:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 25. 09:26

Nem adja technológiai elsőségét a TSMC

Nem hagyja ölbe tett kézzel a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC-nek, hogy az Intel bérgyártó üzletága technológiai fölénybe kerüljön az évtized második felében.

Minden eddiginél kiélezettebb verseny várható a félvezetőgyártás technológiai fejlettségét illetően az évtized második felében, ahogy az Intel - jelentős részben az Egyesült Államoktól kapott dotációt felhasználva - szorosan feljöhet a világelső TSMC nyakára. 

Az amerikai gyártó februárban, az IFS Direct Connect konferencián vázolta fel a foundry üzletág 2025 utáni terveit, melynek része többek között a jelenleginél fejlettebb gyártástechnológiai eljárások bevezetése. Ezek segítségével az Intel gyáraiban nagyobb számítási teljesítményű, illetve energiahatékonyabb processzorok készülhetnek a cég, illetve megrendelői számára.

tsmc_wafer

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A TSMC szerdán reagált érdemben először az Intel ambíciózus terveire, melynek része 2026-tól a technológiai vezető szerep megszerzése, legalábbis ami a gyártástechnológiát illeti. A tajvani óriáscég bejelentette, hogy üzemeiben 2026 második felében kezdődhet meg az A16 technológiájú (nagyjából az 1,6 nm-es csíkszélességnek feleltethető meg) chipek tömegtermelése.

A cég képviselői hozzátették, az A16-os gyártósorokon készült chipek előállításához a TSMC nem használ új levilágítási eljárást (az Intel éppen múlt héten jelentette be, hogy rövidesen kezdődik az ASML által leszállított, 350 millió dollárba kerülő High NA EUV berendezés próbaüzeme a gyártónál). 

A gyártó szerint az első A16-os gyártósorokon szinte kizárólag AI-gyorsítóprocesszorok készülnek majd, az A16 eljárás vártnál gyorsabb hadrendbe állítását is az ebből a szegmensből érkező óriási gyártókapacitás-igény indokolta.

A TSMC nem nevezte néven az érintett partnereket, de alighanem az AI-gyorsítók piacán szinte egyeduralkodónak tekinthető Nvidia lehet az elsődleges megrendelő.

A tajvani gyártó szerdai bejelentése elemzők szerint máris kétségbe vonhatja az Intel saját maga által prognosztizált technológiai vezető szerepét, ugyanakkor mindkét gyártó csak évek múlva tudja megmutatni, hogy az új technológiákban rejlő lehetőségeket mennyire hatékonyan tudja kihasználni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.