:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 23. 09:26

Megegyezéssel zárult Ausztrália és a Facebook tusája

A közösségi óriás visszaállítja a híreket felületén az ausztrál felhasználók számára.

Néhány napra tűntek csak el a hírek az ausztrál felhasználók Facebook hírfolyamairól: a közösségi óriás visszaállítja a régióban a múlt héten letiltott tartalmakat, miután hosszas egyeztetések után végre sikerült megegyeznie az Ausztrál kormányzattal annak sokat vitatott törvénytervezete kapcsán.

A tavaly decemberben megjelent tervezet eredetileg egy olyan jogi keretrendszer létrehozásáról szól, amelyben a híroldalak díjakat róhatnak ki nem csak tőlük átvett tartalmak, de a különböző online felületeken - például a Facebookon vagy a Google keresési eredményeiben - közzétett, a híreikre mutató linkek után, amelyeket az adott platformnak kell kicsengetnie. A díjak pontos értékét a felek "jóhiszemű alku" keretében határozhatják meg, ha pedig ez nem sikerül, egy a kormányzat által kijelölt semleges szereplő jelölheti ki, hogy melyik fél ajánlata lesz érvényes.

zuck00

Az ügy nagy port kavart, annak kapcsán először a Google helyezte kilátásba, hogy kivonja szolgáltatását Ausztráliából, majd a Facebook múlt héten a tettek mezejére is lépett, és kigyomlálta a hírtartalmakat a hírfolyamokból az országban, illetve az ausztrál híroldalak posztjait globálisan kitiltotta platformjáról. Míg nem sokkal a tiltás után az ország kormányzata még arról beszélt, nem enged a Facebook nyomásának, most úgy tűnik a feleknek mégis sikerült zöld ágra vergődni, és néhány ponton faragni a kifogásolt törvénytervezeten.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hamarosan érvénybe lépő törvény továbbra is megköveteli majd, hogy az online platformok fizessenek a felületükön közzétett hivatkozásokért a helyi híroldalaknak, ugyanakkor a változtatások értelmében a kormányzat a platformok korábbi megállapodásait is figyelembe veszi majd az egyes vállalatokkal, mielőtt megállapítaná a díjfizetési kötelezettséget - a végleges döntés előtt pedig egy hónappal figyelmezteti majd az érintetteket a folyamatban lévő elbírálásról. Mindezeken túl, ahol mégis szükséges a hivatkozási díj meghatározása, annak kialkudására a feleknek két hónapot biztosít majd a törvény, mielőtt külső felet jelölne ki az ár meghatározására.

A módosításokat követően a Facebook frissítette a tiltást bejelentő eredeti blogposztját, amelyben immár arról ír, elégedett az ausztrál kormány döntésével, és megkezdi a kiebrudalt hírtartalmak visszaállítását a felületén. A tiltás feloldására az ausztrál felhasználók, illetve a helyi híroldalak a poszt szerint a következő napokban számíthatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.