:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 18. 11:29

Kína megvétózhatja az ARM-Nvidia üzletet

Könnyen elképzelhető, hogy a kínai-amerikai gazdasági háború áldozatává válik az ARM és az Nvidia közt kötött előzetes felvásárlási megállapodás, miután az ügylet létrejöttéhez a kínai hatóságok jóváhagyása is szükséges. Az eset ráadásul nem is lenne példa nélküli, Kína ugyanis egyszer már megakadályozott egy a mostaninál is nagyobb üzletet a globális piacon.

Egyértelműen hátrányosan érintené Kínát, ha az ARM a múlt hétvégi bejelentésnek megfelelően az Nvidia kezébe kerülne - írja a kínai állami média. A Global Times riportja szerint azzal, hogy amerikai tulajdonoshoz kerül, az ARM elveszítheti tradicionális függetlenségét, és az Egyesült Államok kormánya ezt követően kénye-kedve szerint beleszólhat majd abba, kivel üzleteljen a cég.

NINCS ITT SEMMI LÁTNI VALÓ

Az üzletet bejelentő közleményben az Nvidia kiemelte, hogy piacvezető grafikus és gépi tanulásos fejlesztéseit az ARM gazdag ökoszisztémájával ötvözve páratlan technológiák és termékek születhetnek a jövőben. A cég ezzel együtt ígéretet tett rá, hogy az okostelefonos piac számára kulcsfontosságú licencelési struktúra nem változik, az ARM központja pedig az Egyesült Királyságban található Cambridge-ben marad, valamint különféle beruházások keretében a jövőben tovább bővül majd. Ezzel együtt a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon számottevő következményei lehetnek.

kirin990
a kirin 990, a huawei utolsó, arm-alapú rendszerchipje

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kínai fél szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ígéretek ellenére a felvásárlás nem csak a kínai, de az európai piaci szereplők számára is aggaszó hatásokkal járhat. A jelenleg a japán SoftBank kezében lévő, egykori brit tulajdonú ARM ugyanis ma gyakorlatilag megkerülhetetlen tényezőnek számít a processzorpiacon, a céghez tartozik a világ legelterjedtebb CPU utasításkészlet-architektúrája, melyre ma az okostelefonok több mint 90%-ába épített rendszerchip épül. A cég sikerének alapját eddig éppen az adta, hogy a nagyhatalmaktól kvázi függetlenül működve tudott üzletelni bármilyen globális piaci szereplővel, ez azonban a felvásárlással veszélybe kerülhet - vélik a kínaiak.

Bár Kína elismeri, hogy az Nvidiának alapvetően érdekében állhat megőrizni ezt a függetlenséget, a cég minden ez irányú igyekezete ellenére nem lesz könnyű dolga, a Trump-adminisztráció ugyanis óriási nyomás alatt tartja nem csak az amerikai, hanem immár a globális IT-piaci szereplőket is annak érdekében, hogy a kínai kereskedelmi szálakat mielőbb elvarrják a cégek, ezzel hosszú évekkel visszavetve az ázsiai ország IT-iparának fejlődését.

BEAKASZTHATJÁK A LÁBUKAT

Nem véletlen, hogy Kínában már az ügylet elgáncsolását fontolgatják, a Global Times egy másik írása szerint erre egyébként meg is van a lehetősége az ország vezetésének, az ARM felvásárlása ugyanis globálisan számos versenyjogi hatóság engedélyével valósulhat csak meg. Így a jóváhagyási folyamat során aktív szerepet játszik majd Kína is, az illetékes kormányszervek ugyanakkor máris jelezték, hogy kicsi az esélye annak, hogy áment mondjanak a megállapodásra.

Az Nvidia és az ARM üzlete így hasonló kilátások elé nézhet, mint a Qualcomm és a holland NXP Semiconductor 2016-ban bejelentett, 44 milliárd dollár értékű akvizíciós megállapodása, melyet az illetékes kínai hatóságok jóváhagyásának hiányában 2018-ban végül ejteniük kellett a feleknek. Az ügy nagyban hozzájárult az Amerikai Egyesült Államok és Kína közt feszülő kereskedelmi háború valódi elmérgesedéséhez, mely nem egészen egy évvel később az amerikai fél Huawei elleni hadjáratával lépett új szintre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.