossága a különböző működési paramétereket kijelző, 1,8 hüvelykes képátlójú színes LCD-kijelző, valamint a memóriakártya-olvasó, mely Compact Flash, Secure Digital, MultiMedia Card és Memory Stick kártyákat fogad. Az NMH300-as sorozat tagjaiba sem LCD-t, sem kártyaolvasót nem építenek.

A dizájnos műanyag doboz előlapján ezen kívül navigációs gombot, bekapcsológombot és egy USB-kaput is találni, a hátoldalon pedig csak a legszükségesebb csatlakozók, azaz egy tápbemenet, egy Gigabit Ethernet port és egy további USB-kapu sorakozik egymás mellett. A Media Hub NMH405 kizárólag vezetékes összeköttetéssel csatlakoztatható a hálózathoz, a bekötés előtt azonban ajánlott a készülék dobozában lapuló telepítőlemezt előbányászni. Nem azért, mert anélkül nem működik az eszköz -- a telepítővarázsló a kezdő felhasználókat kívánja segíteni a hardver megfelelő összeállításában, de a telepítéskor megadott jelszó kell a webes eléréshez is.

NAS kezdőknek

Miután a Media Hubot összekötöttük a routerünkkel, a NAS máris használatra fogható, és felderíthető, mint hálózati adattár. Ettől függetlenül jól jöhet a CD-ről telepíthető Media Importer alkalmazás, mely a számítógépen kijelölt vagy automatikusan felderített médiafájlokat másolja át a NAS megfelelő könyvtárába. A rendszer az első beállítástól kezdődően folyamatosan szinkronizálja az adott könyvtárak tartalmát a Media Hubbal, így a változások (új fájl, megváltozott fájl) automatikusan átvezetődnek az adattárolóra. A gyártó azokra is gondolt, akik időről-időre biztonsági mentést készítenének adataikról, számukra az NTI Shadow backup-alkalmazást helyezték el a CD-n.

A hálózati merevlemez tehát elérhető bármelyik hálózatba kötött PC-ről, a Media Hub ugyanakkor egy webes kezelőfelületet is nyújt, mely nemcsak a szokott módon paraméterek beállítására, hanem a tartalom böngészésére és lejátszására, megjelenítésére is alkalmas. Az Adobe Flash alapokra épülő kezelőfelület előhívásához a http://mediahub/ címet kell begépelni a böngészőbe, majd a telepítéskor megadott jelszó megadása után rövid gondolkodási idő után megjelenik a kissé szokatlan kezelőfelület, melyet mi ugyan kissé csicsásnak láttunk, de bizonyára sokan fogják szeretni modern látszatot keltő külseje miatt.

A Media Hub kezelőfelülete két fő blokkra különül el, így a fent található ikonsorral a különböző jellegű médiafájlok és a beépített fájlkezelő hívható elő, az alsó blokkban pedig az állományok, albumok miniatűrjei jelennek meg, valamint itt nyílik meg a fájlkezelő ablaka is. A főoldalon tájékoztatást kapunk a háttértár felhasznált és szabad tárterületéről, továbbá itt jelenik meg a Media Hubhoz kapcsolt USB-s adattároló, valamint a memóriakártya is.

A kezelőfelület konfigurációs panelje cseppet sem tekinthető bonyolultnak, alig néhány paraméter állítható, emellett lekérdezhető az eszköz státusza is (IP-cím, munkacsoport neve, üzemidő, firmware-verzió stb). A Media Hub médiaszerverként is működik, azaz a médiafájlokat tartalmazó mappák tartalmát böngészhetővé teszi a UPnP/DLNA-kompatibilis kliensek, például számítógépek, hálózati médialejátszók vagy játékkonzolok számára. Hasonlóan működik az iTunes szerver funkció is -- mindkét üzemmód kikapcsolható a konfigurációs felületen.

Távoli rálátás

A Media Hubon tárolt adatokhoz távoli eléréssel is hozzá lehet férni, így adott a hagyományos FTP-csatlakozási lehetőség, valamint a Linksys by Cisco saját webes felületéről indítható böngészős elérés is, mely az eszköz regisztrálása után a jelszó teljes hozzáférést nyújt a Media Hub flashes felületéhez, bárhonnan, bármilyen számítógépről. Ez az üzemmód az internetkapcsolatok sebességétől függően értelemszerűen nem feltétlenül a legalkalmasabb például HD-videók távoli streamelésére, de arra jó, hogy az otthoni NAS-on tárolt zenéket vagy képeket bármikor meg tudjuk mutatni távol élő családtagjainknak, barátainknak, vagy akár mi magunk is hozzájuk férhessünk a munkahelyünkről.

A NAS kezelőfelületének használata amúgy a fejlesztők minden jó szándéka ellenére olykor meglehetősen körülményesnek tűnik: a flashes menük nem reagálnak elég gyorsan, távoli elérésnél még lassabb a navigáció, emellett a videók/képek lejátszása bizonyos esetekben csak a meglehetősen korlátozott képességű beágyazott médialejátszóval lehetséges. A fájlkezelő működése sem magától értetődő, így a billentyűzetparancsokból például egyáltalán nem ért a felület, a szokásos szerkesztőgombokra semmit nem reagál a rendszer.

A Linksys by Cisco Media Hub családja alapvetően otthoni használatra, multimédiás tartalmak megosztására szánt hálózati adattár, ennek megfelelően néhány, az otthoni felhasználó számára hasznosnak tűnő funkcióval, ugyanakkor jócskán leegyszerűsített kezelőfelülettel. Bár néhány funkció (vezeték nélküli hálózati csatlakozás, torrent-kliens, integrált lejátszóhardver) hiányozhat a repertoárból, nem lennénk meglepve, ha a Media Hub család hamarosan ezekkel feldúsított, fejlettebb tagokkal egészülne ki.

Más kérdés, hogy a Cisco név kötelez alapon így is meglehetősen drágán méri a készülékeket: a Media Hub termékeket nálunk még nem lehet kapni, az általunk tesztelt NMH405-ös típust azonban tőlünk nyugatabbra 350 euróért lehet megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról