:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 16. 10:20

Kiszivárgott a Windows 11 előzetese

Bő egy héttel a hivatalos bemutató előtt felbukkant az interneten a Windows 11 előzetese. A képernyőmentések alapján a Microsoft érkezőben lévő operációs rendszere helyenként alapvető változásokat mutat be.

A The Verge szerint az első képernyőfotók a kínai Baidu weboldalán jelentek meg, ahonnan pár óra alatt futótűzszerűen kezdett el terjedni az információ. Az eddig közzétett képek alapján a Windows 11-gyel több helyen hozzányúlt felhasználói felülethez a Microsoft. Mindez részben a macOS-re hajazó, középre rendezett dokkot jelent, amivel együtt ugyancsak középre kerül át a rendszerben 1995 óta meglévő Start Menü.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbi egyszerűbb, átláthatóbb megjelenést kapott. Az élő csempék eltűntek, a menü sarkait pedig lekerekítették a tervezők. Különféle alkalmazások rögzítésére továbbra is van lehetőség, továbbá láthatóak a legutóbb megnyitott dokumentumok, illetve lehetőség van a rendszer gyors újraindítására vagy leállítására is. Jó hír, hogy amennyiben valakinek nem tetszik majd a macOS-szerű elrendezés, az visszaállíthatja a Windowsra jellemző balra rendezett kialakítást.

windows11_2

Az eddigi beszámolók szerint a kiszivárgott verzió nem tekinthető véglegesnek. Így például a korábbi verziókból visszatérő widgetek sem tűnnek befejezettnek. Szintén újdonság az ügynevezett snap, mellyel a megnyitott alkalmazások gyorsan teríthetőek szét különböző elrendezésekben a képernyőn.

A grafikus felület némely fejlesztései a közelmúltban elkaszált Windows 10X-ből lehetnek ismerősek. A Chrome OS vetélytársának kikiáltott Windows 10X a tervek szerint egyszerűsített interfészt, ezen belül lecsupaszított Start Menüt kapott volna, emellett átszabták volna a többfeladatos üzemmódot és - későbbi időpontban - a Win32-es alkalmazások konténerizált futtatását is támogatta volna a rendszer. A redmondi szoftvercég összességében egy modern, lecsupaszított, erősen a felhőalapú szolgáltatásokra támaszkodó operációs rendszerként tekintett a Windows 10X-re. A Windows 11 érkezésével immár egyértelmű, hogy a 10X az időközben átalakított termékstratégia áldozata lett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.