Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 11. 10:39

Az ATi és az Intel keresztlicenc-megállapodást írt alá

A kanadai grafikus chip- és kártyagyártó ATi és az Intel ma jelentették be, hogy széles körű keresztlicenc-megállapodást hozatak tető alá.

A kanadai grafikus chip- és kártyagyártó ATi és az Intel ma jelentették be, hogy széles körű keresztlicenc-megállapodást hozatak tető alá.

Az egyezség lehetőséget ad a cégeknek, hogy termékeikben felhaználják egymás bizonyos technológiáit és szabadalmait. Az ATi továbbá kivívta magának a jogot, hogy integrált grafikus vezérlővel rendelkező chipkészleteket építsen Intel processzorokhoz. A megállapodás további részleteit nem hozták nyilvánosságra.

"Mind az ATI, mind az Intel elismert technológiai- és piacvezető a maga kategóriájában, és ez a megállapodás mindkettejük számára lehetővé teszi, hogy építsenek egyedülálló erősségeikre." - mondta Dave Orton, az ATi Technologies elnök-vezérigazgatója. Ennek megfelelően az ATI-nak például lehetősége nyílik arra, hogy az élenjáró RADEON(tm)" grafikai technológiát Intel processzorokhoz készülő lapkakészletekbe beépítse.

"Az Intel elkötelezett aziránt, hogy a leghatékonyabb számítógépes technológiát kínálja a piacon" - mondta Louis Burns, az Intel Corporation Desktop Platform Üzletágának elnök-helyettese és ügyvezető igazgatója. "A most született kereszt-megállapodás fokozza azon törekvésünket, hogy a legjobb termékeket kínáljuk interaktív játékok, video kódolás és internetes tartalom készítés iránt érdeklődő vásárlóinknak. A megállapodás mindemellett a két vállalat között függőben levő jogvitát is rendezi."

a címlapról