Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 14. 07:47

2025-ben megy nyugdíjba a Windows 10

Legújabb operációs rendszerének bejelentése előtt publikálta a Microsoft, meddig lesz támogatott a Windows 10.

A redmondi vállalat 2025. október 14-ig biztosan támogatja a Windows 10 Home, Pro, Pro Education, illetve a Pro for Workstations verzióit - derült ki a frissen közzétett adatokból. Ez bő 10 éves életciklust jelent, a Windows 10-et ugyanis immár lassan hat éve, 2015. július 29-én mutatta be a Microsoft. Mindez immár egyértelműen alátámasztja, hogy nem a Windows 10 a Microsoft utolsó (konzumer) operációs rendszere.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Az információ annak fényében már kevésbé meglepő, hogy a május végi Build konferencián Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója már a "következő generációs Windowsról" beszélt. Nadella akkor elhintette, hogy a közeljövőben ("very soon") bejelentik a Windows operációs rendszer következő generációját. Nadella sejtelmes szavai alapján a piac az elmúlt évtized legnagyobb fejlesztésére számíthat, amelyből a fejlesztők és a tartalomgyártók is sokat profitálhatnak.

w10_sup

Néhány nappal később a bejelentés dátumára is fény derült, Microsoft ugyanis kereken tíz nap múlva, június 24-én tart online bemutatót az operációs rendszer továbbfejlesztéséről. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy pontosan milyen formában vagy pontosan miben újul meg a következő Windows verzió, az elvárások alapján azonban a felhasználói felületet és a Windows Store-t is komolyabb átszabhatja a Microsoft, a kor trendjeinek és igényeinek megfelelően. Időközben a vállalat a Windows YouTube csatornáján közzétett egy remixet, amelyben az eddigi Windows indítási hangokat szedték egyetlen remixbe, pontosan 11 perc hosszúságban.

A Microsoft korábbi kommunikációja alapján ez idáig többen úgy gondolhatták, hogy a Windows 10 lesz az operációs rendszer utolsó főverziója. Ennek oka, hogy a Windows 10-zel egy alapvetően újragondolt termékstratégiát vezetett be a redmondi cég. Röviden: az operációs rendszer nem lett hagyományos értelemben vett fix szoftvercsomag, azt folyamatosan (évente kétszer), kisebb-nagyobb frissítésekkel modernizálta (és modernizálja) a szoftverház. Ezek a frissítések nem csak biztonsági és kompatibilitási-stabilitási javításokat hoznak, hanem jelentős új funkciókat is nyújtanak - fejlesztői szempontból például új API-kat, a felhasználók szempontjából pedig új képességeket, friss alkalmazásokat jelentenek.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 26. 16:03

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.