:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 4. 12:11

A brit versenyhatóság is ránéz az Adobe-Figma üzletre

Indul az újabb versenyhatósági vizsgálat az Adobe és a Figma közt tavaly szeptemberben létrejött megállapodás kapcsán, ami a szoftvercég eddigi messze legnagyobb akvizíciós ügylete.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) szerdán jelentette be, hogy vizsgálat alá veti az Adobe szoftvercég 20 milliárd dolláros ajánlatát a Figma felhőalapú tervezői platform felvásárlására annak megállapításához, hogy az üzlet létrejötte torzítaná-e a piaci versenyt. A CMA június 30-ig szeretné lezárni az első vizsgálati szakaszt, majd a kiértékelés és a főbb aggodalmak megfogalmazása után dönti el, hogy tovább lép-e a vizsgálat a második, mélyreható vizsgálattal járó szakaszába.

Az Adobe korábban a Reutersnek elmondta: tárgyalásokat folytat az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU szabályozóival, és továbbra is arra számít, hogy az idén lezárja a tranzakciót. A brit versenyfelügyeletnek egyébként elfoglalt napjai vannak, azután teszi a teendői listájára a Figma-ügyletet, hogy múlt héten blokkolta a Microsoft-Activision felvásárlást, mert aggályai szerint az üzlet torzítóan hatna a felhőalapú játékok piacára.

adobefigma

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hatóságok egyre figyelmesebb szemmel követik a nagy techóriások kisebb, innovatív riválisok megszerzésére irányuló törekvéseit, és annak lehetséges versenypiaci következményeit. Az Európai Unió februárban jelentette be, hogy felülvizsgálja az Adobe-Figma megállapodást. A Photoshop-tulajdonos eredetileg ausztriai és németországi trösztellenes hatóságok jóváhagyását kérte, ezt követően Ausztria az Európai Bizottság elé vitte az ügyet, amihez csatlakozott a többi közel tucatnyi uniós ország. A bizottság szerint a tranzakció magával hordozza azt a kockázatot, hogy torzítja a versenyt az interaktív terméktervező szoftverek piacán, így az Adobe addig nem zárhatja le az üzletet, amíg a bizottság nem engedélyezte.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) szintén perre készül az ügylet blokkolása érdekében, bár ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek megerősített hírek és dátumok. Korábban az üzletet bővebben elemző cikkünkben azt írtuk: hogy az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) engedélyezi-e az Adobe számára a Figma birtokba vételét, éles teszt lesz arra vonatkozóan, hogy az amerikai hatóságok levontak-e különösebb tanulságokat a korábbi bekebelezésekből, és mit kezdenek azzal, hogy a technológiai ipar néhány nagy szereplő kezében koncentrálódik. Amennyiben csont nélkül átmegy az ügylet, jól fogja mutatni, hogy a technológiai vállalatoknak továbbra sem kell különösebben tartaniuk a szabályozóktól – a kigazdálkodható, időnként beeső bírságokon túl.

Az Adobe tavaly szeptemberben jelentette be, hogy gigantikus összegért, húszmilliárd dollárért viszi a 2011-ben alapított Figma startupot, melynek öt évvel később kiadott product design toolja az évek során a mobilapplikáció- és webdizájnerek kedvencévé, egyben az Adobe XD szoftver konkurenciájává vált. Ez az Adobe fennállásának eddigi messze legnagyobb akvizíciós ügylete, korábban a Marketo 2018-as bekebelezése tartotta a csúcsot a maga 4,75 milliárd dolláros vételárával. Ezt a Macromedia 2005-ös felvásárlása előzte meg, mely akkor 3,4 milliárd dollárt ért.

A többek között olyan, neves, nagy partnerek, mint a Microsoft, a Zoom, az AirBnb vagy a Coinbase által használt Figma a cégek között létrejött előzetes megállapodás alapján teljes autonómiát élvez majd az Adobe-on belül, vezérigazgatója pedig marad Dylan Field, aki társával, Evan Wallace-szal együtt tíz évvel ezelőtt, a Brown Egyetemen végzett tanulmányaik során alapította a céget. Az akvizíció egyelőre nem érinti a Figma termékkínálatát sem, így a rendszer az ígéretek szerint többek közt továbbra is ingyenes marad oktatási célú felhasználásra, illetve nem változik az árképzés sem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.