Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 12. 14:00

Megvan, mikor végez a Telekom a 3G kivezetésével

A tervek szerint június 30. után már sehol nem lesz elérhető a 3G a Magyar Telekom ügyfelei számára.

A Magyar Telekom tavaly szeptemberben közölte, hogy a Telenor Magyarországgal (immár Yettel) gyakorlatilag egy időben, 2022. második felében lekapcsolja a harmadik generációs mobilhálózatát, pontosabb dátumokat azonban eddig nem kommunikált. Egy friss lakossági tájékoztatóból kiderül, hogy a már 2020-ban elindult folyamat a tervek szerint június 30-án ér véget, utána már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán. 

A szolgáltató weboldalán található lista részletezi azt is, hogy a májusban és júniusban melyek lesznek a korábban érintett települések. A Telekom elsőként a fő üdülőterületekre fókuszál, hogy ott már a megerősített 4G hálózattal lehessen elkezdeni a nyári szezont.

telekom_3g_lekapcs

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

Évente majdnem duplázódik az adatforgalom a Telekom hálózatain, amit megfelelő minőségben ki kell szolgálni - szögezték le a szolgáltatónál. Megtakarítást jelent, ha az energiafelhasználás ezzel párhuzamosan kisebb ütemben nő - márpedig a korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban.

A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és a kapacitásnövelés az adatforgalom és ügyféligények folyamatos növekedésével párhuzamosan. Ezt alátámasztják a szolgáltató friss számai is, melyek szerint 2021 negyedik negyedévében az egy főre jutó átlag havi mobiladat-fogyasztás 8,6 gigabyte-ra (GB) nőtt, az előző év azonos negyedévi 6,4 GB-ról, és a következő negyedévekben is hasonló növekedés várható.

Ez a hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének. A Telekom 3,6 GHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciasávon nyújt 5G szolgáltatást Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr). Jelenleg 33% az 5G hálózat lakosságra vetített lefedettsége a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával az 5G hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 10,4%.

Így áll a Telenor


Az akkoriban még Telenor, most már Yettel hálózati stratégiai tanácsadója tavaly októberben kiemelte, hogy a folyamat idő- és munkaigényes, ezért terveik szerint a két érintett, általuk használt frekvenciasávban nem egyszerre szüntetik be a 3G-technológia támogatását. A Yettel júniusban kezdi meg a 3G-s hálózat nagyobb területeket érintő lekapcsolását, illetve az ezzel kapcsolatos re-farming folyamatot (vagyis a felszabaduló spektrum átcsoportosítását modernebb technológiákra). A szolgáltató szerint hálózata forgalmának körülbelül 97 százalékát teszi ki a 4G, az alig 3 százalékos 3G-s adatforgalom folyamatosan csökken. A még forgalomban lévő, kizárólag 2G/3G kapcsolatra képes készülékeket tájékoztató matricával kezdték el jelölni tavaly, mely arra figyelmeztet, hogy az eszköz 2022. június 1-jétől mobilnet-szolgáltatás igénybe vételére már csak korlátozottan lesz használható.

A Vodafone tavaly év végén azt a tájékoztatást adta, hogy a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.