Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 22. 14:11

Ellenáll a Facebook nyomásának Ausztrália

A pénzügyminiszter szerint a törvénytervezet "fair" feltételeket kínál.

HIRDETÉS

A Facebook tiltása ellenére kitart vitatott tervezete mellett Ausztrália és nem változtat a közösségi óriás, illetve a Google által is erősen kifogásolt törvényjavaslaton. Mint a CNBC beszámolt róla, az ország pénzügyminisztere Simon Birmingham szerint a tervezet jelenlegi formájában "kiegyensúlyozott" megoldást jelent, és tisztességes, fair kereteket biztosít az ausztrál híroldalak és hasonló orgánumok tartalmainak kifizetésére.

A kifogásolt törvénytervezet egy jogi keretrendszer felállítását szorgalmazza, amelyen keresztül a híroldalak díjakat róhatnak ki nem csak tartalmaik vagy azok részleteinek átvétele, de a különböző online felületeken közzétett, a híreikre mutató hivatkozások után is. A pontos összegeket a híroldalak és az online óriások "jóhiszemű alku" keretében határozhatják meg, ha pedig ez nem sikerül, egy a kormányzati szervek által kijelölt semleges fél jelölheti ki a "jogos" árat.

sydneyill

A tervezet a Facebookot és a Google-t is különösen érzékenyen érinti, előbbi pedig arra válaszul múlt héten egészen radikális válaszlépéssel reagált. A vállalat előzetes figyelmeztetés nélkül, globálisan letiltotta felületén a tartalmak közzétételét és megosztását az ausztrál kiadók számára, a helyi felhasználók hírfolyamairól pedig teljes mértékben kiirtotta a híreket, származzanak azok ausztrál vagy nemzetközi forrásból.

A Facebook egyelőre nem reagált Birmingham hétfői nyilatkozatára, a Google ugyanakkor múlt héten beadta a derekát és már több nagy ausztrál kiadóval is megállapodott a tartalmak és hivatkozások árazásában. A közösségi oldal számára mindenesetre kisebb veszteséget jelent az ausztrál hírtartalmak potenciális elvesztése - mint azt a cég múlt heti reakciójában kiemelte, számára a hírek megosztása minimális üzleti hasznot termel, miután azok kevesebb mint 4 százalékát teszik ki a felhasználók hírfolyamát alkotó tartalmaknak.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 00:19

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.