Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 20. 12:22

A TikTok-Oracle egyezség sem oszlatja el az adatvédelmi aggályokat

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok megerősítette, hogy az amerikaiak adatait elkezdte áthelyezni az Oracle infrastruktúrájába, de a cég adatvédelme továbbra is aggályos, amire a BuzzFeed birtokába nemrég jutott belsős dokumentumok is ráerősítenek.

A TikTok pénteken bejelentette, hogy megkezdte az amerikai felhasználók adatainak átirányítását az Oracle szervereire, a jövőben minden ilyen információt a szoftvercég felhős infrastruktúráján keresztül fog szállítani a szolgáltatás. A korábban lapok által az Oracle székhelyére utaló Project Texas néven említett adatmigrációs folyamat célja, hogy a későbbiekben a kínai ByteDance ne férjen hozzá az amerikai adatokhoz, ezáltal megfeleljen a helyi elvárásoknak. Albert Calamug, a TikTok biztonsági részlegének amerikai vezetőjének elmondása szerint a szoftvercéggel már egy éve dolgoznak a rendszeren, de hogy teljes mértékben mikor történik meg a kritikus fontosságú átállás, még nem közölték.

Várható volt, hogy a már jó pár hónapja bejelentett egyezség sem oszlatja el maradéktalanul a nemzetbiztonsági aggodalmakat. A BuzzFeed News is megkérdőjelezi, hogy a szolgáltatás tudja-e majd teljesíteni ígéretét, miután kiderült, hogy a TikTok kínai dolgozói több hónapon át hozzáférhettek amerikaiak adataihoz, és az Oracle szervereire való átirányítás sem garantálja, hogy a későbbiekben nem lesz rá lehetőségük.

tiktok_oracle

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lap által megszerzett belsős dokumentumok és hangfelvételek szerint 2021. szeptember és 2022. január közt az alkalmazottak több alkalommal említették értekezleteken és belsős prezentációkon, hogy meg kell kérniük a kínai kollégákat az Egyesült Államokban élő felhasználók adataihoz való hozzáféréshez, ami gyakrabban történt meg, mint ahogy azt a cég állítja. A TikTok biztonsági osztályának egyik tagja állítólag kijelentette, hogy „Kínában minden látható”, egy másik alkalmazott szintén úgy fogalmazott, hogy egy kínai mérnök mindenhez hozzáfér, a BuzzFeed kilenc alkalmazottól szerzett 14 alátámasztó állítást. 

A cég friss bejelentésében azt is hozzáteszi, hogy a biztonsági mentéseket virginiai és szingapúri szervereken tárolja majd, de "törekszik a privát adatokat törlésére". Bár az Oracle szervereire való átköltözés bizonyos mértékig csillapíthatja az amerikaiak adatvédelmi aggályait, a szingapúri központban továbbra is készülnek biztonsági mentések, és arra sincs garancia, hogy a kínaiak titokban nem férnek hozzá az USA-ban tárolt információkhoz. Adam Segal, a a Külkapcsolatok Tanácsa kiberprogramjának vezetője szerint a fizikai lokáció nem számít, ha Kína számára kiskapukon keresztül továbbra is hozzáférhetőek maradnak az adatok. 

A kínai sikerszolgáltatást évek óta bírálják, amiért az amerikaiak adatait Kínába, az anyacég ByteDance-hez juttathatják. 2020-ban Donald Trump egykori amerikai elnök tiltással fenyegette meg a céget, ezzel növelve a nyomást, hogy a ByteDance adja el a videós szolgáltatást. Bár a TikTok betiltásából semmi nem lett Joe Biden amerikai elnök beiktatása után, az USA Külföldi Befektetési Bizottsága (CFIUS) továbbra is erősen megkérdőjelezte a TikTok adatkezelési módszereit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról