Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 20. 12:22

A TikTok-Oracle egyezség sem oszlatja el az adatvédelmi aggályokat

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok megerősítette, hogy az amerikaiak adatait elkezdte áthelyezni az Oracle infrastruktúrájába, de a cég adatvédelme továbbra is aggályos, amire a BuzzFeed birtokába nemrég jutott belsős dokumentumok is ráerősítenek.

A TikTok pénteken bejelentette, hogy megkezdte az amerikai felhasználók adatainak átirányítását az Oracle szervereire, a jövőben minden ilyen információt a szoftvercég felhős infrastruktúráján keresztül fog szállítani a szolgáltatás. A korábban lapok által az Oracle székhelyére utaló Project Texas néven említett adatmigrációs folyamat célja, hogy a későbbiekben a kínai ByteDance ne férjen hozzá az amerikai adatokhoz, ezáltal megfeleljen a helyi elvárásoknak. Albert Calamug, a TikTok biztonsági részlegének amerikai vezetőjének elmondása szerint a szoftvercéggel már egy éve dolgoznak a rendszeren, de hogy teljes mértékben mikor történik meg a kritikus fontosságú átállás, még nem közölték.

Várható volt, hogy a már jó pár hónapja bejelentett egyezség sem oszlatja el maradéktalanul a nemzetbiztonsági aggodalmakat. A BuzzFeed News is megkérdőjelezi, hogy a szolgáltatás tudja-e majd teljesíteni ígéretét, miután kiderült, hogy a TikTok kínai dolgozói több hónapon át hozzáférhettek amerikaiak adataihoz, és az Oracle szervereire való átirányítás sem garantálja, hogy a későbbiekben nem lesz rá lehetőségük.

tiktok_oracle

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A lap által megszerzett belsős dokumentumok és hangfelvételek szerint 2021. szeptember és 2022. január közt az alkalmazottak több alkalommal említették értekezleteken és belsős prezentációkon, hogy meg kell kérniük a kínai kollégákat az Egyesült Államokban élő felhasználók adataihoz való hozzáféréshez, ami gyakrabban történt meg, mint ahogy azt a cég állítja. A TikTok biztonsági osztályának egyik tagja állítólag kijelentette, hogy „Kínában minden látható”, egy másik alkalmazott szintén úgy fogalmazott, hogy egy kínai mérnök mindenhez hozzáfér, a BuzzFeed kilenc alkalmazottól szerzett 14 alátámasztó állítást. 

A cég friss bejelentésében azt is hozzáteszi, hogy a biztonsági mentéseket virginiai és szingapúri szervereken tárolja majd, de "törekszik a privát adatokat törlésére". Bár az Oracle szervereire való átköltözés bizonyos mértékig csillapíthatja az amerikaiak adatvédelmi aggályait, a szingapúri központban továbbra is készülnek biztonsági mentések, és arra sincs garancia, hogy a kínaiak titokban nem férnek hozzá az USA-ban tárolt információkhoz. Adam Segal, a a Külkapcsolatok Tanácsa kiberprogramjának vezetője szerint a fizikai lokáció nem számít, ha Kína számára kiskapukon keresztül továbbra is hozzáférhetőek maradnak az adatok. 

A kínai sikerszolgáltatást évek óta bírálják, amiért az amerikaiak adatait Kínába, az anyacég ByteDance-hez juttathatják. 2020-ban Donald Trump egykori amerikai elnök tiltással fenyegette meg a céget, ezzel növelve a nyomást, hogy a ByteDance adja el a videós szolgáltatást. Bár a TikTok betiltásából semmi nem lett Joe Biden amerikai elnök beiktatása után, az USA Külföldi Befektetési Bizottsága (CFIUS) továbbra is erősen megkérdőjelezte a TikTok adatkezelési módszereit.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról