Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 12. 14:00

Megvan, mikor végez a Telekom a 3G kivezetésével

A tervek szerint június 30. után már sehol nem lesz elérhető a 3G a Magyar Telekom ügyfelei számára.

A Magyar Telekom tavaly szeptemberben közölte, hogy a Telenor Magyarországgal (immár Yettel) gyakorlatilag egy időben, 2022. második felében lekapcsolja a harmadik generációs mobilhálózatát, pontosabb dátumokat azonban eddig nem kommunikált. Egy friss lakossági tájékoztatóból kiderül, hogy a már 2020-ban elindult folyamat a tervek szerint június 30-án ér véget, utána már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán. 

A szolgáltató weboldalán található lista részletezi azt is, hogy a májusban és júniusban melyek lesznek a korábban érintett települések. A Telekom elsőként a fő üdülőterületekre fókuszál, hogy ott már a megerősített 4G hálózattal lehessen elkezdeni a nyári szezont.

telekom_3g_lekapcs

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

Évente majdnem duplázódik az adatforgalom a Telekom hálózatain, amit megfelelő minőségben ki kell szolgálni - szögezték le a szolgáltatónál. Megtakarítást jelent, ha az energiafelhasználás ezzel párhuzamosan kisebb ütemben nő - márpedig a korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban.

A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és a kapacitásnövelés az adatforgalom és ügyféligények folyamatos növekedésével párhuzamosan. Ezt alátámasztják a szolgáltató friss számai is, melyek szerint 2021 negyedik negyedévében az egy főre jutó átlag havi mobiladat-fogyasztás 8,6 gigabyte-ra (GB) nőtt, az előző év azonos negyedévi 6,4 GB-ról, és a következő negyedévekben is hasonló növekedés várható.

Ez a hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének. A Telekom 3,6 GHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciasávon nyújt 5G szolgáltatást Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr). Jelenleg 33% az 5G hálózat lakosságra vetített lefedettsége a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával az 5G hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 10,4%.

Így áll a Telenor


Az akkoriban még Telenor, most már Yettel hálózati stratégiai tanácsadója tavaly októberben kiemelte, hogy a folyamat idő- és munkaigényes, ezért terveik szerint a két érintett, általuk használt frekvenciasávban nem egyszerre szüntetik be a 3G-technológia támogatását. A Yettel júniusban kezdi meg a 3G-s hálózat nagyobb területeket érintő lekapcsolását, illetve az ezzel kapcsolatos re-farming folyamatot (vagyis a felszabaduló spektrum átcsoportosítását modernebb technológiákra). A szolgáltató szerint hálózata forgalmának körülbelül 97 százalékát teszi ki a 4G, az alig 3 százalékos 3G-s adatforgalom folyamatosan csökken. A még forgalomban lévő, kizárólag 2G/3G kapcsolatra képes készülékeket tájékoztató matricával kezdték el jelölni tavaly, mely arra figyelmeztet, hogy az eszköz 2022. június 1-jétől mobilnet-szolgáltatás igénybe vételére már csak korlátozottan lesz használható.

A Vodafone tavaly év végén azt a tájékoztatást adta, hogy a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.