:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 10. 13:21

Most már tényleg rádobták a földet a Windows 7-re

Eljött a Microsoft által korábban bejelentett határidő, már fizetős kiterjesztett biztonsági frissítések sem készülnek a Windows 7-hez és a Windows 8.1-hez.

A Microsoft január 10-én, azaz ma állítja le a Windows 7 Professional és Enterprise, valamint minden Windows 8.1 kiadás technikai támogatását, innentől kezdve már fizetős kritikus biztonsági frissítéseket sem kap a két régi operációs rendszer. A redmondiak ezzel együtt kiadják a Microsoft Edge 109-et, ami a böngésző utolsó olyan verziója, ami támogatja az elöregedett rendszereket.

A Google tavaly októberben jelentette be, hogy február hetedikére időzíti a Chrome 110-et, utána ő is kíméletlenül mellőzi a két régebbi Windowst. Igaz, a böngészők továbbra is működni fognak, de a frissítések hiánya veszélynek teszi ki azokat a netezőket, akik kevésbé tudatosak biztonság terén. Ez azt jelenti, hogy frissebb rendszerre való váltás hiányában a felhasználók egy nem támogatott böngészőt fognak használni, ami jelentős biztonsági kockázatot jelent, hiszen a támogatás megszűnése a szükséges biztonsági javítások és tapaszok mellőzését hozza magával.

Január 10-én ezen felül megszűnik a WebView2 támogatása is, amivel a fejlesztők webalapú tartalmakat ágyazhatnak be alkalmazásaikba, így a január 12-én megjelenő WebView2 Runtime 109-es verziója lesz az utolsó, amely támogatja ezeket az operációs rendszereket.

rip_windows

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2009-ben kiadott Windows 7 támogatását a Microsoft 2020-ban leállította, azóta csak a kiterjesztett biztonsági frissítés (ESU) program résztvevői érték el a legkritikusabb fizetős javításokat. Az operációs rendszert még mindig rengeteg eszközön használják, a 2021-es becslések 100 millió eszközt említettek, egyszerűen levakarhatatlannak tűnik az otthoni számítógépekről. 

A Lansweeper 27 millió Windows-eszközön végzett felmérése tavaly októberben azt mutatta, hogy a felhasználók összesítve még mindig többen használják a Windows XP, a Windows 7 vagy a Windows 8 operációs rendszereket, mint ahányan a Windows 11-et. A StatCounter GlobalStats decemberben közzétett adatai szerint jelenleg az összes asztali PC 11 százalékán Windows 7 fut, míg a Windows 8.1-et a Microsoft ügyfeleinek 2,59 százaléka használja.

Ugyan a Microsoft tisztában van vele, a Windows 7-et futtató eszközök jó része nem felel meg a Windows 11 hardveres követelményeinek, így inkább a Windows 10-re való váltásra  buzdít, de megjegyzi, hogy a Windows 10 támogatását is már csak két évre tervezi, 2025. október 14 után nem ad ki új funkciófrissítéseket és biztonsági javításokat az operációs rendszer ezen verziójához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.